„Ezért a Mindenhatóval akarok beszélni…”

Steinbach József, 2017-06-18 04:00:00

(Jób 13,1–12)* A VITÁK szükségesek, mert mindegyik félben tisztázhatnak dolgokat. – 1. Ugyanakkor a vitáknak ez az áldása csak ritkán érvényesül, mert többnyire halálosan fárasztó csörtékké, lövöldözésekké torzulhatnak ezek, amelyekben mindenki saját elméjének nagyszerűségét fitogtatva önmagát védi. 

– 2. Hisszük, hogy a színről színre látásban nem lesz már vita, mert Jézus Krisztusban egyértelműek lesznek a dolgaink, és megtapasztaljuk azt, ami itt Jób kérése, aki magával a Mindenhatóval szeretne beszélni. Igen, ez a közvetlen tapasztalat csak „odaát” adathat nekünk; – addig pedig Isten elsőrenden az Ő kijelentésén, Igéjén, Szentlelkén keresztül szól hozzánk. – 3. Nagy ajándék Isten konkrét kijelentése, amit erre a világra nézve kaptunk az Úrtól. Egyetlen eligazodási lehetőségünk ez. De ebben is ott a veszély, hogy más–más Igék hangsúlyai alapján állítjuk fel a saját rendszerünket, és érveinket, ellenérveinket a saját meglátásaink alapján csoportosítjuk. – 4. Egy biztos: szenvedő embertársunk felett vitatkozni, főként teológiai vitát folytatni az irgalmatlanság netovábbja. – Jób, magával az Úrral akart beszélni, mert csak Őtőle vár megoldást!

* A teljes igemagyarázat:

A VITÁK szükségesek, mert mindegyik félben tisztázhatnak dolgokat. 

– 1. Ugyanakkor a vitáknak ez az áldása csak ritkán érvényesül, mert többnyire halálosan fárasztó csörtékké, lövöldözésekké torzulhatnak ezek, amelyekben mindenki saját elméjének nagyszerűségét fitogtatva önmagát védi, miközben a felek egyre távolabb kerülnek egymástól, már nem jól hallják, vagy egyáltalán nem is hallják egymást, így gyakran indulat és „kenyértörő” gyűlölet kíséri és zárja le a folyamatot. 

– 2. Hisszük, hogy a színről színre látásban nem lesz már vita, mert Jézus Krisztusban egyértelműek lesznek a dolgaink, és megtapasztaljuk azt, ami itt Jób kérése, aki magával a Mindenhatóval szeretne beszélni. 

Igen, ez a közvetlen tapasztalat csak „odaát” adathat nekünk. 

Addig pedig Isten az Ő kijelentésén, Igéjén, Szentlelkén keresztül szól hozzánk. 

– 3. Nagy ajándék Isten konkrét kijelentése, amit erre a világra nézve kaptunk az Úrtól. 

Egyetlen eligazodási lehetőségünk ez, amit másoknak is hirdetnünk kell. 

De ebben is ott fenyeget a veszély, hogy más–más Igék hangsúlyai alapján állítjuk fel a saját rendszerünket; – és érveinket, ellenérveinket óhatatlanul a saját meglátásaink alapján csoportosítjuk. 

– 4. Egy biztos: szenvedő embertársunk felett vitatkozni, főként teológiai vitát folytatni az irgalmatlanság netovábbja. 

A szélsőséges teológia, akárcsak Jób barátai Istent akarják védeni a tanaikkal, a szenvedő Jób ellenében, miközben érveik nem pontosak, nem objektívek, nem is lehetnek azok, éppen ezért részrehajlóak (9), hazugok (4), személyválogatók (10). 

Az élő Istent védeni embertelenséggel végképp nem lehet. 

Isten nem szorul az ember védelmére. 

– 5. Egy ponton túl, áldottabb az alázat, amely leborul a fenséges Isten előtt (11). 

Egy ponton túl áldottabb az imádságos és cselekvő hallgatás (5), valamint a másikra való odafigyelés (6). 

Ebben az áldott csendben a csoda is előbb „elkészül”: megszólal maga az Úr! 

– 6. Jób, magával az Úrral akart beszélni, mert csak Őtőle vár megoldást!


Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 16639
Összesen 2009. június 2. óta : 39881210