"Az a jó kávé, amit jó szívvel adnak" - Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka baráti estje

Horváth Andrea, 2019-02-04 13:27:26

Megvan az a pillanat, amikor megérzik a frissen főtt kávé illatát, kényelmesen elhelyezkednek és belekortyolnak? Amikor kicsit megáll ez a gyors világ és benne mi is? Merthogy a kávénak ilyen ereje van. 

e csak akkor, ha örömmel és szenvedéllyel készítik, derült ki a Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka (kávé)baráti estjén. A telt házas programon mindenki a csésze mélyére nézett és kóstolt, ismerkedett az illattal, ízzel, s mindazzal, ami mögötte van. S aki a kávébabról papolt: Farkas Gergely.


Farkas Gergely református lelkipásztor, a Dunántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatalának vezetője. Kávés illatemlékei gyermekkoráig lengedeznek vissza, de őt magát csak felnőttként ejtette rabul a fekete. Jókor volt jó helyen, 2004 tájékán a Budapesten újra virágzásnak induló kávéházi kultúra elvarázsolta és megismerte azokat a szakembereket, akik igazán értettek ahhoz, hogy mitől jó a kávé. Olyanoktól tanult és tanul ma is, akik alázattal közelítenek a témához és szívesen segítik Farkas Gergely hobbiprojektjét. Mert ugye jó, ha minél többet tud az ember a rajongása tárgyáról. Itt vannak például a pörkölési trendek. Van, aki az olasz kávéiskola elkötelezettje, ahol a sötét pörkölés a menő, s van az újhullámos vonulat, mely ismeri és figyelembe veszi a kávébab származási helyét, a fajtára jellemző tulajdonságokat és a világosabb pörkölés híve. Ugyanis a világos pörkölés után megmaradnak a kávéban azok a savak, melyektől egyedinek érezzük az újhullámos kávékat.

A kávéest is így indult, a résztvevők kóstolhattak egy-egy csésze sötét és világos pörkölésű babból készített feketét, az összehasonlítás kedvéért. Ezt követően egy kávébab-típusból háromféle italt kínáltak a vendégeknek: egy csésze eszpresszót, egy csésze filteren átszűrt kávét és egy nagyon lágy, szinte teaszerű italt. Ezeket a Bányai-kávéültetvényről származó kávébabból készítették ezen az esten. A Bányai-sztori egy meglepő történet, de mutatja, hogy véletlenek nincsenek, magyarok pedig mindenütt vannak. Egy szekszárdi cég Costa Ricában bukkant megfelelő minőségű kávébabra, aztán kiderült, hogy az egy magyar termelő, Bányai László ültetvényéről származik. Bányai László az USA-ban élt, majd fia biztatására vásárolt egy területet Costa Ricában, közelebbről Lourdes-ban. "A nagy öregek azt mondják, hogy Isten keze van a Lourdes-i kávén. Ettől még természetesen minden gondoskodás fontos, amikor szükség van rá." - vallja a magyar ültetvényes.


Jó volt Farkas Gergellyel nézni a csésze mélyére. Az nagyon hamar kiderült, hogy sokat tud a kávéról és remekül mesél. A részletes és alapos ismertetőkön túl meggyőzte a vendégeket arról is, hogy akkor jó a kávé, ha a minőségi kávébab, a megfelelő pörkölés mögött ott van a szenvedély is.  A kávéház attól lesz különleges és sikeres, hogy aki készíti, valóban örömmel teszi a csészét a vendég elé. Farkas Gergely vallja, hogy az a jó kávéház, amelynek van lelke, s ez a lélek a kávékészítő, a barista. "A legintimebb dolog valakinek enni és inni adni. S ha már enni és inni adunk, akkor jót kell adnunk. A minőség református erény, s a Pannonia Reformata Kávéház és Vinotéka ennek jegyében ad enni és inni."


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8451
Összesen 2009. június 2. óta : 39862208