Ökumenikus missziói napot szervezett Szombathelyen a MEÖT

Forrás: MEÖT.hu, 2021-10-11 19:12:18

Szombathelyen tartotta szokásos őszi missziós napját a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2021. október 10-én, vasárnap. A MEÖT református és evangélikus kezdeményezésre alakult 1943-ban. Jelenleg 11 tagegyház és további 20 egyház, illetve egyházakhoz kötődő szervezet testvéri együttműködése adja a közös munkát. Tagegyházai a hazai református, evangélikus, baptista, pünkösdi, metodista, anglikán egyház, a szerb, a bolgár, a román és orosz ortodox közösségek, valamint a konstantinápolyi patriarchátus magyarországi exarchátusa.

A MEÖT évente számos rendezvényt, országos és regionális tanácskozást szervez, pl. a hagyományos januári ökumenikus imahetet, de a márciusi világimanapot, az államalapítás ünnepének előestéjén tartott ökumenikus ünnepi istentiszteletet és az országos Október a Reformáció Hónapja programsorozatot is.

A missziói napot minden évben másutt tartják, most Szombathely adott otthont ennek a találkozónak. Hálaadás, szolgálat, imádság, testvéri közösség, tisztelet, valamint képmutatás nélküli, élő hit - ezekből az örömforrásokból meríthetünk - hangzottak Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke szavai az ökumenikus missziói nap keretében tartott istentiszteleten az evangélikus templomban.

A tagegyházak missziói bizottságának lelkészei vasárnap délelőtt Szombathelyen szolgáltak különböző gyülekezetekben, illetve más-más felekezetek templomában az ökumené szellemében. Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, evangélikus lelkész egy katolikus családi misén hirdetett igét. Mint mondta, Szombathelyen is híresen jó a felekezetek közti együttműködés – ezt bizonyította a missziói nap is.

„Fontosnak éreztük, hogy ezt mi is megtapasztalhassuk, és így abban erősítsük meg az itt szolgáló lelkészeket, hogy Jézus Krisztust együtt hirdetni az nagy dolog. Mert bár különböző felekezetekhez tartozunk, de Jézus Krisztus mindannyiunkat összeköt, katolikusokat, ortodoxokat, anglikánokat, protestánsokat egyaránt” – mondta a főtitkár.

Az evangélikus templomban tartott közös istentiszteleten szolgáltak a missziói bizottság lelkészei, igét hirdetett Steinbach József püspök, a MEÖT elnöke. A találkozó jó alkalom volt a tapasztalatcserére, szó esett arról is, hogy miként lehet megszólítani a ma emberét, ami az egyik legaktuálisabb kérdés most.

Az istentisztelet után a MEÖT szeretetvendégségre invitálta a gyülekezetet

Képek: Szombathelyi Evangélikus Egyházközség

 

 

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8205
Összesen 2009. június 2. óta : 39872768