Jézus Krisztusban bevehetetlen várban vagyunk

Márton Gergely, 2022-10-11 09:32:21

„A tanulmányok tekintetében az út vége, a szolgálat tekintetében pedig az út kezdete” – mondta Steinbach József püspök Balatonfüreden a lelkészszentelő istentiszteleten, ahol tizenketten tettek fogadalmat és lettek ezáltal önálló, választható lelkipásztorokká. Az október nyolcadikai ünnepi közgyűlésen került sor a Pro Pannonia Reformata díjak adományozására is.

Fehér templom. Leginkább igy ismerik a balatonfüredi református templomot, ami október nyolcadikán a Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlésének lelkészszentelő istentisztelettel egybekötött ünnepi alkalmának helyet adott. A hatalmas belső térrel rendelkező templom padsorai zsúfolásig megteltek. 10 órakor Veresné Petrőcz Mária kántorszolgálata által megszólalt az orgona, a gyülekezet fennállva fogadta a bevonuló Dunántúli Református Egyházkerület elnökségét és a felszentelésre váró lelkipásztorokat.

Farkas Gergely egyházkerületi elnökségi tanácsos köszöntője és imádsága után Steinbach József püspök hirdette az igét.
„Őbenne van – az ő vére által – a mi megváltásunk, bűneink bocsánata is; kegyelmének gazdagsága szerint, amelyet kiárasztott ránk teljes bölcsességgel és értelemmel. Mert úgy tetszett neki, hogy megismertesse velünk az ő akaratának titkát, amelyet kijelentett őbenne az idők teljességének arról a rendjéről, hogy Krisztusban egybefoglal mindeneket, azt is, ami a mennyben, és azt is, ami a földön van.” (Ef 1,7-10)

Krisztus vérében megtart bennünket az Úr, hordozza méltatlanságunkat, terheinket, szolgálatunkat: „A helyettes elégtétel azt is jelenti – én is hányszor megtapasztaltam a szolgálatom során – hogy helyettetek, bennetek helyt áll Jézus Krisztus, a szolgálatban, az erő felett való úton. Ez mindenre elégséges bizonyosság!” – mondta Steinbach József a felszentelésükre váró lelkészek felé fordulva.

Az Úr a megváltás csodájával megoldja azt, ami emberileg megoldhatatlan. Legyőzte az emberi gőgöt, az önzést, a szeretetlenséget, a halált, a gonosz hatalmát. Teljék meg a szívünk hálaadással, lássuk meg, hogy Jézus Krisztusban mindenünk megvan! A kegyelem gazdagsága az öröklét tágasságában megélt földi élet gazdagságát jelenti. Jézus Krisztus az egyetlen esélyünk az értelmes, tartalmas, boldog élethez.
Pál apostol szavaira mutatva hirdette a püspök, hogy ezt a kegyelmet, az evangéliumot, az örömhírt bőségesen kiárasztotta ránk az Úr azzal, hogy hitet ajándékozott nekünk. Elsődlegesen az eskütételükre készülő lelkészekhez szólva kiemelte, hogy hitükhöz ismeretet, szent tudományt adott és ad ezután is az Úr. A földi világban minden töredékes, rendetlen. Csak hit által, Jézus Krisztusban, az Istentől kapott ismeret, bizalom és engedelmesség útján élhető meg a rend, a teljesség. Az engedelmesség a szolgálatban Jézus Krisztus erejét jelenti, ami mindenre elégséges: „Ez az erő reménységes arra, hogy meg ne fáradjatok, ki ne égjetek. Ez az erő alkalmas arra, hogy ’lebontsunk minden okoskodást és minden magaslatot, amelyet az Isten ismeretével szemben emeltek’ (2Kor 10,5). Áldott legyen az Isten, hogy az evangéliumot kiárasztotta ránk, rátok”.

Isten az evangélium hirdetésére, kommunikálására hívta el a lelkészeket. Felelősségteljes szolgálat ez, továbbadni, hirdetni és hitelesen megélni Isten kiárasztott kegyelmének örömhírét. A lelkipásztori szolgálat sokrétű munka, de minden szolgálati területen meg kell, hogy szólaljon általuk az evangélium. „Most erre az áldott szolgálatra bocsátunk ki testvéreink. Arra a szolgálatra, amire elhívást kaptatok, arra, hogy a református egyház rendjében felhatalmazzunk benneteket, és kérjük az Isten mindenre elégséges áldását szívetek utolsó dobbanásáig, hogy hűséggel szolgáljatok, az evangélium követei lehessetek mindenkor, sokak épülésére. Annak az evangéliumnak a követei, amelyet olyan gazdagon kiárasztott ránk és rátok! Dicsőség legyen ezért az élő Istennek” – zárta igehirdetését Steinbach József püspök.

Az egyházmegyei közgyűlésektől beérkezett felterjesztések alapján 12 szolgálatot teljesítő lelkipásztor kérte felszentelésre bocsátását. Az egyházmegyei közgyűlések és az egyházkerületi közgyűlés a kérelmeket megvizsgálta és megállapította, hogy a jelentkezők a lelkészszentelésre bocsátás valamennyi feltételének megfelelnek. Ezek alapján Eizler Csaba, Schönberger Klára, Varga Zsófia, Szabó Gergely, Kocsis Ábel, Kacsora Szabolcs István, Strifler Zoltánné, Marton Krisztián, Borsi Péter, Kádár Tamás György, Deák László Olivér, Kálmán Dániel tett esküt. A fogadalomtételt Máté László egyházkerületi lelkészi főjegyző vezette. Az esküt tett lelkipásztorokra a kibocsátó egyházmegyék esperesei kérték kézrátétellel Isten Szent Lelkének kiáradását.

Strifler Zoltánné fogadja Márkus Mihály esperes áldását:„Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten hatalma az minden hívőnek üdvösségére."

Marton Krisztián fogadja Márkus Mihály esperes áldását: „Küldd el világosságodat és igazságodat: azok vezessenek engem! Vigyenek el szent hegyedre és hajlékaidba, hogy eljussak (...) Istenhez, akinek ujjongva örülök.”

Borsi Péter fogadja Márkus Mihály esperes áldását: „Világosságom és segítségem az Úr, kitől félnék? Életemnek ereje az Úr, kitől rettegnék? (...) Egy dolgot kérek az Úrtól, azért esedezem: hogy az Úr házában lakhassam egész életemben; láthassam, milyen jóságos az Úr, és gyönyörködhessem templomában.”

Kádár Tamás György fogadja Szabó J. Róbert esperes áldását: „Az a próféta, aki álmot látott, mondja meg, hogy csak álom volt. De aki igét kapott, hirdesse igémet igazán! Mi köze a szalmának a tiszta búzához? – így szól az Úr.”

Kálmán Dániel fogadja Szabó J. Róbert esperes áldását: „Ezt mondja a Seregek Ura: Ha az én utamon jársz, és teljesíted, amit elrendeltem, akkor ítélkezhetsz házamban, és felügyelhetsz udvaraimra, sőt megengedem neked, hogy az itt állók között járj-kelj.”

Deák László Olivér fogadja Gerecsei Zsolt esperes áldását: „Nyugodt lesz az életed, bölcsesség és ismeret teszi szabaddá és gazdaggá; az Úr félelme lesz a kincse.”

Kacsora Szabolcs István fogadja Gerecsei Zsolt esperes áldását: „Szemem epedve várja segítségedet és megígért igazságodat. Bánj kegyelmesen szolgáddal, taníts engem rendelkezéseidre!

Kocsis Ábel fogadja Hella Ferenc esperes áldását: „Ezt mondja az Úr, a te megváltód, Izráel Szentje: Én, az Úr vagyok a te Istened, arra tanítalak, ami javadra válik, azon az úton vezetlek, amelyen járnod kell.” 

Szabó Gergely fogadja Hella Ferenc esperes áldását: „... emlékeztetlek téged, hogy éleszd fel magadban Isten kegyelmi ajándékának tüzét, amely kézrátételem által van benned. Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” 

Varga Zsófia fogadja Hella Ferenc esperes áldását: „Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítelek, meg is segítelek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.” 

Schönberger Klára fogadja Szabadi István esperes áldását: „Áldd meg Uram az ő erejét, és az ő kezének munkája legyen kedves előtted!” 

Eizler Csaba fogadja Imre Bálint esperes áldását: „De az Úr szeretete mindörökké az istenfélőkkel van, és igazsága még az unokáikkal is; azokkal, akik megtartják szövetségét, és arra törekszenek, hogy teljesítsék rendelkezéseit.”

 

A lelkészi oklevelek átadása után Steinbach József püspök kibocsátotta az új lelkipásztorokat és kérte Isten gazdag áldását szolgálatukra. Ezt követően Marton Krisztián felszentelt lelkipásztor imádságban könyörgött anyaszentegyházunkért.

A Pápai Református Teológiai Akadémia nevében Dr. Németh Tamás rektor köszöntötte a felszentelt lelkipásztorokat, volt tanítványokat. Erőn felüli útra indulnak, de akik az Úrban bíznak, azoknak megújul az erejük – mondta a Szentírást idézve a rektor.
A Dunántúli Református Egyházkerület elnöksége és gyülekezetei nevében Dr. Nemes Pál főgondnok üdvözölte a lelkészeket: „Isten megváltó szeretete vezette eddig utatokat, Ő fog segíteni ezek után is. Legyen erőtök, bátorságotok mindig hirdetni Isten igéjét”. Kérte a gyülekezeteket, hogy ők is segítsék, támogassák lelkipásztorukat szolgálatukban.

A Közgyűlés Pro Pannonia Reformata díjat adományozott Nagy Csabának, aki 2009-2020 között a Somogyi Református Egyházmegye espereseként szolgált és Balogh Péternek, az Őrségi Református Egyházmegye volt gondnokának. Az elismerést az egyházkerület elnökségétől ezen az ünnepi alkalmon vehették át a díjazottak.

Isten gazdag áldását kérve életükre, szeretteik életére köszönjük szolgálatukat! Méltatásukat a későbbiekben tesszük közzé.




Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 15293
Összesen 2009. június 2. óta : 40185598