„De nem értük könyörgök csupán…”

Steinbach József, 2017-10-22 04:00:00

(János 17,20–26) KIKÉRT KÖNYÖRÖG ITT JÉZUS? – 1. Jézus azokért könyörög, akiket az Atya Őneki adott, már a világ kezdete előtt (24). – 2. Jézus azokért is imádkozik, akik későbbi korokban hisznek majd Őbenne. De itt a mi Urunk azért is könyörög, hogy ezek, az adott időben együtt élő hívők egyek legyenek, vagyis szeressék egymást (20–23). 

Nem szervezeti, intézményi, külső egységről van itt szó, hiszen ilyen nem létezik a „hasadt” világ keretei között. Ez az egység, az emberlét minden nyomorúsága ellenére, valóságos szeretet a testvérek közösségében. Nem konkrét, karitatív segítségre gondolok, hanem annál sokkal többre! Arra, hogy a testvérek közösségében megtapasztalhassuk a hiteles szeretetet, vagyis itt, egymás között tudatos rosszindulat, zsaroló önzés, bosszúálló visszavágás, botrányos összecsapás nem történhet (22–24). – 3. Jézus ezen túl is bővíti a kört, mert azért is imádkozik, hogy a világ elhiggye, hogy Ő a Megváltó (20–21). Tehát Jézus főpapi imádsága elválasztja egymástól a kihívottak közösségét és a világot, de mindkettőért könyörög. Micsoda „tágasság”…

* A teljes igemagyarázat:

KIKÉRT KÖNYÖRÖG ITT JÉZUS? Nézzük meg pontosan, szedjük ujjhegyre! 

– 1. Jézus azokért könyörög, akiket az Atya Őneki adott, már a világ kezdete előtt (24). 

– 2. Jézus azokért is imádkozik, akik későbbi korokban hisznek majd Őbenne, és akiket az Atya szintén Őneki adott mindeneknek előtte. 

Tehát Jézus itt saját népének, az egyháznak első nemzedékéért és mindegyik nemzedékért könyörög. 

De a mi Urunk itt azért is könyörög, hogy ezek, az adott időben együtt élő hívők egyek legyenek, vagyis szeressék egymást (20–23). 

Nem szervezeti, intézményi, külső egységről van itt szó, hiszen ilyen nem létezik a „hasadt” világ keretei között. 

Ez az egység, az emberlét minden nyomorúsága ellenére, valóságos szeretet a testvérek közösségében. 

Nem konkrét, karitatív segítségre gondolok, hanem annál sokkal többre! 

Arra, hogy a testvérek közösségében megtapasztalhassuk a hiteles szeretetet, vagyis itt, egymás között tudatos rosszindulat, zsaroló önzés, bosszúálló visszavágás, botrányos összecsapás nem történhet. 

Hiszen ez az egység a Szentháromság Isten egysége, Isten dicsőségének felragyogása rajtunk, az örök élet teljességének előíze az egyházban (22–24). 

– 3. Jézus ezen túl is bővíti a kört, mert azért is imádkozik, hogy az Ő kiválasztó kegyelme általi hívők hiteles szolgálatán áldás legyen, amelynek nyomán elhiszi a világ, hogy Ő a Megváltó (20–21). 

Jézus Krisztus azért is imádkozik, hogy a világ elhiggye, hogy Ő a Megváltó.

Tehát Jézus főpapi imádsága elválasztja egymástól a kihívottak közösségét és a világot, de mindkettőért könyörög. 

Micsoda „tágasság”…

 

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6004
Összesen 2009. június 2. óta : 39859761