Újra kihajt a Kossuth-fa Bajánsenyén

, 2018-03-17 08:39:53

Újra kihajthat az a több mint száz éves Kossuth-fa az őrségi Bajánsenyén, amelyet a tavalyi hatalmas vihar tört ketté. Szakál Anikó, a gyülekezet lelkipásztora szerint ennek szimbolikus üzenete is lenne, hiszen a fa összeköti az elődökkel a most élőket és remélhetőleg a jövő generációját is.

A fát mindenesetre idén március 15-én újra körülveszi majd a falu, ahogy az elmúlt években is. A meggyötört Kossuth-fa közelébe tavaly a reformáció emlékfáját is elültették.

Megsiratták a kidőlt fát

Sok helyen állítottak emléket Kossuth Lajos kormányzónak 1895-ben. Az Őrségben nem tellett emléktáblára – Bajánsenyén például egy hársfát ültettek el az államférfi emlékére. Ezt egy ideig minden évben március 20-án, Kossuth halálának évfordulóján koszorúzták meg, aztán egy idő után már március 15-én tartották a megemlékezést – mondja Szakál Anikóbajánsenyei református lelkipásztor. A koszorúzás előtti istentisztelet a falu ünnepnapjának szerves része. A fán – a korabeli leírások szerint – szerepelt Kossuth Lajos neve is, amelyet még az ültetés idején metszettek a törzsbe, és állítólag a fával együtt nőtt, de a lelkésznő szerint már nehezen volt olvasható. Aztán jött 2017. augusztus 10., a nagy őrségi vihar napja.

A Reformátusok Lapja 2018. március 11-i számában megjelent írást a www.reformatus.hu oldalon olvashatja el.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5893
Összesen 2009. június 2. óta : 39859650