Nyitóünnepségek, találkozók, református utca és színpadi programok – REND szombat 1.

Horváth Andrea, Szalóky Zsolt, 2018-06-30 18:50:27

A legtöbb érdeklődőt a három napos REND szombati programjaira várták, ennek megfelelően a legbőségesebb kínálat is e napon állt rendelkezésre. A szombati nap eseményeit két részre osztva olvashatják, íme az első rész:

A szombat reggeli áhítaton Seres Gabriella kaposvári református lelkipásztor hirdetett igét, majd kiállításmegnyitóra várták az érdeklődőket. Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka méltatta a négy tárlatot, melyek a REND idején láthatók az iskolaépületben. Apáti-Tóth Sándor fotóválogatása az Atlantisz címet kapta, a tökéletes állam nevét, melyre itt a Földön is van remény, ha meghalljuk az evangéliumot, az örömhírt. A Mécsvilág Keresztyén Művészeti Kör is képviselteti magát a rendezvényen, ezúttal M. Kiss Katalin hitvalló és elgondolkodtató kerámiáit tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

A reformáció 500 éves évfordulójára számtalan bélyeg jelent meg szerte a világban. Dr. Kocsis Attila református lelkipásztor vándorkiállítása ezeket mutatja be, valamint nagy figyelmet szentel a reformáció jeles alakjainak is. A válogatás már számos gyülekezetbe eljutott, a gyűjtő-lelkipásztor most a REND-en is szívesen tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek. Ikafalvi Farkas Béla akvarelljei a Balaton szeretetét tükrözik, a magyar tenger és a magyar táj hol sejtelmes, hol zord arcát mutatják a képek.

 A Református utcában a Dunántúli Református Egyházkerület fenntartásában és területén működő intézmények, valamint a Magyarországi Református Egyház számos intézménye, szolgálata mutatkozik be. Szép és méltó ajándékkal, emlékkel tér haza, aki itt vásárol, könyvek, kézműves termékek várják az érdeklődőket. A REND-en bemutatkozik a Pannonia Reformata Múzeum, a sátorban kézműves foglalkozást is kínálnak. A REND-en mutatják be S. Lackovits Emőke: Dunántúli úrasztali terítők című könyvét, ehhez kapcsolódik egy mintakönyv, mely a dunántúli liturgikus textilek mintakincsét tartalmazza, s a kézműves sátorban ezekből a mintákból találhatók színezők.

A REND ünnepélyes megnyitójára délelőtt háromnegyed 10-től került sor. Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Nagyszínpad előtt felállított rendezvénysátor, de a folyamatosan érkező tömeg a tornacsarnokban lévő kivetítőn is követhette az eseményeket. Elsőként Bellai Zoltán, a házigazda kaposvári gyülekezet lelkipásztora köszöntötte a népes gyülekezetet. A REND himnuszának közös eléneklését követően Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a fesztivál vezérigéjét idézte, majd úgy fogalmazott, hogy a REND szent forgataga biztatást jelent. – Isten bátorító, vigasztaló szavait halljuk ezeken a napokon, mert nagy szükségünk van a biztatásra. Mert ha Ő biztat bennünket, akkor kegyelmi állapotba kerülünk, s megtörténik az a csoda, hogy mi is bízhatunk Őbenne és ennek nyomán végre áldottan, egymást is biztatni, bátorítani tudjuk – hangzott el a püspök ünnepi beszédében.

Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka azt mondta, jó látni, hogy ilyen sokan eljöttek és Isten nevében együtt lehet ez a közösség. – Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy sokan vagyunk és keresztyén, magyar reformátusok akarunk maradni. Ehhez kérjük az Úristen megtartó erejét.

 

Az ünnepélyes megnyitón Nagy Csaba, a Somogyi Református Egyházmegye esperese és dr. Nemes Pál, az egyházmegye főgondnoka is köszöntötte a jelenlévőket.

Szita Károly Kaposvár polgármestere a város valamennyi polgára nevében köszöntötte a Református Egyházi Napok Dunántúl programjainak résztvevőit. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt közel három évtizedben az önkormányzat mindig támogatta a városban működő felekezetek törekvéseit és ez a jövőben is így lesz, mert meggyőződésük, hogy ezek által jobbá, nemesebbé és élhetőbbé válik Kaposvár. – Ebben a városban virágzik a református gyülekezet és ezáltal virágzik a város is, és megvan annak a lehetősége, hogy a jövőben református fellegvárként is emlegessék Kaposvárt – fogalmazott a polgármester.

A nyitóünnepséget követően a Lórántffy Zsuzsanna Református óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tornatermében Miénk a színpad címmel egész napos programsorozat vette kezdetét. A REND-en hetedik alkalommal léphetnek színpadra gyülekezeti, iskola és intézményi csoportok, megmutatva tehetségüket és színesebbé téve a programkínálatot.

 

Elsőként a PRIZ zenekar állt színpadra. A Pápai Református Ifjúsági Zenekar már rutinos fellépőnek számít, hiszen rendszeresen ad elő ifjúsági énekeket istentiszteleteken, de fesztiválok színpadain is álltak már. Nem ők voltak az egyetlen pápai csoport, akik szórakoztatták az egybegyűlteket, Mennyei derű címmel a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakgimnáziumának diákjai a bibliai humor műfaját mutatták be.

A nap folyamán mesejátékot adtak elő a Lórántffy Zsuzsanna Református Iskola 3. osztályos tanulói, Vidám Tinódi címmel az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola diákjai és a Kis Tinódi Fúvósok álltak színpadra. A bodajki református gyülekezet történetét a bodajki ifisek színdarabban mutatták be, Somogyi ugrás címmel a Palóczi Horváth Ádám Református AMI néptánccsoportja mutatkozott be. Robotjósnál címmel egy színpadi jelenetet adtak elő a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjai, de klasszikus zenét is hallgathattak a jelenlévők a Palóczi Horváth Ádám Református AMI diákjainak előadásában.

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 15374
Összesen 2009. június 2. óta : 40185679