„Örüljetek az Úrban...!” - REND 2022. (Péntek)

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2022-07-01 07:52:44

Az Úr kegyelméből kilencedik alkalommal rendezhetjük meg a REND-et, a Református Egyházi Napok – Dunántúl elnevezésű református fesztivált. A rendezvény három nap alatt több mint száz programmal járja körül az öröm témakörét. Weboldalunkon és a Facebook-csatornánkon nyomon követheti az eseményeket.  

Református borkóstoló

A Pannonia Reformata Múzeum udvarán adott ízelítőt a Mészáros Pál Borház és Pince nedűiből Mészáros Péter. A Református Egyházi Napok Dunántúl Fesztivál keretében megtartott színvonalas rendezvényen a Szekszárdi Borvidéken, a Mészáros Pál Borház és Pince birtokán termett szőlőből készült, gondosan érlelt borokat kóstolhatott a közönség. Mészáros Pál és fia, Péter munkája az állandóságot, mértékletességet, a hagyományok tiszteletét jelenti. A Mészáros Borház több mint 120 hektár szőlőültetvényen gazdálkodik a Szekszárdi borvidéken. 2012-ben elnyerték az Év Pincészete díjat, 2016-ban pedig Mészáros Pál lett Az Év Bortermelője.

Mészáros Pál, és fia, Péter is református vallásúak. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében évről-évre megrendezésre kerülő BORUM (a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fóruma) minden évben várja a református borászokat határon innen és túlról. A résztvevő borászok nagy része a legjobb boraival erre a versenyre is készül, mivel ezek közül a legjobbak a szakmai zsűri döntése nyomán egy évig viselhetik a “Magyarországi Református Egyház bora” és a "Református Közéleti és Kulturális Alapítvány bora" kitüntető címet. 2020-ban vörösbor kategóriában Mészáros Pál szekszárdi 2017-es évjáratú Ohmerops Cuvée-je immáron harmadik alkalommal gyűjtötte be ezt az elismerő címet. Pétertől megtudtuk, első ízben jár Pápán, nagyon hangulatosnak találja a belvárost és örömmel tölti el, hogy ebben az inspiráló környezetben mutathat be ízelítőt a családi pincészet boraiból.

Az est folyamán az alábbi tételeket kóstolhatta meg a szép számú borkedvelő közönség, amelyeket Mészáros Péter mutatott be a közönségnek. - Mészáros Irsai Olivér 2021 - Mészáros Rosé 2021 - Mészáros Prémium Kadarka 2017 - Mészáros Bodzási Kékfrankos 2016 - Mészáros Ohmerops Cuvée 2019 A borokat Mészáros Péter mutatta be, de a borkóstoló szervezőiről se feledkezzünk meg, az egyik pápai borkereskedést üzemeltető Balázs István és családja szintén református vallásúak. (Szalóky Zsolt)

____________________

 

Az ige él, ez az igazi örömhír

Életéről, Istenhitről, keresztyén értékekről beszélt Böszörményi Gergely hanglemezkiadó, koncert- és fesztiválszervező az Ótemplomban ma késő délután Hitünk vállalása a templomban, és a templomon kívül, világi helyen címmel. A neves producer arról is szólt előadásában, hogy az egyház csökkenését hogyan tudjuk átfordítani növekedésbe, és mit teszünk annak érdekében, hogy valóban terjedjen az Evangélium. Ki, miként éli meg a hitét a templomban, ahol sokkal könnyebb, és a templomon kívül, ahol sokkal nehezebb.

- Annak idején, amikor a református énekeskönyveket elindítottuk, az volt a fő motiváló bennem, hogy énekelve éljük meg az Istenhitet, ez nagyon fontos volt, ezek az emlékek maradandó élményeket nyújtottak az életemben. Apám református lelkipásztor volt, és olyan helyre helyezték Hódmezővásárhelyen, amelynek nem volt parókiája és nem volt temploma. Nekem az istentiszteleti ige fiatalkorom óta világi helyen szólt – emlékezett vissza az Ótemplomban, majd beszélt arról is, hogy kezdeményezésére miként kerültek ki a református énekek világi helyekre, később a budapesti keresztyén fesztiválokra, utcákra. - Kezdjünk el úgy viselkedni, mint egy hagyományos fesztiválon, csak nálunk legyen folyamatosan szó a hitről, legyen folyamatosan szó az örömhírről. Így valósult meg a zsoltáros fáklyás menet, ahol úgy énekeltük a zsoltárainkat, vállaltuk hitünket, és néztünk bele az emberek szemébe, hogy mi református keresztyének vagyunk és vállaljuk az értékrendünket. Nem erőszakosan kell az embereket a hitre rávezetni, hanem inkább jókedvűen, kedvesen, akár humorral. Olyan kulturális környezetben, és olyan kulturális előadásokkal, mint amilyen a budapesti fesztiválunk, vagy akár most a REND is. Ezért is jövők ide mindig szívesen, a legutóbb alkalomkor is tartottam előadást – jegyezte meg a tavasszal hetvenedik születésnapját betöltő Böszörményi Gergely, aki Pápán azt is elmondta, hogy örömmel élte az életét, amelyben ha voltak is megpróbáltatások, mindig az Úristenhez fordult segítségért.
(Polgár Szilárd)

____________________

 

7 húron pendülő 3 évtized

Bachot játszani basszus gitáron? No és az Isten szívén megpihenve kezdetű dícséretünket? Első hallásra elég hajmeresztőnek tűnhet, viszont páratlan élményben lehetett része mindazoknak, akik a pápai ótemplomban péntek este 19:00-tól meghallgatták ifj. Berkesi Sándor basszus gitár koncertjét. Olyan könnyed volt és légi, hogy azt is el tudnám képzelni, hogy a nyári napmelegben a mennyországban is ezt hallgatják a délutáni szieszta alatt. Itt, a templomban hallgatva pedig áhítatra, csodálatra indított mindenkit. Elképzelhetetlen, hogy volt idő, mikor egyáltalán nem volt hangszer templomainkban. Annyira hozzá tartozik az ének, a zene az istentiszteleteinkhez! A dallam könnyedsége mellett megszólalt létünk mélysége is, miszerint az ember lényege az isteni lélek. Ez teszi élővé. Isten megihlet, kiemel a teremtett világból. Dalt, zenét ad nekünk, és olyan logikátlan cselekvésre indít, mint az öröm, mosoly pár húr megpengetését hallva.
(Erlitz Anita)

 ____________________

 

Bach öröme


A REND pénteki nyitóistentisztelete után az Újtemplom egy kicsit másfajta Isten-dicsőítésnek adott otthont: Teleki Miklós orgona- és zongoraművész koncertjének.

Teleki Miklós, aki nem csak előadóművész, hanem a siófoki evangélikus templom címzetes orgonaművésze, J. S. Bach szerzeményeit szólaltatta meg.


Köszöntő bevezetőjében elmondta: Bach, aki minden műve után odaírta a kottára: SDG (Soli Deo Gloria, azaz Egyedül Istené a Dicsőség), zenéjében is valóban kifejezte ezt a hitet, Isten-magasztalást.

Annak ellenére, hogy életében sok viszontagságot és fájó veszteséget kellett megélnie, ebben az Isten-bizalomban és elvehetetlen örömben élt és alkotott, melyről a REND fő témája is szól, bizonyságot tesz.

A koncerten elhangzott a szenvedélyes, érzelemgazdag h-moll prelúdium és fúga, a szerző saját kantátájából önmaga által átírt Wachet auf, ruft uns die Stimme korálelőjáték, az egyetlen témát huszonnégy variációban feldolgozó c-moll passacaglia, a Pastorella és az oly jól ismert d-moll toccata és fúga.

A templom hűvösében sokakat ajándékozott meg Teleki Miklós lendületes, szívekig ható csodálatos játéka azzal a békességgel és elvehetetlen örömmel, mely annak idején Johann Sebastian Bach lelkét és zeneszerzői géniuszát is vezette.
(Némethné Sz. Tóth Ildikó)

_____________________________

 

Zene az kell: Cserháti – duóban


Milyen természetesnek gondoljuk a zenét! Egy pár képzett ember leül a zongora, gitár, dob mellé, kiáll az énekes, kezébe veszi a mikrofont, hogy aztán induljon a hangfolyam. De csak mi, koncertet hallgatni jövők gondolhattuk ezt, nem úgy, akik hosszas hangolás után megteremtették annak lehetőségét, hogy megfelelő minőségben legyenek hallható Cserháti Zsuzsa dalai a református ótemplom udvarában Fehér Adrienn és Neumann Balázs koncertjén péntek délután 17:00-tól. 15 éve dolgoznak együtt az előadók, és reménységük, hogy a zenélés öröme a nézőközönség szívében is testet ölt ahogy a dalokat hallgatják. Cserháti Zsuzsa dalai "valamiféle transzformátor" szerepet töltenek be a mindennapi életben az énekesnő elmondása szerint, aki nem csupán énekel, hanem egy örökséget, hitvallást ad tovább a dalokban.
(Erlitz Anita)  

 ________________

Nyitó istentisztelet a REND-en

Örömmel és hálaadással gyűltek össze a dunántúli reformátusok a REND nyitó istentiszteletén a pápai Újtemplomban. Ez az öröm hatotta át az orgona és a fúvósok által kísért gyülekezeti zsoltáréneklést is.

Az igét Máté László lelkészi főjegyző hirdette a Zsolt 16,11 alapján: „Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon.” Ez az ige a krisztusi váltság fényében gyémántként tündököl előttünk. Egy hozzánk sok mindenben hasonló ember hitvallása ez, aki halálos veszélybe kerül. A lélek legmélyebb részéből feltörő kiáltása örömből fakadó hálaadássá magasztosul.

Teljes örömről vall, amely minden más örömtől megkülönböztethető, nem pillanatnyi, múlandó érzés, hanem Isten szabadító kegyelmének a megtapasztalásából fakad: értem is megmozdul az Isten, engem is a tenyerén hordoz, mellém állt, javamra döntött, tanácsot adott. Zsoltáríró számára ugyanis Isten megértett igéje tanáccsá vált számára a veszélyben. Ugyanakkor az Úr szabadítása még csak hitben megélt valóság, de már ez is örömmel tölti el.

Nagy nyereség már ebben a hitben is élni, de még nagyobb abban, amelyet a feltámadott Jézus Krisztusban kapunk. Jézus Krisztus az örökélet útját is megismerteti velünk, általa megszabadulunk nemcsak a létbizonytalanságtól, hanem a „léttanácstalanságtól” is, amelyben az ember sem az életével, sem a halálával nem tud mit kezdeni. A keresztyén ember számára a teljes öröm a Krisztus követésében tárul fel, illetve ez az, ami a hitben birtokolt örök életet is beragyogja. Igazán lélekemelő volt a kórus „Nagy hálát adjunk” kezdetű dicséretének meghallgatása. A perselypénz a kárpátaljai református lelkészek megsegítésére irányult.
(Sisak Klára)

__________

Imádsággal kezdődött a REND

Még mielőtt a nyitó istentisztelet kitárta volna az idei pápai REND kapuját a dunántúli reformátusok előtt, egy rendkívüli kiállítás megnyitására került sor. A Pannonia Reformata Múzeum adott helyt a kortárs művészek alkotásiból összeállított képgyűjteménynek, melynek a Mi Atyánk, a Jézustól tanult imádság a témája.

Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Gyűjteményeinek igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Lőrincz Zoltán református lelkész, művészettörténész mutatta be a kiállítást.

Hangsúlyozta a téma rendkívüliségét: az imádság, az Istenhez fordulás az emberlét legintimebb pillanata, aminek képi megjelenítése szinte csak hitvallásként lehetséges. Itt is érvényes Goethe gondolata a művészetről: „Az ember azt lát a világból, amit a szívében hordoz.” Ezekben az alkotásokban is ott van nem csak a Mi Atyánk egy-egy szava, kérése, hanem a művész lelke, hite, Isten-kapcsolata is.

A kiállításmegnyitó harmadik megszólalójaként Steinbach József püspök beszélt az Úri Imáról – a teológus szemszögéből. Végig követve-magyarázva az imádság főbb fogalmait, gondolatait, kitért a művészettel lehetséges kapcsolatára is. A tudomány és a művészet egyaránt az Isten életrendjébe tartozik, hiszen az egész teremtett világ az Ő dicsőségének színtere! A művészet szent lehetősége, hogy kiábrázolja a megváltásra szoruló embert a maga mély valóságában, és hogy keresse az emberen túli választ is. A megnyitó végén a megjelentek egész közössége együtt mondta végig a Jézustól tanult imádságot. Hangzottak áhítattal az emberi szavak, és egyszerre szóltak körben a falakon a képek… A kiállítás a REND három napja alatt folyamatosan látogatható.

(Némethné Sz. Tóth Ildikó)

______

Az Újtemplom előtt már készen a színpad. 16:00-tól a nyitó istentiszteleten igét hirdet Máté László főjegyző. Előtte 14:30 -kor kezdődik a "Miatyánk a kortárs magyar művészetben" – kiállításmegnyitó az Ótemplomban.

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 953
Összesen 2009. június 2. óta : 40277565