Missziói szolgálat Malawiban

Jerémiásné Agyagási Anna, 2021-10-17 06:26:12

Október 9-én Kevezsda Szilvia misszionárius tartott előadást a veszprémi Kálvin parki gyülekezetben afrikai szolgálatáról. 

Az őszi szélben befut a vonat a veszprémi vasútállomásra, amiről leszáll Kevezsda Szilvia ugyanúgy, mint mindenki más, csak épp ő átutazta a fél világot, hogy Veszprémben (is) beszámoljon a Malawiban eddig megélt hétköznapjairól.

A Liebenzelli Misszió központja a németországi Fekete-erdőben, Bad Liebenzellben található. Ennek magyarországi ága – az első hazai misszionáriusnő (aki Pápua Új-Guineában szolgált mintegy 100 éve) neve után – Molnár Mária Külmissziói Alapítvány. Az ő támogatásuk által él és szolgál Kevezsda Szilvia már 3 és fél éve Malawiban.

A 19 milliós afrikai ország a Malawi-tó mentén, a kontinens déli felén húzódik.

Szilvi beszámolójából megtudtuk, hogy igazán szerencsések azok a nők, akik a tó partján élnek, hiszen nekik nem kell messziről vinniük a vizet családjuk mindennapi tevékenységéhez. A vizet azonban meg is kell melegíteni – főzéshez, mosáshoz, mosakodáshoz, mosogatáshoz. A tüzelőnek való fát is az asszonyok gyűjtik össze, aztán a fejükön szállítják haza még a 2 és fél méteres faágakat is.

Szilvi az ott töltött első két évben a nyelvet tanulta. Az angol mellett ugyanis a másik hivatalos nyelv a chichewa (csicseva). A Liebenzelli Misszió megbízásából a „Malo a Macherezo” (jelentése: ’menedék’) nevű misszióval dolgozik együtt, akik 5 helyen tartanak fenn gyermekotthonokat: négyet Malawiban, egyet Mozambikon. Szilvi az egyik malawi otthonban, Mdekában szolgál. Elmesélte, hogy vannak gyerekek, akik azért laknak bent ebben az intézményben, mert elveszítették szüleiket, és nincs, aki gondoskodjon róluk. Az iskolájukba olyan gyerekek is járnak, akik számára – bár otthon laknak, vagy rokonoknál, de – a misszió biztosítja az étkeztetését és az iskoláztatását.

Két évente szerveznek egy lányoknak illetve fiúknak szóló tábort. Idén augusztusban a Malawi-tó partján tartották a 11-15 éves lányok hetét. A kisebbek táborát novemberre tervezik.

Szilvi egyik fő feladata gondoskodni az óvodás korúaknak tartott hittan órákról. A nagyobbaknak helyiek tartják a Bibliai foglalkozásokat. Alkalmanként a munkatársaknak képzéseket tartanak a helyi keresztyén gyermekszervezettel közösen.  A nagyobbaknak korábban tartott angol klubot is, ahol a nyelv játékos gyakorlása volt a cél, hiszen a malawi gyerekeknek az iskolában ezen a nyelven kell tanulniuk mindent, és bizony sokszor hiányos az angol nyelvtudásuk, ami a tanulmányaikban is hátrányt jelent. Ezen túl feladata még a gyerekek támogatóival való kapcsolattartás – ugyanis lehetőség van egy-egy gyermek „keresztszülői programon” keresztüli támogatására (például egy éven át havi rendszerességgel utalt pénzösszeggel). A gyerekeknek ugyanis nagyon sokat jelent egy levél, egy apróság, amit az Afrikán túli „keresztszüleiktől” kapnak, és ugyanígy sokat jelent a támogatóknak, ha az afrikai gyermektől kapnak egy kedves borítékot.

 

Szilvi egyik feladata lesz novemberi visszautazása után, hogy két éves tervet dolgozzon ki az óvodáskorúak hitoktatására. Ezt a munkáját majd megosztja a malawi tanítókkal, akiknek segítségére kell majd lennie a tanításra való felkészülésben is – lényegében teológiai, pedagógiai, módszertani miniképzésben kell őket részesítenie.

Ez az egyik imakérése is Szilvinek, hogy aki érez késztetést, támogassa imádságával ebben a munkában. Így – az imádság által is – részesei lehetünk mi is itt, Magyarországon a Malawiban folyó munkának.

Isten áldása, vezetése legyen Szilvivel és a többi ott dolgozó misszionáriussal!


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 104
Összesen 2009. június 2. óta : 40186340