Ökumenikus kápolnát avattak Balatonfüreden

Márton Gergely, 2022-06-30 20:52:57

A gyógyuláshoz az emberi tudáson túl szükség van a csodára, az Élő Istenbe vetett hitre. Éppen ezért szorgalmazták, hogy a balatonfüredi Állami Szívkórház épületében is legyen egy olyan hely, ahol Őfelé lehet fordulni, elcsöndesedve, Őrá figyelve kérni és bízni az Ő gyógyító kegyelmében. Június 29-én avatták fel a kórház kápolnáját. Az ökumenikus alkalmon a református egyház képviseletében Steinbach József püspök kérte imádságban az Úr áldását a gyógyítókra és a betegekre.

Dr. Fodor János balatonfüredi plébános köszöntőjében röviden ismertette a kápolna megvalósulását, majd köszönetét fejezete ki mindazoknak, akik azon munkálkodtak, hogy újra kápolna létesülhessen az egykori bencés épületben.
A távollévő Prof. Dr. Veress Gábor főigazgató köszöntő szavait Dr. Simon Attila orvosigazgató tolmácsolta. Reményét fejezte ki, hogy a testi bajok gyógyítása mellett a lelki erősítéssel, a keresztény felekezetek összefogásával még magasabb minőségre emelhetik a gyógyító munkát.

Köszöntőt mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Mint mondta, napjainkban, amikor támadások érik a krisztusi értékrendet, jó, ha emlékeztetjük a világot arra, mi mindent adott az emberiségnek a kereszténység a kutúra, a tudomány és a gyógyítás területén is. Elmondta, hogy kiváló orvosok végzik a hivatásukat a balatonfüredi Állami Szívkórházban, de az emberi tudás mellett szükség van a hitre is: „Tapasztaljuk, látjuk, hogy a tudomány, a gyógyítás amikor elér egy határt  – és eléri a saját határát –, vannak csodák, vannak gyógyulások” - mondta az államtitkár.

Szemerei János evangélikus püspök úr arról szólt, hogy a kápolna a kórház területén találkozási hely az élő Istennel, az emberré lett és feltámadott Úrral, Jézus Krisztussal, hogy a Lélek, a Szentlélek erősítsen bennünket. Az a reménységünk, hogy ez a kápolna vígaszt és reménységet nyújt majd a rászorulóknak.

Steinbach József püspök imádságban adott hálát az Úrnak a reménységért, megoldásért és az örök távlatért, amit ajándékba adott nekünk. Bűnbánva valljuk meg, hogy szükségünk van gyógyító, szabadító, erőt és reményt nyújtó irgalmára. Könyörgött azokért, akik nehéz helyzetükben a kápolna falai között fordulnak Őfelé, kérte Urunkat, hogy áldja meg a gyógyítókat életmentő szolgálatukban.

Dr. Udvardy György érsek elmondta, a kápolna kifejezi a köszönetet és a hálát a gyógyítás szolgálatáért, ugyanakkor kifejezi az emberi létnek a törékenységét is. Rászorulunk az emberi tudás mellett az Isten irgalmára, rászorulunk a gyógyulásra. Azért imádkozott, hogy ez a kápolna legyen otthona, erőforrása betegnek, rokonnak, orvosnak, ápolónak, hogy innen merítsenek erőt. Az érsek megköszönte az államtitkárnak a kormány támogatását, majd megáldotta a kápolnát. 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8411
Összesen 2009. június 2. óta : 39872975