Könyvbemutató Hegedüs Sándorról a Dunántúli Református Egyházkerület egykori főgondnokáról

, 2016-02-02 11:11:20

Tőkéczki László mutatja be 2016. február 8-án 17 órakor a "Hegedüs Sándor, a százkezű politikus" című könyvet a Pápai Refomátus Gyűjteményekben.

Az Argumentum Kiadó és a Dunántúli Református Egyházkerület tisztelettel meghívja Önt a  Hegedüs Sándor, a százkezű politikus Tanulmányok, dokumentumok című kötet bemutatójára. 

Szerkesztette: Katona Tamás és Szász Zoltán. 

Az előszót írta: Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke. 

A megjelenteket köszönti: Dr. Huszár Pál a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka. 

A kötetet bemutatja: Tőkéczki László az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára és  Dr. habiL. Ujváry Gábor, csc a Veritas Történetkutató Intézet Horthy-kori kutatócsoportjának a vezetője. 

A bemutató időpontja és helye: 2016. február 8., hétfő, 17 óra Pápai Református Gyűjtemények (8500 Pápa, Március 15. tér 9.) 

A 608 szövegoldalt és 48 oldal képmellékletet tartalmazó kötet a helyszínen kedvezményes áron vásárolható meg.


Figyelemre méltó kötet látott napvilágot az Argumentum Kiadó gondozásában a 19. század utolsó harmadának nagyszorgalmú publicistájáról, országgyűlési és pénzügyi politikusáról, aki pályája csúcsán a Széll-kormány kereskedelemügyi minisztere volt. Hegedüs Sándor neve ma már csak szakmai körökben ismert, mint sok más olyan közszereplőé, akik mindennapi munkálkodásukkal hozzájárultak a történelmi Magyarország államszervezetének kiteljesedéséhez, gazdaságának felvirágoztatásához, de nem tartoztak a pártvezérek közé. Hegedüs (1847–1906) polgárosodó erdélyi nemesi családból származott. Jókai lapjában, A Honban fiatalon lett dolgos publicistája a kiegyezés utáni fő ellenzéki erőnek, a Tisza Kálmán vezette balközépnek. Beházasodott a Jókai családba. 1875-től 30 évig kormánypárti nemzeti-liberális képviselő, a pénzügyi bizottság állandó előadója, de tagja, jegyzője és ugyancsak előadója az osztrák-magyar közös ügyeket tárgyaló fontos bizottságnak. Nemzetközi konferenciákon képviselte a kormányt, segítette az aranyvaluta bevezetésének valóban nagy munkáját. Közben több mint 5000 sajtócikket írt. Gazdaságtudományi munkái alapján 1885-től tagjává választotta az Akadémia. 

Wekerle Sándor nagyra tartotta, a politikai kultúra megújításának igényét meghirdető Széll Kálmán miniszterévé választotta. A nemzeti ipar- és a közlekedésügy fejlesztésén túl szülővárosának, Kolozsvárnak országgyűlési képviselőjeként fontos része volt Mátyás király kolozsvári szobrának a felállításában, elnöke volt a szoborbizottságnak. Már korábban beválasztották egy sor pénzintézet, részvénytársaság igazgatóságába. Jövedelmeiből sokirányúan jótékonykodott: a legismertebb az újságírók nyugdíjalapjának támogatása, amiért a volt pályatársak külön is tisztelték. 

A két Tisza: Kálmán és István között 1902-től 1906-ig a Dunántúli Református Egyházkerület aktív, a hitélettel érdemben foglalkozó főgondnoka, mint ahogy élete utolsó évében a főrendiháznak is tevékeny tagja volt. Mikszáth nevezte őt „százkezű embernek”. 



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3755
Összesen 2009. június 2. óta : 39857512