„…bement a farizeusok vezetőjének házába…”

Steinbach József, 2018-08-26 04:00:00

(Lukács 14,1–6) Jézust folyamatosan figyelték, mit tesz (1), de Őt hiába figyelték. Ő tökéletes volt, az Isten Fia, aki semmit sem tett titokban, hanem nyíltan hirdette és cselekedte az evangéliumot is, szombaton is tanított és gyógyított, még a kereszt tövében is. 

Jézust figyelték, ezért hívták meg a főfarizeus házába (1), direkt szombaton, és szándékosan meghívtak oda egy vesebeteg embert is (2), aki sokat szenvedett bajában. Jézus elfogadta a meghívást, Őneki nincs mit titkolnia. Jézus azért ment el a farizeusok vezetőjének házába is, ahol tekintélyes, okos, tanult és vallásos zsidó vezető emberek gyűltek össze, hogy ezek a vallásos és okos vezető emberek is hallhassák és láthassák az Isten szabadító hatalmát, amely Őáltala jött el ebbe a világba. Ahol azonban a nyílt Ige hangzik és „látszik”, ott az életre szül újjá, vagy belebetonoz a halálba, ahogy az apostol mondja: élet illata lesz életre, vagy halál illata halálra (2Korinthus 2,16). Jézus nem eltörli, hanem szabadító szeretetének gazdagságával tölti meg a nyugalom napját.

 

(1) „…bement a farizeusok vezetőjének házába…” (Lukács 14,1–6) 

 1. Jézust folyamatosan figyelték, mit tesz (1). 

Ma már mindenkit figyelnek, és a modern kor eszközei lehetőséget adnak arra, hogy ha akarnak, szinte mindent tudjanak rólunk. 

Ez nekünk nemcsak azért rettenetes, mert nem vagyunk tökéletesek, hanem azért is, mert az emberléthez hozzátartozik, hogy vannak „titkai”, olyan dolgai, amelyek senkire sem tartoznak, csak az Úrra és ránk. 

 

– 2. Jézus Krisztust hiába figyelték. 

Ő tökéletes volt, az Isten Fia, aki semmit sem tett titokban, hanem nyíltan hirdette és cselekedte az evangéliumot is, szombaton is tanított és gyógyított, még a kereszt tövében is. 

Jézust figyelték, ezért hívták meg a főfarizeus házába (1), direkt szombaton, és szándékosan meghívtak oda egy vesebeteg embert is (2), aki sokat szenvedett bajában. 

 

– 3. Jézus elfogadta a meghívást, Őneki nincs mit titkolnia. 

Jézus azért ment el a farizeusok vezetőjének házába is, ahol tekintélyes, okos, tanult és vallásos zsidó vezető emberek gyűltek össze, hogy ezek a vallásos és okos vezető emberek is hallhassák és láthassák az Isten szabadító hatalmát, amely Őáltala jött el ebbe a világba. 

Érdekes, hogy ezek itt kémkednek mások után, de ők maguk nem vallanak szint, hiszen amikor Jézus megkérdezi őket, hogy szabad–e szombaton gyógyítani, akkor hallgatnak (3–4). 

Ahol azonban a nyílt Ige hangzik és „látszik”, ott az életre szül újjá, vagy belebetonoz a halálba, ahogy az apostol mondja: élet illata lesz életre, vagy halál illata halálra (2Korinthus 2,16). 

 

– 4. Jézus nem eltörli, hanem szabadító szeretetének gazdagságával tölti meg a nyugalom napját; – hiszen, ha az állatot kimentjük szombaton a gödörből, akkor az emberrel ezt még inkább meg kell tennünk (5). 

Döbbenetesen árulkodó, hogy a farizeusok nem feleltek semmit, nem reagáltak semmit, amikor Jézus meggyógyítja a vesebajban szenvedő embert (6), mert ezek, akik mindent tudtak, valójában a lényeget nem ismerték, és maradtak a halálban. 

 

– Urunk, könyörülj, élete illata légy nekünk az életre!


Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4163
Összesen 2009. június 2. óta : 39857920