Talán még nem késő

Balogh István, 2017-10-26 10:10:53

Talán még nem késő! Az idei presbiterválasztásokra készülve nagyon sok felhívás, javaslat, rendelet ismertetés jelent meg írásban, illetve hangzott el előadások formájában.

Mind fontos volt abból a szempontból, hogy a presbitériumok, a presbiterjelöltek megismerjék, a választás folyamatát, célját, és ezáltal reménység szerint olyan presbitériumok alakulnak, ahol komolyan veszik – sőt el is hiszik – az Egyház alkotmányunkban foglaltakat, miszerint „a presbitérium a gyülekezet lelki és anyagi javainak sáfára”.

Ebből a mondatból az is világossá válik, hogy nem csak a lelkész, nem csak a gondnok felel a gyülekezetért, hanem a presbitérium, melynek természetesen tagja a lelkész és a gondnok is.

Amennyiben az idei választások során megalakuló presbitériumok elhiszik, hogy ők a gyülekezet sáfárai, akkor talán még nem késő felhívni arra is a figyelmet, hogy ezen az idei választáson alapozzuk meg a három év múlva esedékes egyházmegyei, kerületi, és zsinati választásokat is.

Amennyiben olyan presbitériumok, olyan presbiterek kerülnek megválasztásra, akik az egyházunk ügyeiben, a gyülekezet életében jártasak, ismerik az egyház szervezeti felépítését, akkor nagy esély van arra, hogy a felsőbb egyházi fórumokon (egyházmegye, kerület, zsinat) a gondnokok, tanácsosok, képviselők is a gyülekezetek gondjait képviselni tudó személyek lesznek Sok szó esik arról is, hogy jó lenne, ha a presbitériumokban jelen lennének a különböző szakmák képviselői is (kőműves, lakatos, informatikus stb.). Igen ez is jó lenne,de véleményem szerint sokkal fontosabb lenne az, hogy olyanok kerüljenek megválasztásra, akik el merik, és el tudják mondani a véleményüket gyülekezetük,egyházuk ügyeivel kapcsolatban,hogy ne csak formális presbiteri stb. ülések legyenek, hanem mindenki tegye hozzá javaslatát elképzelését egy adott témához.

Jó lenne azt is elérni,hogy a presbiter legyen elkötelezett Isten ügye és az egyház –benne gyülekezete iránt Legyen példamutató az istentiszteletek, egyéb lelki alkalmak látogatásában (mert, aki rendszeresen elmulasztja templomba járást,az úrvacsorával élést az nem való presbiternek)

Balogh István gondnok (Dudar)


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 24., Wednesday,
György napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 19786
Összesen 2009. június 2. óta : 40243979