„A Krisztus ez.”

Steinbach József, 2017-09-10 04:00:00

(János 7,40–53)* KICSODA JÉZUS? – 1. Voltak Jézus hallgatói között olyanok, akikre mély hatást tettek szavai, ezért ezek nagy prófétának tartották Őt, de ez önmagában kevés. Ez még nem az üdvözítő felismerés (40).

– 2. Voltak a sokaságban mások, akik már felismerték benne a Krisztust, de mivel ezek nagy igeismerők voltak, fennakadtak azon, hogy Jézus Galileából jött, hiszen hiányos ismereteik miatt nem tudták, hogy Jézus valójában Betlehemben született, ahogy ezt a próféta megírta (Mikeás 5,1). Sok okoskodó teológust szorongat és tart fogva a nagy de mégsem lényegi és valós „tudománya” (41–42). – 3. Voltak azonban olyanok, akiknek megnyílt a szemük, és Jézusban meglátták a Megváltót (41). – 4. Legtöbben azonban azok közé tartoztak, akik meghasonlottak Őmiatta (43–44). Ahol Ő jelen van, ott meghasonlás is támadhat, a „hamis békesség” helyén...** 

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

– Az Alpok autópályáin haladva egyik alagút követi a másikat. Ezek között vannak egészen hosszúak, akár nyolc, tíz kilométeresek is. Hosszú úton, amikor a vezető és az utas már amúgy is kimerült, megterhelők, félelmetesek ezek az alagutak, főleg, ha egymás után több mély alagút is követi egymást. Szinte „megváltásként” várjuk a bezártságban, a szűk, sötét, hosszú betongyűrűben haladva a fényt az alagút végén. 

– Jézusban meglátni a Krisztust, az Isten Fiát, a Megváltót, talán ehhez az élményhez lehetne hasonlítani: „kijutni végre az alagútból”… 

– Hiszen valóban a feltámadott Úr Jézus Krisztus életünk alagútjának egyetlen biztos, üdvösséges megérkezési lehetősége; – noha ezt az életfontosságú felismerést e világból vett példával soha nem lehet tökéletesen szemléltetni.

** – Odaát majd békességünk lesz, és nem szenvedünk a meghasonlástól. 

– Ezért itt van erőnk hitet vallani; – Őérte, ha kell, békétlenséget is felvállalni; – az Ő kegyelméből.

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6139
Összesen 2009. június 2. óta : 39859896