A testvériség nem ismer kilométereket

Füstös Gábor, 2018-05-09 08:39:55

Egy áprilisi esős pénteki napon hosszú útra indult el a Pápai Egyházmegye néhány lelkésze eleget téve annak a meghívásnak, melyet az erdélyi Görgényi Egyházmegye esperese tett, mikor tavaly mi láttuk vendégül őket. 

Miért is tartjuk fontosnak ezt a kapcsolatot? Igei módon válaszolva: hogy egymás hite által épüljünk, így éljük meg a testvéri közösséget, mely a sok kilométernyi távolság ellenére már harmadik éve épül a két egyházmegye között.

A környezet már többek számára ismerős volt, mégis új és új arcát mutatta meg a Maros felső folyásának vidéke. A tavaszi éledő természet gyönyörűsége szavakba nem önthető: el kell menni oda, és át kell élni. Jó volt a régi arcok mellett újakkal is találkozni, és úgy beszélgetni velük is, mintha már rég óta ismerősök lennénk.

 Szombaton a gernyeszegi Teleki kastélyt néztük meg, és kaptunk a helyi lelkésztől élménydús beszámolót a család és a kastély történetéből. A református templom megtekintése sem maradhatott el. Ezután a marosvécsi templom és Kemény kastély megtekintése következett. Örömteli volt látni, hogy a kifosztottan visszaadott épület kezd ismét megtelni korabeli vagy korhű berendezésekkel a Kemény örökös sok-sok erőfeszítésének köszönhetően. A kastélyparkban nem maradhatott el a Helikon-asztalnál és Wass Albert sírkövénél való elcsendesedés sem. Az ebédet már késő délután fogyasztottuk el a görgényszentimrei parókiaudvaron, ahol kötetlen beszélgetés fűszerezte a bőséges grill-partit.

Vasárnap az egyházmegye különböző gyülekezeteiben szolgáltunk: Körtvélyfája, Radnótfája, Magyarrégen, Fickópataka, Magyaró, Jód–Ratosnya, Palotailva, Beresztelke, Pókakeresztúr. Mindenütt nagy szeretettel és örömmel fogadtak bennünket. Külön élmény volt az erdélyi liturgia szerint tartani az istentiszteleteket.

Az este pedig a Magyarón elfogyasztott hangulatos vacsorával elhozta a búcsúzás pillanatait is, amikor a kölcsönös ajándékozás után megerősítettük: tovább építjük e testvéri kapcsolatot, mert lám, a kilométerek nem jelenthetnek akadályt.

Az utazásban részt vevők

Forrás: Pápai Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 18934
Összesen 2009. június 2. óta : 40266250