"Velünk az Isten!" - Tanévnyitó volt a Pápai Református Teológiai Akadémián

Tóth Cseperke, 2017-09-27 08:51:57

Tizenöt elsőéves hallgatóval kezdte meg 2017/2018-as tanévét a Pápai Református Teológiai Akadémia. A tanévnyitó ünnepi istentiszteleten – melyet 2017. szeptember 3-án tartottak – Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

Steinbach József a Sámuel első könyvéből, Dávid és Jónátán barátságáról szóló történetekből vett ige alapján szólt a teológiai akadémia oktatóihoz, hallgatóihoz, az egybegyűlt ünneplőkhöz. „Velünk az Isten, bennünk az Isten, közöttünk az Isten. Általunk akar tanúskodni a világban az Igéről, a feltámadott Jézus Krisztusról, az evangéliumról. Általunk, de nem csupán most, hanem utódaink között is mindörökké. Ez az üzenet, a nemzedékeken átívelő isteni gondviselés különösen is fontos most, a reformáció 500. évfordulóján. Velünk az Isten, aki Szentlelke által hozzásegít, hogy meghozzunk döntéseket a róla való tanúságért. Kiélezett helyzetekben hitvallásos bátorsággal védeni kell a lelki, hitbeli, teológiai, szellemi frontvonalakat. Így világítunk a világban, nem is mi magunk, hanem általunk Jézus Krisztus, a világ világossága. Nincs ennél szebb, boldogabb, áldottabb szolgálat!” – fogalmazott a püspök.

Dr. Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora évnyitó beszédében a hegyi beszédben található jézusi igét vette alapul: „Mert mondom nektek, ha a ti igazságotok nem múlja felül az írástudók és farizeusok igazságát, akkor semmiképpen sem mentek be a mennyek országába.” (Mt 5,20) Az isteni törvénynek, az Isten akaratának belül, szívünkbe írva kell meglennie; az Isten igazsága a mérce, amely nem a mi igazságunk, hanem egyedül az Úrtól jön, Jézus Krisztus által. Egy oktatási intézménynek is ez kell legyen a mércéje: jelen van-e, szívünkben van-e ez a többlet, ez az igazság, a teljes, belső, szívből való, lélekből fakadó beteljesítése Isten akaratának.” 

A teljes beszámolót és az alkalomról készült képeket a Pápai Református Teológiai Akadémia honlapján tekinthetik meg.

Forrás: A Pápai Református Teológiai Akadémia honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4757
Összesen 2009. június 2. óta : 40175054