Nem csak vasárnap templomok

Márton Gergely, 2021-05-25 06:56:01

Az egyházi épített örökség védelme érdekében indított Magyar Templom-felújítási Program keretén belül, a kormány támogatásával közel 1800 templom újulhat meg. Ebből 400 külhonban, 1400 Magyarországon található. Dunántúli református egyházközségek is sikeresen pályáztak, 99 templomunk újulhat meg, összesen 1 402 236 548,-Ft értékben.

A templom az a hely, ahová vasárnaponként összegyűlünk, az igét meghallgatva és meghallva, közösségben dicsérjük az Urat. Gyakran a természetessé váló dolgokat csak akkor értékeljük igazán, ha attól megfosztatunk. Így voltunk most mi is, hiszen a járványhelyzet miatt sokáig mellőzni kellett a közös istentiszteleteket. De milyen jó volt újra belépni vasárnap az Isten házába!

Templomainkat jellemzően elődeink építették önerőből. A fehérre meszelt falú, magas tornyú épületek, csúcsukon a csillaggal vagy kakassal jelezték, hogy itt reformátusok élnek. Fontosnak tartották eleink, hogy legyen egy hely, ahol összegyűlve, közösségben élhetik meg a hitüket.

A templomokat rendszerint a települések központjába építették fel (bár volt időszak, amikor nem lehetett utcafronton a reformátusok imahelye), ha volt magaslat, akkor oda. Így már messziről láthatóak, irányt adva: a csillag vezet valósan és lelki értelemben is Jézushoz. Frekventált helyükkel jelképekké váltak, a keresztyén életet demonstrálják. Napjainkban, amikor az Istentől való eltávolodás, az értéktelenség felé fordulás a jellemző, még inkább fontos az, amit a templomok közvetítenek: elődeink Istenbe vetett hitét, az áldozatot, a tenni akarást, az értékteremtést.

Templomaink nagy többsége sokszáz éves, műemléki vagy egyéb védettséget élvező épület. Fenntartásuk, állagmegőrzésük súlyos terhet ró a gyülekezetekre. Főként úgy, hogy a kommunista diktatúra évtizedei alatt közösségeinket megfosztották azoktól a javaktól, amikkel gondos gazdaként ápolhatták volna a templomaikat. A Magyar Állam nemzetünk szellemi és lelki megújulásában kiemelt partnerként tekint az egyházakra, úgyis, mint amelyek egyedülálló szolgálatukkal fontos szerepet töltenek be a társadalom életében. Ezt elismerve forrást biztosít a kormányzat a templomok felújítására.

Az egyházi épületek rendkívül leromlottak, majd a sok esetben turisztikai szempontból is jelentős templomok a későbbiekben sem kapták meg a szükséges támogatásokat. 2010 óta jelentős lépések történtek ezen a téren is, de tennivaló még van bőven. Ezért indította útjára a kormány az „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása” (EEÖR-KP-1-2021) című pályázati programot. A támogatás célja az egyházi hitéleti célú ingatlanok védelme, felújítása, bővítése. Az elbírálásnál előnyt élveznek a templomok külső felújítására és állagmegóvására vonatkozó igények, melyek a településkép változására is pozitív hatással vannak. Ezzel nem csupán egy-egy gyülekezeti épület renoválása valósul meg, hanem egész hazánk, nemzetünk gyarapszik, hiszen múltunk védett, értékes része újul meg.

A programnak köszönhetően a Dunántúli Református Egyházkerületben folytatódhatnak a templomok felújításai. Az önrészt nem igénylő, vissza nem térítendő támogatást az egyházközségek igényelhették templomaik külső felújítására és állagmegóvására. Ebből a támogatásból 99 templomunk újulhat meg, összesen 1 402 236 548,-Ft értékben. Köszönjük a Magyar Államnak azt, hogy biztosítja a forrást épületeink renoválására, köszönjük a támogatást igénylő gyülekezetek aktív részvételét, valamint a pályázatok elbírálásánál, a lebonyolítás koordinálásban kiemelt szerepet vállaló egyházkerületnek, a püspöki hivatal munkatársainak áldozatos munkáját.

A templomok nemcsak vasárnap templomok. Részei a települések képének, hazánk sziluettjét képezik. Tudjuk jól, hogy önmagukban csak kövek, lélekkel az Isten tölti meg a benne lévő hívek által. A megújuló templomaink felelős, odaadó szolgálatra köteleznek, hogy a szép épületek erősíthessék a lelki közösségeket, és büszkén hirdethessék Jézus Krisztus egyházának keresztyénségbe vetett hitét. 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 10500
Összesen 2009. június 2. óta : 39875064