A kaposvári református iskola diákjai is részt vesznek a „Reformáció 500” és „Utazás Wittenbergbe” vetélkedősorozatban

Nógrádiné Pócs Lujza, 2017-06-12 08:00:00

A 2016/17-es tanév egyik legkiemelkedőbb eseménye a reformáció 500. évfordulójának megünneplése, melyre országosan számtalan alkalommal emlékezünk. 

Ehhez a jeles dátumhoz kapcsolódóan a Reformáció Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága és az Oktatási Hivatal „Reformáció 500”, a Magyar Nemzeti Levéltár „Utazás Wittenbergbe” címmel vetélkedősorozatot hirdetett általános- és középiskolás tanulók számára, melyek az egész tanévet felölelték.

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium is benevezett fenti versenyekre, egy általános iskolai és egy gimnáziumi csapattal.

A feladatok egy része online fordulóban valósult meg továbbjutásos rendszerben, majd a területileg legjobb 6-6 csapat megmutathatta tudását a középdöntőkben. A megoldandó feladatok a reformáció témaköréből az alábbi műveltségi területeket ölelték fel: magyar, történelem, természettudományok, művészet- és művelődéstörténet, ének-zene, hittan és egyháztörténet. A feladatok részben az 500 évvel ezelőtti reformáció korába nyúltak vissza, az akkori események, történések, szereplők ismeretét teszik szükségessé. Másrészt a „Kulturális kincskereső” jegyében a reformáció máig ható kulturális, társadalmi eredményeit kutatták. Harmadrészt a reformációt mint állandó megújulást jelentő, jövőbe mutató lehetőséget vizsgálták.

Zsoltár-és himnuszéneklés, a református iskoladráma hagyományait követő dramatizálás, protestáns emlékhelyek bemutatása, építész feladat, disputa és szónoki beszéd, valamint jelentős protestáns személyiségek életútjának megismerése során több száz oldalnyi kötelező olvasmányt olvastak el versenyzőink, Somogy megye legszebb református emlékeihez utaztak el, hogy videót vagy prezit készítsenek.

Iskolánk mindkét csapata bejutott a „Reformáció 500” verseny középdöntőjébe, a legjobb 36 csapat közé. A gimnáziumot Horváth Szabina és Szabó Levente Marcell 9., Horváth Csanád Bátor és Székely Eszter 10.,  valamint Tóth Orsolya 11. osztályos tanulók képviselték, és a Kaposváron rendezett regionális középdöntőben harmadik helyezését érték el. Az általános iskolai csapat tagjai Czár Gyula és Flaxa Gergő 6., Katona Réka 7., Jakabfi Gréta és Siklósi Marcell 8. osztályos tanulók voltak, ők a területi fordulón ötödikek lettek.

Az „Utazás Wittenbergbe” levéltári verseny megyei fordulóját a Horváth Szabina, Szabó Levente Marcell, Székely Eszter és Horváth Csanád Bátor felállású csapat megnyerte, a maximálisan elérhető 52 pontból 48-at megszerezve kivívta a jogot - az ország legjobb hat csapata között ötödikként - a verseny folytatására az októberben megrendezésre kerülő országos döntőben. A Czár Gyula, Flaxa Gergő, Balla Violetta (7. osztály) és Katona Réka alkotta általános iskolai csapat a levéltári fordulóban szintén első helyezést ért el. Az országos középdöntőben a maximálisan elérhető 34 pontból 33-t szereztek, és így az országos döntőbe, a legjobb hat csoport közé második helyezettként kerültek.

Az általános iskolai csapatot Bíró Erika tanárnő, a gimnazistákat Nógrádiné Pócs Lujza tanárnő készítette fel a megmérettetésekre. De diákjainkat az egész tantestület támogatta, akár úgy, hogy a gyakorlati feladatok megoldásában segítettek, akár úgy, hogy a tanulmányok során figyelembe vették a gyerekek elfoglaltságát, hiszen a felkészülés nagyon sok munkát kívánt. Hálásak vagyunk a kollégáknak!

Köszönjük a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára igazgatójának, Polgár Tamás úrnak (a képeken a diákokkal) és Jakab Georgina, a kutatószolgálat munkatársának segítségét, akik forrásanyagokkal, felkészítő foglalkozásokkal járultak hozzá a szép teljesítményekhez.

Gratulálunk a diákoknak az elért eredményekhez, a további megmérettetésekhez sok sikert kívánunk!


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2018. február 26., hétfő,
Edina napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1133
Összesen 2009. június 2. óta : 13135636

Ige Mellett

(4) „…mi történik vele.” (2Mózes 2)

MI LESZ VELÜNK? – 1. Egy szorongatott élet–halál helyzetben a kis Mózest nem rejtegethetik tovább, kiteszik és a sorsára bízzák; – hiszen, ha otthon m... tovább

REPOSZT

Hodász atya esete a politikával

Politikai témában ez volt az utolsó megnyilvánulásom. Hodász András: Közlemény - Facebook
Majd egyszer, ha valaki ahhoz az örökzöld, ám választások előtt ugyancsak virulens témához akar ... ... Tovább

Dokumentumtár

Jónás

Formátum:.docx
Méret: 42.9 KB

Péntek László esperes magyarázata Jónás könyvéhez. Gyermek és ifjúsági táborokban való használatra

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

konyvbemutato

Formátum:.mp3,
Méret: 24.7 MB

"Igék hétköznapokra" Nagy Lajos könyvének bemutatója - Dr. Benke Attila, Nagy Lajos, Kuti Géza

Hanganyag letöltése