'56-os emlékülést tart a Zsinat

, 2016-10-11 13:34:00

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, az áldozatok és üldözöttek emlékére a Magyarországi Református Egyház Zsinata október 14-én 13 órától emlékülést tart a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának dísztermében (Budapest, Ráday utca 28.). 

A délután egykor kezdődő nyilvános zsinati ülés nyitó áhítatát Zán Fábián Sándor kárpátaljai refmátus püspök tartja, köszöntőt mond Orbán Viktor miniszterelnök, felszólalnak 56-os túlélők, történelmi előadást tart Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, teológiai előadást tart Bogárdi Szabó István, a Zsinat lelkészi elnöke, majd ünnepi nyilatkozatot fogad el egyházunk legfőbb tanácskozó testülete.

A budapesti teológia '56-os mártírjainak emlékművének megkoszorúzását követően, 16.30-kor a Kálvin téri templomban (Budapest, Kálvin tér 7.) hálaadó istentiszteletet tartanak, úrvacsorai közösséggel, melyen Fekete Károly tiszántúli püspök prédikál. Az emlékülést és az ünnepi istentiszteletet is élőben közvetíti a www.reformatus.hu honlap.

Az évforduló alkalmából a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége levélben szólította meg a református gyülekezeteket és intézményeket, hogy helyi közösségeikben is teremtsék meg a méltó emlékezés alkalmait: „Állítsunk emléket a hősöknek és az áldozatoknak. Támogassuk településeinken a forradalom és szabadságharc évfordulójával kapcsolatos megemlékezéseket, rendezvényeket, ismeretter-jesztő programokat, emlékhelyek, emléktáblák létrehozását. Bátorítsuk a még köztünk lévő áldozatokat történetük elbeszélésére, s tegyünk meg mindent, hogy ezeket gyülekezeteink fiatalabb nemzedékei is megismerhessék."

„Adjunk hálát a Szentháromság Istennek a megtartó kegyelméért. Adjunk hálát a hősökért és az áldozatokért, akiknek küzdelme nem volt hiábavaló. Áldjuk Őt azért, hogy örökségük és mindazok fáradozása, akik készek továbbvinni 1956 értékeit, egy független és szabad Magyarországban él tovább" – olvasható a körlevélben.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6203
Összesen 2009. június 2. óta : 40176500