Az ünnep nem marad el – tűzeset miatt sem

, 2018-12-03 16:33:02

Lakhatatlanná vált egy tűzeset miatt a Dunántúli Református Egyházkerület Árvácska Anya- és Csecsemőotthonának egyik szárnya a Somogy megyei Nágocson. Az egyházkerület vezetése azt kéri, mindenki hordozza imádságban a lakókat és gyűjtést is indítottak, hogy minél előbb újra biztonságos otthona lehessen az édesanyáknak és kisgyermekeiknek.

November 30-án, az esti órákban tűz ütött ki a nágocsi Árvácska Anya- és Csecsemőotthonban. A református intézményében olyan nők és gyermekek élnek, akik családon belüli erőszak elől menekülve vagy családjukból kimenekítve kerületek a településre. Az otthonnak eddig 31 lakója volt, akik közül hét gyermek és tizenkét felnőtt tartózkodott szobáiban a tűz keletkezésekor – azonban senki sem sérült meg.

Az RTL Klub egy riportjában arról számolt be, hogy több lakónak minden holmija odaveszett a tűzesetben, amit valószínűleg egy elektromos készülék meghibásodása okozott.

 Kérdésünkre Nagy Csaba, a Somogyi Református Egyházmegye esperese elmondta, a 2002-ben épült intézmény 35 férőhelyből tizenötöt ért kár, de a katasztrófavédelem nem engedi, hogy gondozottat tartsanak az épületben, ameddig el nem különítik a különböző szárnyakat. A tüzet csupán három tűzoltóautó segítségével sikerült megfékezni, azonban az oltás miatt szétázott a ház, a megmaradt szobákból is órákon keresztül kellett még merni a vizet.

„Az egyházkerületünk holnap tud dönteni a továbbiakról, reméljük, reggel a biztosítói bejárással indul a napunk, ez nagy segítség lesz a tervezésben – az azonban már most biztos, hogy 40-45 millió forintos a kár” – foglalta össze Nagy Csaba. Mint mondta, komoly támogatási hullám indult el máris, többen vittek adományokat az otthonba. „Jelenleg komoly nehézséget okoz, hogy elhelyezzük a tárgyi adományokat, ezért reméljük, nem sértünk meg senkit, ha azt kérjük, hogy ezek átadásával várjanak egy kicsit” – tette hozzá.

A Dunántúli Református Egyházkerület is megerősítette, hogy hálásak a tárgyi adományokért, ugyanakkor mivel nincs helyünk tárolásukra, kérik, hogy aki segíteni szeretne és megteheti, pénzadomány formájában juttassa el felajánlását.

Az esperes hálásan számolt be róla, hogy a faluban a Hetednapi Adventista Egyház is fenntart egy anyaotthont és egy idősek otthonát, ahová befogadják a katasztrófa sújtott édesanyákat és gyermekeiket. „Az édesanyák érthető módon megszeppentek, de mindenkiről gondoskodni fogunk. Hiába történt katasztrófa, ettől függetlenül is megtartjuk Mikulás-ünnepségünket és ugyanúgy ünnepeljük majd a karácsonyt is – hangsúlyozta Nagy Csaba. – Ma, advent kezdetén Zakariásról prédikáltam, akinek a neve azt jelenti: megemlékezik rólunk az Isten. Erre kell most figyelnünk, mert Ő valóban nem felejt el bennünket.”

„Az Úr gondoskodik. Ma ezt mondják: Az Úr hegyén a gondviselés”

A Dunántúli Református Egyházkerület Elnöksége, mint a nágocsi „Árvácska“ Anya- és Csecsemőotthon fenntartója is szomorúan értesült az otthonban történt tűzesetről és a kezdetektől fogva tartotta a kapcsolatot az intézmény vezetőségével, hogy a kialakult helyzetet kezelni minél hamarabb kezelni tudja. Jelenleg is folynak a vizsgálatok, a katasztrófavédelem illetékes szervei eljárás keretében vizsgálják a tűzeset okát. Feltehetően elektromos zárlat miatt gyulladt ki a tűz, de a hivatalos vizsgálat eredményére még várni kell. A biztosító képviselője a hétfői napon a helyszínen járt, emellett az illetékes gyámhivatal felé is megtörtént a bejelentés, akik szintén megtekintették az otthont.

Az egyházkerület is köszönetét fejezik ki a Nágocsi Önkormányzatnak, valamint a Nágocsi Reménység Alapítvány Intézményeinek azért, hogy azonnal segítettek gondoskodni a lakókról – akik a jelenlegi állás szerint záros határidőn belül visszaköltözhetnek az épületegyüttes épen marad részébe.

A Dunántúli Református Egyházkerület a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Alapítványával egyeztetve, köszönettel fogadja a segítséget és az adományok fogadására az MRE Szeretetszolgálati Alapítványt bízza meg. Az alapítvánnyal a fenntartó tartja a kapcsolatot, hiszen az újjáépítés az egyházkerület feladata.
Adományaikat a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül juttathatják el.  A Magyar Református Szeretetszolgálat bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005 . A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „Árvácska”.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Muzslay Péter - Somogyi Hírlap; Mallinger László/facebook

www.reformatus.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2018. December 19., Wednesday,
Viola napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4512
Összesen 2009. június 2. óta : 15216944

Ige Mellett

(10) „…törd össze a korsót…” (Jeremiás 19)

Jeruzsálem városának déli kapuját a Fazekasok kapujának is hívták, de Szemét-kapunak is nevezték, mert ezen a kapun át vitték le a város szemetét, így... tovább

REPOSZT

Adventem, identitásom

Ezek azért gyűlölnek, mert azt hiszik, azokhoz tartozom, azért nem megyek közéjük. Azok meg viszont. Mindenféle harc folyik. Nem tudom, éppen ki van soron, lehet ...
... Tovább

Dokumentumtár

Növeld a lelkészed hatékonyságát!

Formátum:.docx
Méret: 21.3 KB

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

ahitat_polgarmester

Formátum:.mp3,
Méret: 16.3 MB

Steinbach József áhítata a Dunántúli Református Polgármesterek I. Találkozóján

Hanganyag letöltése