„A szeretet és hűség ne hagyjon el téged..." - Veszprémben volt a házasság hete központi nyitó istentisztelete

, 2018-02-12 08:33:05

Nem könnyű házasságban élni, de nincs nála gyönyörűbb szövetség, mondta Zámbori Soma színművész a veszprémi Kálvin János parki református templomban tartott istentiszteleten, amelyen igét hirdetett Steinbach József püspök - a Veol.hu tudósítása.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a Példabeszédek könyve 3, 3-6 alapján hirdette Isten igéjét: „A szeretet és hűség ne hagyjon el téged. … Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!” Bízni az Úrban, ez mindennek  az alapja, hangsúlyozta a püspök. Vagy ahogy Jézus Krisztus mondta: „Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!” Életünk minden helyzetében, minden utunkon, családban, a gyereknevelés kérdéseiben, ünnepeken és hétköznapokon is bízzunk az Úrban teljes szívvel. Bízzunk egymásban: hitvestársunkban, akit az Úr ajándékozott nekünk, mellénk állított, hogy egész életünkben hűséges gondviselője, segítőtársa legyünk. Bízzunk a jövőben, a bizalom és a bizalomból fakadó reménység gyógyít, felüdíti lelkünket. Isten a házasságban gyógyít bennünket. A püspök szólt az egyedülállókhoz, egyedül is lehet teljes életet élni az Úrban, illetve azokhoz, akiknek házasságuk válságba jutott: Jézus Krisztusban van reménység, gyógyulás.

Fazekas Rita mediátor és Zámbori Soma az idei Házasság hete arcai. Ők vallottak kapcsolatukról, foglalták össze a házasság értékeit az országos rendvénysorozat központi nyitó istentiszteletén a veszprémi Kálvin János parki református templomban. Tizennyolc éve házasok, három gyermekük van. Bár élnek meg nehézségeket szakmai életükben, kapcsolatukban, a gyereknevelésben, náluk is van türelmetlenség, mégis mindennap döntést hoznak egymás mellett. Nagyon sokat beszélgetnek, kíváncsiak a másikra, együtt imádkoznak. Szövetséges társak, tudják, hogy ez egy sírig tartó szövetség, Isten ajándéka számukra. Éltető sodrásban a mottójuk, mint a patakban a sodrásban lévő  kavics, formálják egymást.

Fazekas Rita beszélt arról, hogy férje szenvedélyes, magas hőfokon él, ő sokkal kiegyensúlyozottabb. Sokáig úgy érezte, ő mondja meg az igazat, de rájött, nem az számít, kinek van igaza, hanem az, hogy az ő egységükben békesség és remény legyen. Zámbori Soma őszintén bevallotta, volt, amikor elhanyagolta feleségét, reggeltől éjszakáig dolgozott, hivatását, a pénzkeresést előrébb helyezte a párkapcsolatnál, holott azzal is a családnak akart kedvezni. Amikor Rita egyszer szelíden elé állt, csupán annyit mondva: „Én vagyok a feleséged”, megértette, mit jelent az, hogy valóban a társa, a szövetségese, hozzá tartozik, egymásba kapaszkodhatnak.
Az elköteleződés szentsége a hétköznapokban is megélhető valóság. Hálát adunk azért, hogy újra és újra elindulhatunk egymás felé és Isten is elindul felénk, mondta az istentisztelet elején Závodi Zsuzsanna, a gyülekezet lelkésze. Tóth János, a Gyökössy Endre Lelkigondozói Szolgálat vezetője szólt arról, a református egyházban fontos szolgálat a házaspárok, a családok lelkigondozása, de gyülekezetekhez nem tartozó párokat is fogadnak. A házasságban felelősek vagyunk önmagunkért és a másikért.

Ahogyan a Házasság hete korábbi alkalmain, most is  megáldották a házaspárokat az istentisztelet végén.

Forrás: www.veol.hu



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1337
Összesen 2009. június 2. óta : 40171630