„…még nagyobb félelem szállta meg.”

Steinbach József, 2017-10-29 04:00:00

(János 19,8–16a)* MILYEN MAGÁNYOS ez a hatalmához ragaszkodó, vergődő Pilátus. – 1. Pilátus fél: fáradt, zavarja ez az ügy, amitől nem tud szabadulni, és ami hatalmát is megingathatja, hiszen soha nem tudhatjuk, melyik ügyünk nő túl rajtunk. Jézus nem felel Pilátusnak (8–9).

Ő azoknak felel, akik nem titokzatosságára, hanem szavára, kijelentésére kérdeznek rá; – akkor azonban az Ő válasza elveszi a félelmeket. – 2. Pilátus félelmében a hatalmára hivatkozik, amire döbbenetes választ kap Jézustól, miszerint semmi hatalma nem lenne, ha nem felülről kapta volna (10–11). Jézus Krisztus hatalma az egyetlen hatalom, amely szolgáló hatalom. A mi hatalmunk Őtőle van, amivel gyakran visszaélünk, szolgálat helyett a magunk ügyire használjuk azt. – 3. Pilátus félelme pánikká sűrűsödik, amikor a zsidók megzsarolják: „Ha ezt szabadon bocsátod, nem vagy a császár barátja…” (12–16). Ezért Pilátus, noha szabadon akarta engedni Jézust, kiszolgáltatja őt a zsidóknak. Pilátus vergődik a hatalom birtoklása, a vallások rengetege, az elvárások sokasága között, és ezzel félelme elviselhetetlenné lesz. –  Dönteni kell, az Úr mellett, nincs más megoldás.

 * A teljes igemagyarázat:

MILYEN MAGÁNYOS ez a hatalmához ragaszkodó, vergődő Pilátus, mint minden e–világi hatalmasság! 

– 1. Pilátus fél, fáradt, zavarja ez az ügy, amitől nem tud szabadulni, és ami hatalmát is megingathatja, hiszen soha nem tudhatjuk, melyik ügyünk nő túl rajtunk. 

Pilátus félelme mindezek mellett valami babonás, vallásos félelemre is utal, hiszen amikor megtudja a Jézus elleni igazi vádat, miszerint Ő Isten Fiává tette magát, kihallgatja Jézust ezzel kapcsolatban is. 

Jézus azonban nem felel neki (8–9). 

Ő azoknak felel, akik nem titokzatosságára, hanem szavára, kijelentésére kérdeznek rá; – akkor azonban az Ő válasza elveszi a félelmeket. 

– 2. Pilátus félelmében a hatalmára hivatkozik, amire döbbenetes választ kap Jézustól, miszerint semmi hatalma nem lenne, ha nem felülről kapta volna. Ez az emberi, de felülről kapott hatalom ma van, holnap pedig nincs, az Isten rendelése szerint (10–11). 

Jézus Krisztus hatalma az egyetlen hatalom, amely szolgáló hatalom. 

A mi hatalmunk Őtőle van, amivel gyakran visszaélünk, szolgálat helyett a magunk ügyire használjuk azt. 

Áldott az a „hatalmas”, aki felelőssége okán fél…

Akinek hatalma van, abban sokkal több félelem feszül, ennek többnyire prózai oka van, hiszen az ilyen ember sokkal több mindent veszíthet; – „látszólag”. 

Valójában csak talpnyalókat, gondokat, indulatokat, felelősséget, zsarolókat, félelmeket veszít az ember a hatalommal… 

– 3. Az ember mégis ragaszkodik múlandó, apró hatalmához. 

Pilátus félelme ezért pánikká sűrűsödik, amikor a zsidók megzsarolják: „Ha ezt szabadon bocsátod, nem vagy a császár barátja…” (12–16). 

Ezért Pilátus, noha szabadon akarta engedni Jézust, kiszolgáltatja őt a zsidóknak. 

Pilátus vergődik a hatalom birtoklása, a vallások rengetege, az elvárások sokasága (rómaiak, zsidók, Jézus, saját maga) között, és ezzel félelme elviselhetetlenné lesz. 

– 4. Dönteni kell. 

Dönteni kell, az Úr mellett, nincs más megoldás.

Megérkezett az, aki által dönthetünk az élő Isten mellett; – aki által a dolgaink is jól dőlnek el.

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 15084
Összesen 2009. június 2. óta : 39879655