Párkapcsolati kultúra és demográfia konferencia

Márton Gergely, 2021-05-28 06:30:45

A hagyományos családmodellről alkotott kép eltűnőben van, és ez hosszú távon egy társadalom hanyatlásához vezethet – mondta el Surányi- Vadas Tímea, a Családtudományi szövetség alelnöke. A téma kapcsán nagyszabású konferenciát és könyvbemutatót szervezett a szövetség. A háromnapos program május 27-e és 29-e között tartották az Állatorvostudományi Egyetem aulájában, valamint online. A rendezvény nyitásaként egyházi vezetők reflexiói hangzottak el a párkapcsolati kultúra és demográfia témakörben.

A konferencia szervezőinek a célja, hogy rámutassanak arra, hogy a demográfiai válság a családi élet válságának egyik tünete, ezért a demográfiai válság megoldásához nélkülözhetetlen a családi élet válságának enyhítése. Ennek hiányában ugyanis az általános párkapcsolati válság további fokozódása a társadalom egészét tovább betegítené és így a társadalom létét tovább veszélyeztetné, gyengítené.

A társszervező, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és a Professzorok Batthyány Köre elnöke, Sótonyi Péter megnyitójában leszögezte, hogy „a természeti törvények be nem tartása öngyilkossághoz vezet.”

A rendezvény arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy azokban az országokban, ahol az abszolút monogámiát részesítik előnyben, ott a kulturális és a társadalmi fejlődés is stabilabb. Három pillérét emelik ki a családi életnek és a demográfiai válság megoldásának érdekében: szembenézni azzal, hogy milyen erők azok, amik a hagyományos családi eszményt lebontani kívánják (szabados szexualitás, gender előretörése), ezekről beszélni kell. A második, hogy fel kell mutatni azokat az értékeket, amik erősítik a hagyományos családmodellt, harmadik pedig a gazdasági ösztönzés. Ebben a témában Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tartott online előadást, „A hazai családpolitika jelene és tervezett jövője” címmel.

A szervezők szerint alapvetően fontos és sürgős a stabil családok kialakulását és fennmaradását nehezítő és akadályozó tényezők és tendenciák feltárása, valamint elengedhetetlen a párkapcsolati kultúra színvonalának emelése, és ehhez a családi élet alapvető értékeinek tudományos és kulturális alapon történő megfogalmazása, védelme, legitimmé tétele és terjesztése az oktatásban, a médiában és a közélet számos területén. Véleményük szerint e téren jelentős mennyiségű kutatásra és nemzetközi összefogásra is szükség van. Az Alaptörvény 7. módosítása alapján a keresztény kultúra védelme az állam minden szervének kötelessége. Így fontos a keresztény kultúra párkapcsolati tématerületre vonatkozó alapjainak kibontása, védelme és köztudatba emelése.

Ennek szellemében a konferencia nyitásaként a magyarországi történelmi egyházak képviselői fejtették ki gondolataikat a család, párkapcsolat témakörében. Az üléselnök Náray-Szabó Gábor volt, felvezető előadást Balog Zoltán református zsinati lelkészi elnök mondott. Majd kifejtette gondolatait Marton Zsolt katolikus püspök, Steinbach József református püspök, Gáncs Péter evangélikus püspök és Köves Slomó főrabbi.

Steinbach József, dunántúli püspök „A párkapcsolati kultúra és keresztyén értékrendszer- a házasságról szóló bibliai tanítás dióhéjban – című előadásában mutatta be, a párkapcsolati kultúra és a keresztyén értékrendszer kapcsolatát a házasságról szóló bibliai tanítás rövid összegzése alapján.

A püspök szólt arról, hogy a keresztyén kultúrában a Biblia útmutatása, mint Isten kijelentése jelenik meg, amely a keresztyén hitre és életfolytatásra nézve a legfőbb norma. Ezért a keresztyénség, amikor a párkapcsolati kultúráról szól, akkor a Szentírás iránymutatásaiból indul ki, aminek a magja a házasságról szóló bibliai tanítás.

Az előadásban néhány kiemelt ószövetségi és újszövetségi igeszakasz alapján mutatta be a Biblia házasságról szóló tanítását, mint a keresztyén értékrendszer alapját, amelyre a család, a gyermekáldás, az emberi együttélés épül, megtapasztalva Isten áldását, az élet teljességét.

A háromnapos konferencián neves külföldi és hazai, szakmájukban ismert és elismert szakemberek tartottak előadást, akik a tudományos adatok mellett hétköznapi tanácsokat is megosztottak a közönséggel. 

/fotók: Felvidék.ma/


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5172
Összesen 2009. június 2. óta : 40191408