Presbiteri találkozó volt Celldömölkön

Németh Tamás, 2016-09-19 10:24:26

Immár harmadik alkalommal találkoztak az Őrségi és a Pápai Református Egyházmegye presbiterei, ezúttal Celldömölkön, a Kemenesaljai Művelődési Központban, 2016. szeptember 17-én.

Szakál Péter esperes, Fehér László, polgármester és Németh Tamás, mint házigazda lelkipásztor köszöntötte a közel 200 résztvevőt. Ezt követően Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének igeszolgálatát hallgathattuk meg az ApCsel 2, 42 alapján. Arról beszélt, hogy keresztyén identitásunkat ma is a hirdetett Ige köré gyűlve, az úrvacsorával mint a látható Igével való táplálkozással, közös imádsággal és a közösség gyakorlásával élhetjük meg. Mindezeket tegyük mi is kitartóan, nem elcsüggedve!

Őrálló, meddig tart még az éjszaka...?” – ezzel a címmel tartott előadást Dr. Márkus Mihály nyugalmazott püspök. 50 éves lelkipásztori tapasztalatából merített életpéldákkal támasztotta alá, hogy az éjszakát csak a Krisztusban ránk virradó jövő, az Isten (gyermek)áldását hittel elfogadó és a reformációt önmagukon kezdő keresztyén emberek űzhetik el!

A súlyos, nehéz, de reményt keltő gondolatok feldolgozásában segített a celldömölki zenetanárok – Gregorich Zsófia, Fülöp Balázsné és Lakatné Molnár Adél – szép, igényes és léleknyugtató zenéje.

A lírai percek után Farkas Gergely püspöki titkár projektoros bemutatója következett, a 2017-ben esedékes tisztújítás konkrét, gyakorlati lépéseit, tennivalóit ismertette.

Mit gondolok a presbiteri tisztségről? Hogyan segítsük lelkipásztorainkat? Ezeket a kérdéseket tette fel Köntös László főjegyző, mint a találkozó utolsó programpontját képező fórumbeszélgetés moderátora. Balogh Péter, az őrségi egyházmegye gondnoka arra tette hangsúlyt, ami a presbiteri eskü szövegében is benne van, illetve hogy a presbiter a gyülekezet anyagi és lelki javainak a sáfára és ebben mindenki megtalálhatja a néki rendelt szolgálatot és feladatokat. Dr. Szabó György, a pápai egyházmegyei gondnok a belső és felső elhívatottságot hangsúlyozta, kiemelve, hogy amit teszünk, azt tiszta szívvel tegyük! Rajtuk kívül még több hozzászóló is megfogalmazta kérdéseit illetve véleményét, ami azt jelezte, hogy nem volt hiábavaló megrendezni a két egyházmegye harmadik találkozóját sem!

A presbiteri konferenciát Tóth András, a pápai egyházmegye esperesének zárszava foglalta keretbe, majd az együttlét szeretetvendégségben, bőséges ebédben teljesedett ki…

 Németh Tamás, lelkipásztor

Forrás: A Pápai Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 24104
Összesen 2009. június 2. óta : 40271421