20 éves a Hét Határ hitéleti újság

Varga Katalin, 2017-06-15 16:00:00

Egy kissé záporos májusi délutánon május 12-én gyülekeztek írók, olvasók a Kerényi Béla Diakóniai Intézmények konferenciatermébe, hogy megünnepeljék és felidézzék a Hét Határ református újság születését, az induláskörüli örömöket, gondokat, az akkori fogadtatást. Szemeti Ferenc, helybéli lelkipásztor a napi ige olvasásával és imádsággal nyitotta meg az alkalmat.

 

Bogáth István a Hét határ felelős szerkesztője köszöntötte a megjelent vendégeket, valamint előadónkat, Köntös Lászlót a  Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzőjét. Köntös László előadásában a Dunántúli Református Lap szerkesztéséről beszélt, felvázolta az újság szerkesztését, a negyedévente megjelenésének nehézségeit, örömeit.

 

A múltról Sugár Tamás, nagyigmándi lelkipásztor beszélt. A Hét Határ havilap születése négy család nevéhez és barátságához köthető. Az akkor császáron szolgáló Szabó házaspár, a dadi Gerecsei házaspár, a kömlődi, bokodiés oroszlányi  szolgálatban lévő Sugár házaspár és a kömlődi Bogáth házaspár voltak az alapítók, ők voltak megálmodói az újságnak.
Elmondta milyen célból is jött létre az újság, melyek voltak azok a feladatok melyeket maguk elé tűztek. Alegfőbb cél persze az volt, hogy az örömhírt eljuttassák minden környékbeli református családhozBogáth István magáról az újságról beszélt, melyet szinte gyermekének tekintve minden részét, szerkezetét jólismeri.  Istvánt valamikor a 90-es évek elején ismertem meg egy újságíró stúdió tanfolyamon, őt bízták meg azújság szerkesztésével. A megalakult szerkesztőbizottság nagyon szívesen fogadta minden kedves gyülekezeti testvér írását, így színesítve a lapot, beszámolva egy-egy közösség életéről. A később létrejött  alapítvány biztosította a fennmaradását az újságnak, hiszen hónapról-hónapra ingyenesen jut el az olvasóhoz  az 1400 példány.  Elkészítéséhez szükséges anyagi forrást mára a gyülekezetek befizetései biztosítják.

 

A hosszú 20 éves idő alatt változott ugyan az arculata, a fehér alapon kék betűket a nehézkes olvasás miatt felváltotta a kék hátterű fekete betűs változat, a megszokott rovatok ugyanazok, ugyanott találhatóak az évek folyamán. Nagyon várjáka kicsi gyerekek a gyereksarkot, a kis fejtörőket, ugyancsak felemelő, amikor az olvasó értesülhet gyermekekszületéséről, konfirmálókról, és sajnos kicsit szomorú rovat is az élet velejárója, melyben az elhunyt testvérekneve szerepel.


Újságot írni nehéz, mondta nehéz, mert szószólója sok embernek az, aki forgatja a tollat, felelősség, mert kisebb közösségben hatványozottan érvényes, hogy hitelesnek kell maradni, hiszen az utcára kilépve rögtön jön a visszajelzés, ha valamilyen tévedés történne. De ugyanakkor szép és felemelő is, amikor megállítják az embert,hogy megköszönjék az olvasók, hogy megírtuk, megemlékeztünk, nem feledtük, egyszerűen csak közreadtuk mindazt, ami érdekelheti a közösséget, mindazokat, aki várják és forgatják az újság lapjait.

 

Születésnapon kívánni illik, és mi más is lehetne a kívánságban, mintsem, hogy éljen még sok 20 évet a Hét Határ, Bogáth Istvánnak, a szerkesztőbizottságnak erőt-egészséget kívánva ehhez, és nem utolsó sorban azt, hogylegyen utánpótlás, legyenek ambiciózus fiatalok, akik folytatni tudják ezt a szép munkát.

Varga Katalin

 

Forrás: A Tatai Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 164
Összesen 2009. június 2. óta : 39864722