Kiállítás és könyvbemutató a lábatlani Gerenday Házban a reformáció 500 éves jubileumára

Milisits Máté, 2017-01-23 11:49:33

Lábatlan városában 2017. január 20-án a Gerenday Házban két kiállítás nyílt egy időben, amelyek a reformáció 500 . évfordulója és a magyar kultúra napja előtt egyszerre tisztelegnek. 

A fő kiállítás címe: "A protestantizmus öt évszázada a Dunántúlon", a ezt kisérő kamarakiállítás címe:" A Dunántúli Református Egyházkerület 3 főgodnoka a XX. század hajnalán/Tisza Kálmán- Hegedüs Sándor- Tisza István emlékezete"

A tárlatokat Millisits  Máté művelődéstörténész rendezte, megvalósításuk a Budapesti Városvédő Egyesület szervezésében történt.

A megnyitó ünnepségen a Tatai Református Egyházmegyét Gerecsei Zsolt lelkészi főjegyző képviselte. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Dinnyés István Lábatlan városának polgármestere. Szabó Ildikó a Geranday Ház vezetőjének köszöntő szavai után, Millisits Máté mutatta be a kiállításon szereplő műtárgyakat,  a reformáció korát idéző alkotások közül kiemelte Babusa János szobrászművésznek az ötszázadik évfordulóra készített egész alakos Luther-szobrát. Az egyházkerületi főgondnokokra emlékező tárlatrészből Hegedüs Sándor utazóládájára és intarziaberakásos székére hívta fel a figyelmet.

A tárlat rendezőjének gondolatai után Darányiné Csonka Valéria a Lábatlani Református Egyházközség lelkipásztora olvasta fel főtiszteletű Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének az alkalomra írt köszöntőlevelét. 

A kiállítás megnyitó után az érdeklődők a Gerenday Ház  nagytermében Hegedüs Sándor (1847-1906) miniszter, egyházkerületi főgondnok  életét és munkásságát  tanulmányokkal feltáró monográfia bemutatóján vettek részt. 

Az Argumentum Kiadó gondozásában megjelent "Hegedűs Sándor, a százkezű politikus" című könyv részletes ismertetését


Kovács László a Hegedüs-hagyaték gondozója tartotta, aki nemcsak a pár évvel ezelőtt több régi utazóládában felfedezett egyedülálló dokumentum együttes megtalálásáról szólt, hanem arról is , hogy a Hegedüs-dokumentumok feldolgozásával, megszülethetett  a Hegedüs- monográfia. Kovács László ezután ismertette a Hegedüs Sándor-emlékév programjait. 


Az emlékév célja, hogy felhívja a Kárpát-medencei magyarság figyelmét egy olyan hazafi elfeledett életművére, aki kereskedelmi miniszterként és a Dunántúli Református Egyházkerületi főgondnokaként is maradandót alkotott. Az emlékév szervezői a százkezű politikus, egyházkerületi főgondnok halálának 110. és születésének 170. évfordulója alkalmával az egész Kárpát-medencére kiterjedő eseménysorozat megszervezését tűzték ki célul. Hegedüs Sándor 1847-ben született Kolozsvárott és 1906-ban hunyt el Budapesten. A politikus 1899. február 26-tól egészen 1902. március 4-i lemondásáig a Széll Kálmán miniszterelnök által vezetett kabinet kereskedelemügyi minisztere volt. A közel három évig tartó miniszteri hivatali ideje alatt a külkereskedelem növelésére és az ipar állami támogatására törekedett.  Az emlékév szervezői remélik, hogy az elkövetkező időben még számos dunántúli városban nyílik lehetőség megismertetni Hegedüs Sándor gazdag életművét és hagyatékának különleges tárgyait. 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 13676
Összesen 2009. június 2. óta : 39878246