Évzáró a Pápai Református Teológiai Akadémián

Németh Tamásné Schédl Tímea, 2018-07-10 07:34:01

A Pápai Református Teológiai Akadémia 2018. július 1-jén tartotta tanévzáró ünnepi közgyűlését, melyen tizenegy végzős hallgató vette át diplomáját, igazolását református teológia, illetve katechéta-lelkipásztori munkatárs szakon.

Az igehirdetés szolgálatát Dr. Balla Ibolya prorektor végezte a Prédikátor könyve 3:1-8 alapján. A prorektor prédikációjában hangsúlyozta, hogy a teremtett világban Isten terve látható, és benne mindennek Istentől rendelt ideje van. Mindaz, amit Isten tesz, örökké megmarad, nincs ahhoz hozzátenni való és nincs belőle elvenni való. A felolvasott ige alapján, egyrészt felhívta a figyelmet arra, hogy felesleges a dolgok siettetése, az eljövendők miatti aggodalom. Inkább Isten tervébe és akaratába belesimulva éljük életünket. Bízzuk magunkat arra, aki mindeneket a kezében tart.  Másrészt arról szólt, hogy az ige szembesít a kérdéssel: Vajon mindig azzal töltjük-e az időnket, ami hasznos, ami gyümölcstermő, ami mások javát szolgálja? A tanév vége jó alkalom arra, hogy megálljunk és átgondoljuk, hogyan éltünk ezzel a felelősséggel. Az ige bátorít és vigasztal mindannyiunkat. Hiszen Isten uralkodik a világban, tőle van küldetésünk. Még ha nem is értünk mindent, ami velünk történik, Isten az, aki mindeneket kormányoz. Ő felemel és megújít bennünket. Ezért lehetséges, hogy feladatainkat az Ő dicsőségére és embertársaink javára, Szentlelke megújító erejével végezzük.

Dr. Németh Tamás rektor az elhívás felelősségéről tartott tanévzáró ünnepi beszédet. A rektor arról szólt, milyen nagy problémát jelent, hogy nemzedékek képtelenek a legelemibb kötődésre és elköteleződésre, ezzel párhuzamosan az eloldódásra, az új kezdésre is. Vajon megtörténhet-e az, hogy kiveszik az emberből az ambíció, a tudásvágy, a hivatás iránti késztetés? Annyi biztos, hogy még keresztyén körökben is egyre kevesebb szó esik a hivatásról, az elhívásról. A keresztyén ember elhívott és elkötelezett Jézus Krisztus követésére. A keresztyén ember mint üdvösségre elhívott, az elhivatottság öntudatával elkötelezett arra, hogy ne önmagának, hanem az Úrnak éljen. Az elhivatottság és elkötelezett küldetés a hétköznapjaink programja. Ha az elhívást figyelmen kívül hagyjuk, életbe lépnek olyan szempontok, amelyek erkölcsi alap nélkül gondolnak a cselekvésre, nyerni akarnak, mert herdálni szeretnének, és a test kívánsága, a szem kívánsága, és a vagyonnal való kérkedés, vagyis a világ szeretete váltja fel a vocatio-s öntudatot, az Atya szeretetét. A teológus hallgatóknak mint akik leendő lelkipásztorai a gyülekezeteknek, elhívásukban kell megerősödniük, hogy áldás legyen életük, erkölcsi erőt sugározzanak tetteik, Krisztus közösségébe vonzza az embereket a jelenlétük. A keresztyén közösségeknek hitbeli nagykorúságban kell élniük, ennek a kezdete pedig a hívás meghallása, megértése és követése. Ezt követően a rektor beszámolt a 2017/2018-as akadémiai év eseményeiről.

Az ünnepségen a Dunántúli Református Egyházkerület Kántorképző Kórusa énekelt. Zárszót mondott Dr. Huszár Pál a Zsinat világi elnöke, egyházkerületünk főgondnoka. A főgondnok beszédében elmondta, bár a teológiai tanulmányok ideje lezárult a végzős hallgatók számára, a továbbiakban is szükség lesz a folyamatos önképzésre.

Az évzáróról készült képeket a galériában tekinthetik meg.

Németh Tamásné Schédl Tímea


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 9683
Összesen 2009. június 2. óta : 39863440