„…jajveszékelve járt–kelt…”

Steinbach József, 2017-05-07 04:00:00

(2Sámuel 13,1–19)* Leejtettem egy szegeket, csavarokat, kapcsokat tartalmazó dobozt, amelyben minden szépen a helyén várta hasznosulását. Egy pillanat alatt az egész összekeveredve, kiválogathatatlanul feküdt egy kupacban.

Meg sem próbáltam egyesével kiválogatni, mi hova való az ezernyi kisebb–nagyobb elemből, hanem ömlesztve beleszórtam őket egy másik dobozba. Hát ilyen ez a fejezet. RENDETLENSÉG, ZŰRZAVAR, HALÁLOS, KÁROS KÁOSZ MINDENÜTT. – 1. Mi történt? Olvassuk csak el a fejezetet! – 2. Ebben a fejezetben megszegik Istenünk törvényének legfontosabb szabályait (5Mózes 22,13–21), pedig ezek a szabályok értünk vannak, nem ellenünk. Ezeknek megszegése tűrhetetlen gyalázat, mert alapjaiban borul minden (7–14) és jajveszékelve belehalunk abba (19). – 3. Olyan ez, mint amikor egy repülőgép elkezd lángolni és zuhanni, így onnantól kezdve nincs mentség. Ki tudja, mit élnek át a bent lévők, amíg meghalnak, és mi van utána? – Az Úr Jézus Krisztusban nemcsak bűnbocsánatunk van, hanem Őbenne védelmünk is, hogy soha ne kezdjünk el így zuhanni. Ő hordoz, óv, megtart.

* Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

 – Dávid paráznaságának nyomorúságos következményeit olvassuk ebben a fejezetben, hiszen házanépe is csúfos paráznaság és erőszak színtere lesz (12.10). 

– Olyan ez a fejezet, hogy az ember megretten: ilyen mélyre is lehet süllyedni? 

– Dávid elsőszülött fia, Amnón beleszeret a féltestvérébe, Támárba, csellel magához hívatja, megerőszakolja, majd ellöki magától. Ezért Absolon jó ürügyet talál, hogy megölje féltestvérét, Amnónt, hiszen a háttérben itt már Dávid király utódlásáért is folyik a harc.


Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3553
Összesen 2009. június 2. óta : 40189789