Nyár és református tábor Terényben

Závodi Zsuzsa, 2017-10-06 09:01:10

Veszprémi reformátusok közel hatvan fővel nyári táborba indultak a „jó palócok” földjére. Az összekapcsolásra tanított és elcsendesített a dimbes-dombos nógrádi vidék. Terényben, a falu legszebb pontján áll a halat formázó Johannita Vendégház, amely négy napig a többgenerációs tábor otthona volt.

A részvevők is magukba fogadhatták a ház szimbolikáját. A hal Jónás jele a Bibliában és példa arra, hogy a „hal gyomrában” a félelmet felváltja az imádságos csend és a feltámadás eseménye, öröme.

A Cserhát hegyei közt láttunk gazdag és szegény falvakat, a múlt megszólító emlékeit, az összetartozás néprajzi motívumait, mélységet és magasságot, valamint kicsiből nagyra növő álmokat. A belső gazdagság szép példája Szent-Györgyi Albert, aki Terényben született.

A vidék hangulata mindenkit elbűvölt. „Az emberek, akik errefelé laknak, mintha Mikszáth könyveiből lépnének elénk. A jóízű, anekdotás palócok és a szomszédban a kedves „tót” atyafiak. A vén hársfák és az akácok is ismerősek, meg a mentabokor, aminek leveleit vánkosuk alá szaggatják a jó palócok, hogy még álmukban is érezzék a gömöri föld bódító aromáját. Furmányos szekerek, utazó vásárosok és vándorok járják ma is az utakat errefelé.” - írta Vass László.

A kirándulások szépítették a programot. Ellátogatott a csoport Hollókőre, Kékkőre, és az edzettebbek megmászták Szanda várát. Balassagyarmat megújult belvárosát és a Néprajzi Múzeumot is megtekintettük. Ma Szlovákiában található Kékkő vára, ahol Balassi Bálint is nevelkedett. Tanulságos sétát tettünk egy olyan várban, amely a 16-ik század Magyarországának egyik leggazdagabb és legnagyobb hatalmú főrangú családját adta. Itt nevelkedett Bornemissza Péter lelki vezetése alatt Balassa Bálint, akinek legszebb istenes énekeit a reformátusok nagy szeretettel éneklik. A Reformáció 500. évfordulója alkalmából a Balassi Bálintról szóló kiselőadás és a történelem velünk élő változásait szemlélve fontos tanulságot vont le a csoport. A reformáció egyházai együtt valljuk az „Sola Scriptura” elvét. Vajon hogyan élnek ma bennünk és közöttünk, azok a pozitív teológiai felismerések, amit a  reformátorok hirdettek? Felvidéki sétánk is megerősítette, hogy a Biblia mértékként való megélése biztos eligazodási pont és megvéd attól, hogy az egyén vagy egy közösség az önkényes magyarázatok szakadékába essen. 

A sok kirándulás mellett a közösségi ház számos alkalmat nyújtott a korosztályos lelki beszélgetésre. Krisztust követve nemcsak a pihenés alkalmait kapjuk ajándékba, hanem a szent időt is. A tanítvány léte a Jézus igéjére, szavára való hallgatásban gyökerezik. Az Isten  akaratának keresése újra és újra kérdésekkel szembesít. A kiscsoportokban tettük fel magunknak a kérdést: Szeretünk-e ebbe a családba tartozni? A mértékletesség megőriz-e az Isten útján? Milyen hiányaink vannak? Tudunk-e azonosulni a zsoltárossal: „Utánad sóvárog testem, mint kiszikkadt, kopár, víztelen föld.” (63. 2.)

Minden  reggel a református gyülekezet tagjai készültek fel egy-egy rövid igei gondolattal, amely a bibliai szent hegyeket „járta körül”: Sion, Tábor, Hermon, Golgota. Este pedig áhítattal, imádsággal, imasétával és játékkal fejeztük be a napot. Lelkileg meggazdagodva tértünk haza a táborból.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2017. október 19., csütörtök,
Nándor napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 516
Összesen 2009. június 2. óta : 12028141

Ige Mellett

(16) „Egy kis idő még…” (János 16,16–23a)

„MI AZ, AMIT MOND: A KIS IDŐ?” (18) – 1. A tanítványok őszinték voltak, amikor beismerték, hogy nem tudják, Jézus mit ért „a kis idő” alatt. Mi hívő k... tovább

REPOSZT

Embervarázslás

Kötelező olvasmány arról, hogy a Mercedes vezérigazgatója* szerint milyen drámai változások elé nézünk húsz éven belül.  Egy nemrég megjelent interjúban a Daimler Benz (Mercedes Benz ...
... Tovább

Dokumentumtár

NL121024

Formátum:.doc
Méret: 33.0 KB

Nagy Lajos hétkezdő meditácója a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában. 2012.10.24.

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

gancspeter

Formátum:.mp3,
Méret: 19.1 MB

2012. január 22. Pápai Református Templom. Ökumenikus imanyolcad záró istentisztelete

Hanganyag letöltése