A félévi megmérettetés pillanatai a pápai refi képzőművészetiseinél

Kerpel Péter József, 2017-01-20 18:50:55

A Pápai Református Kollégium Szakgimnáziumában a képzőművészek számára a félévi és év végi szakmai jellegű jegyek megszerzése nagy kihívást jelent.

Mivel a művészi rajztól kezdve a mintázáson, festésen és a legkülönbözőbb grafikák elkészítésén át minden munkafolyamat a mesterek, rajztanárok közvetlen irányításával, folyamatos korrektúrájával zajlik, ezért izgalmas kérdés, hogy egy félév alatt hova sikerül eljutnia szakmailag diákjainknak.

Az igazság pillanata a félévet lezáró „kipakoláson” érkezik el, amikor minden művészpalánta külön-külön bemutatóstandot készít. Itt kiállítja gipsz, vagy agyag plasztikáit, ceruza, szén, vagy kréta tanulmányrajzait. Ha festőtanonc, akkor vászonra, fatáblára, papírra, gipszkartonra elkészített olaj, akvarell, tempera, freskó és más technikájú festményeit helyezi ki. Ha grafikus, akkor ceruza, toll, tus egyedi rajzait, monotípiáit, papírnyomatait, linómetszeteit, felsőbb évesként pedig rézkarcait, sokszorosítógrafikai lapjait, számítógépes grafikai illusztrációit mutatja be.

A diákok standjait évfolyamonként és egyenként járja végig a teljes képzőművész tanárcsoport, miközben mindenkit külön-külön, tantárgyanként értékel erősségeit és gyengeségeit kiemelve, és végül osztályzattal minősítve. Ha megtörtént egy évfolyam, osztály értékelése, akkor a tanári munkaközösség vezetője behívja az érintett tanulókat, és személyről-személyre haladva elmondja a legfontosabb észrevételeket, tanácsokat, miközben elhangoznak szaktárgyanként az osztályzatok is. A szigorú szakmai szűrön nehezen átjutóknak segítő célzatú, de a hibákra rávilágító, kemény kritikát kell feldolgozniuk. Akik kiemelkednek teljesítményükkel, szorgalmukkal, azok büszkén fogadhatják a dicsérő szavakat, és érezhetik a felelősséget, hogy ez kötelezettséggel jár, hiszen nagy kincsnek, tehetségnek birtokosai, amivel mindenkinek jól kell sáfárkodnia.

Mivel a tanárok minden diákkal egyenként is foglalkoznak, ezért nagyon személyes a kapcsolat mester és tanítvány között. Ebben óriási lehetőségek rejlenek, amelyeket igyekszünk a művészjelöltek javára fordítani, és a legteljesebb művészi személyiségfejlődést elérni náluk. Ennek szerves része a félévi értékelés szigorúan személyre szabott rendszere, amely persze figyelembe veszi, és kezeli az adott csoport, osztály állapotát, változását is.

Eddigi tapasztalataink szerint hatékonyan, jól működik ez a rendszer és eredményesen szolgálja diákjaink helyes szakmai önértékelését.

Kerpel Péter József mkv


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 7235
Összesen 2009. június 2. óta : 39860992