Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó

Németh Tamásné Schédl Tímea - Tóth Cseperke, 2019-05-10 08:33:13

A Pápai Református Teológiai Akadémia adott otthont az évente megrendezett Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozónak 2019. április 26-28 között. A találkozón több mint száz hallgató vett részt.

A Pápai Református Teológiai Akadémia Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozót szervezett 2019. április 26-28 között. A háromnapos rendezvény fő témája az ősegyház és a mai egyház kapcsolata volt. A programokban áhítat, istentisztelet, igemeditáció, előadások, fórumbeszélgetés, borkóstoló, koncert, sport, városnézés és kikapcsolódás szerepelt.

A találkozó pénteken nyitó áhítattal kezdődött, melyet dr. Németh Tamás rektor tartott. A rektor áhítatában a Jn 21,20-23 alapján elmondta, hogy a lelkipásztori szolgálatban mindent megelőz az Istennel való személyes kapcsolat és minden nagy döntésnek Krisztus követésében, s nem emberekre való tekintettel kell eldőlnie.  Arra bíztatta a résztvevőket, hogy használják ki a találkozó adta lehetőségeket, hogy egymás hite által épüljenek.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke megnyitó beszédében úgy fogalmazott: bár a teológushallgatók a Kárpát-medence különböző területeiről érkeztek a találkozóra, mégis van, ami összeköti őket. Közös a Megváltó, közös a reformátori örökség, közös a szolgálat és a résztvevők egy közös nemzettest tagjai. A Dunántúli Református Egyházkerület vezérigéjével kívánta Isten áldását a találkozóra és a résztvevőkre: „Nem erővel, sem hatalommal, hanem az én lelkemmel” (Zak 4,6).

Szombaton áhítatot tartott dr. Balla Ibolya prorektor a Gal 1,1-9 alapján. A rektorhelyettes áhítatában arról beszélt, hogy a lelkipásztor feladata határozottsággal tovább adni a rá bízott igét. Nem többet, nem kevesebbet, nem elferdítve, nem felhígítva. Bátorította a teológus hallgatókat, hogy maradjanak meg az elhívásban, amelyet kaptak, és ragaszkodjanak hitük alapjához.

A találkozó fő témájához kapcsolódva szombat délelőtt dr. Barta Zsolt docens az őskeresztyén istentiszteletről, míg dr. Németh Tamás rektor a mai református istentiszteletről tartott előadást.

Az előadásokat fórumbeszélgetés követte, melynek vendégei Polgárdi Sándor evangélikus esperes és Boncz Zoltán baptista lelkész voltak. A beszélgetést dr. Hanula Gergely egyetemi tanár vezette.

Szombat este az Ótemplomban a kolozsvári Flauto Dolce régizene együttes adott koncertet. A kvartett 2000-ben alakult meg Majó Zoltán kezdeményezésére, aki az együttes művészeti vezetője. Majó Zoltán és felesége, Szabó Mária a furulyákat szólaltatta meg, Miklós Noémi csembalón játszott, énekelt Mihaela Maxim szopránénekes.

Vasárnap délelőtt úrvacsorás istentiszteleten vett részt a teológustalálkozó közössége. Igét hirdetett Köntös László a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője. Igehirdetésének fő üzenetét a Gal, 1,11-12 alapján fogalmazta meg: nincs más evangélium, csak amit Jézus Krisztus kinyilatkoztatásából kaptunk. Beszélt Pál apostol igehirdetői helyzetéről, érveléséről és magatartásáról. A lelkipásztoroknak a tiszta evangéliumot kell hirdetni.  A tiszta evangélium Isten által adatott Jézus Krisztusban. Ki kell állni a tiszta evangélium mellett. Eljött a keresztyén apologetika ideje.  A hit Isten kijelentése, Isten önközlése.  A hit az ige és a Lélek által megnyíló tudás, azaz titok! Pál apostol tekintélyének alapja az Isten kijelentése. Nem mi igazoljuk a kijelentést, az ige igazságát. Nem mi alapozzuk meg saját méltóságunkat, hanem a bennünket megszólító és kiválasztó Úr, és ez épp elég! Ez legyen elég nekünk is! A leendő lelkipásztorok szolgálataikban és küzdelmeikben az ige igazsága alapján állhatnak meg – fogalmazott Köntös László.

A találkozóról készült képeket a galériában tekinthetik meg.

Németh Tamásné Schédl Tímea

Tóth Cseperke

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5078
Összesen 2009. június 2. óta : 40191314