A tó és a délibáb

Sisakné Páll Klára, 2016-06-27 07:54:40

"Tóvá lesz a délibáb, és víz fakad a szomjú földön" (Ézsaiás 35,7a) Ez a szép, de súlyos, talányos, tömény összetett mondat volt a balatonfüredi REND szombat esti istentiszteletének alapigéje, amelyen Köntös László egyházkerületi főjegyző szolgált.

Alapigénk egy olyan metafora, amely a tó és délibáb, valamint a puszta és a víz képeinek a segítségével arról szól, hogy végül semmi sem az, aminek elsőre látszik. Van itt valami kettősség, ami az embert csapdába ejtheti. Amit az ember végső valóságnak lát, az csak látszat, s amit látszatnak vél, az a legteljesebb valóság. A magát felvilágosultnak gondoló ember a természettudomány által teljesen megismerhetőnek gondolja a valóságot, Istent pedig délibábnak, illúziónak véli.

És emiatt a menny számára látszat, és a földre, a pusztára úgy tekint, mint végső valóságra. Balga módon nem számol azzal, hogy a valóság végső alapja Isten. Nélküle tényleg csak puszta van. De van Kijelentés, az Ige testté lett, Általa, benne megismerhető a végső realitás.


   

Ézsaiás azt üzeni, hogy az életemet, a földi létemet, csak Isten jelenvalóságában láthatom. Abban, hogy a pusztaságban, ebben a halálra ítélt emberi sorsban megjelent az Isten országa. Ez a végső valóság. Csak innen láthatom igazán helyesen azt a valóságot, amelyben élek. Feladatunk, hogy egy olyan korszakban, amikor a keresztyénség hitét a többség illúziónak tartja, ki kell állnunk, és el kell mondanunk, hogy mi a valóság. Tanúskodnunk kell, és meg kell állnunk a hitben. Hirdetnünk kell, hogy Isten által, de csakis általa, és nem az embertől, nem tőlünk - a tó délibábbá válik, a szomjú földön víz fakad.



    Jó volt ezt a drága üzenetet a gyülekezet közösségében együtt végighallgatni, egymás hite által épülni, és erőt meríteni a sokszor valóban pusztaságnak látott hétköznapokhoz.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6304
Összesen 2009. június 2. óta : 39860061