„Isten küldött el engem előttetek…”

Steinbach József, 2018-02-18 04:00:00

(1Mózes 45)* JÓZSEF HITE. – 1. József hitben látta és értékelte az eseményeket. József tudta, hogy Isten akaratából került Egyiptomba, hogy aztán segíthessen családján és népén (5–9).

Fontos ez a bizonyosság: Nem a vaksors, a szerencse, vagy a véletlenek irányítják az életünket, hanem az Úr. Ő a rosszat is javunkra tudja fordítani. – 2. József hite evangéliumi hit, amely egyértelműen kimondja, hogy Isten azért használta fel őt, hogy Isten népe megmeneküljön, és megszabadítsa őket nagy szabadítással (7). Fontos, de valójában édes kevés, ha ez a szabadítás csupán az éhínségből a jólétbe vezet. Jézus Krisztus, József utóda az ember örök éhségének okát, a bűnt, a betegséget, a halált, a gonoszt győzte le feltámadásában. Ez az egyetlen, nagy szabadítás. – 3. József hitében erős, de nem érzéketlen, hanem végig megmarad érző embernek. Igen, van egy pont, amikor a hívő ember sem tudja tovább türtőztetni magát, sem örömében, sem szomorúságában. A hívő ember is ember, mindvégig. Az embertelen, érzéketlen hit rettenetes… (1–4). Isten emberré lett (János 1,14).

A teljes igemagyarázat:

JÓZSEF HITE. 

– 1. József hitben látta és értékelte az eseményeket. 

József tudta, hogy Isten akaratából került Egyiptomba, hogy aztán segíthessen családján és népén. 

Fontos ez a bizonyosság: Nem a vaksors, a szerencse, vagy a véletlenek irányítják az életünket, hanem az Úr. 

Ő a rosszat is javunkra tudja fordítani, az emberi bűnt is (1Mózes 50,20), a gonosz hatalmát is (Efezus 6,12). 

Ettől még a bűn és a gonosz ítéletes marad, de aki előtt felragyogott Isten hatalma és kegyelme, az minden eseményt így fogad, az Úr kezéből, miközben nem tétlenkedik, de mindenben az Úrra hagyatkozik. 

József megtapasztalta ezt a csodát (5–9).

Nem úgy van tehát, hogy a véletlen a hálón fennakadt teniszlabdát, vagy erre, vagy arra a térfélre ejti, és ez alapján, vagy győztél, vagy veszítettél (Woody Allen, Match Point).

– 2. József hite evangéliumi hit, amely egyértelműen kimondja, hogy Isten azért használta fel őt, hogy Isten népe megmeneküljön, és megszabadítsa őket nagy szabadítással (7). 

Fontos, de valójában édes kevés, ha ez a szabadítás csupán az éhínségből a jólétbe vezet. 

Jézus Krisztus, József utóda az ember örök éhségének okát, a bűnt, a betegséget, a halált, a gonoszt győzte le feltámadásában. 

Ez az egyetlen, nagy szabadítás. 

– 3. József hitében erős, de nem érzéketlen, hanem végig megmarad érző embernek. 

Igen, van egy pont, amikor a hívő ember sem tudja tovább türtőztetni magát, sem elérzékenyedésében, sem indulatiban, sem örömében és szomorúságában, vagy éppen megkeseredésében. 

A hívő ember is ember, mindvégig. 

Az embertelen, érzéketlen hit rettenetes… (1–4). 

Isten emberré lett (János 1,14).

Ez azonban nem tartozik senkire. 

József mindenkit kiküld, amikor testvérei előtt megismerteti magát (1–4). 

A hívő ember is „megindul”. 

Jézus is „megindult”, elérzékenyedett (János 11,35).

Ennek az „emberségnek” része az is, hogy az idő előrehaladtával meg már csak haza vágyik a hívő ember, és szíve hideg marad, nem tud „megindulni”, mint ahogy Jákób szíve hideg maradt, még József híre hallatán is, és csak nehezen derült fel (25–28). 

– 4. József hite hálás hit. 

József testvéreinek egyszerre lesz mindenük (10–24). 

De nem elég, ha megvan mindenünk: hit, hála, engedelmes öröm nélkül a jólétnél nincs veszélyesebb… 

Ezért kell a böjt, jólétben még inkább: 

– hogy mi érdemtelenek megtanuljunk, töredelmes szívvel hálát adni, miszerint mindenünk az Úré, Őtőle kaptuk (1Korinthus 4,7; János 15,5); 

– megtanuljunk lemondani, javainkat továbbadni, mert egy részük nem a miénk, csak nálunk tette le a feltámadott Úr; 

– valamint böjtünkben megvalljuk, kegyelemből élünk, mert halált érdemelnénk, és élünk, mégpedig jól élünk; sőt, örök életünk van (1Korinthus 15,20)!

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2018. June 18., Monday,
Arnold , Levente napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6136
Összesen 2009. június 2. óta : 14035956

Ige Mellett

(11) „…Üdvözítő született…” (Lukács 2,1–20)

Mindig megcsodálom a karácsonyi evangélium stílusának egyszerűségét. Isten hívó szeretetéről tényközlően, világos egyszerűséggel beszél az evangélista... tovább

REPOSZT

Az alaptörvény módosításáról 2.

„Az a kérésem a jogalkotóinkhoz, hogy ha szigorítják a közterületen való életvitelszerű tartózkodásra vonatkozó részét a törvénynek, akkor az Alaptörvény XXII. cikkelyének első két pontját ...
... Tovább

Dokumentumtár

kálvin aktualitása

Formátum:.rtf
Méret: 14.0 KB

Köntös László: Kálvin aktualitása

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

A gyülekezetekben élő egyház

Formátum:.mp3,
Méret: 56.5 MB

Bellai Zoltán előadása a Dunántúli Református Akadémián, a Pápai Református Teológiai Akadémia dísztermében, 2016. április 23-án. A Dunántúli Református Akadémiát a Dunántúli Református Egyházkerület és a Pápai Református Teológiai Akadémia indította el, hogy gyülekezeti tagoknak, érdeklődőknek közérthetően, de mégis tudományos alapossággal tanítást adjon hitünk alapvető kérdéseiről.

Hanganyag letöltése