Őrizzen meg téged!

Márton Gergely, 2022-10-14 13:07:27

Balatonfüreden tartotta rendes ülését a Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése. Az október 8-i értekezleten meghallgatták és elfogadták az éves püspöki jelentést, az előadók beszámolóit. Döntöttek személyi kérdésekben és a pályázatok kapcsán is született határozat.

A Máté László főjegyző vezette Közgyűlés elsőként meghallgatta és elfogadta az aktuális püspöki jelentést. A beszámoló a 2021. augusztus és 2022. júniusi időszak egyházkerületi és püspöki munka legfontosabb szolgálati területeit tartalmazza. Steinbach József hagyományosan nyomtatásban is a közgyűlés elé tárta az anyagot, amiben a visszatekintésen túl terveket, irányvonalakat vázolt fel.
A püspök szóbeli kiegészítésében kiemelte az idei REND-et, ami jól sikerült, áldott alkalom lehetett: „Az egész fesztivált a Jézus Krisztusban való öröm járta át, a személyes találkozás egymással való boldogságában – a járvány után – miként ezt a vezérige is kifejezte: „Örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom, örüljetek!” (Filippi 4,4) Megköszönte mindazok segítségét, akik nagy odaadással szervezték, segítették, szolgálták a fesztivált.

A püspök szólt az éppen zajló népszámlálásról is. Mint mondta, az egyház jövője nem statisztikai kategória, de mivel ebben a világban él és szolgál, ahol a számok beszélnek, hosszútávra meghatározhatjuk szolgálatunkat, társadalmi súlyunkat, presztízsünket, jelentőségünket. Ezért fontos, hogy minél többen válaszoljanak a vallásosságra vonatkozó kérdésre. Az országos egyház kampányt indított a népszámlálásra készülve. De ezen csak akkor lehet áldás, ha minden lelkipásztor felhasználja ezt az alkalmat egy nagyméretű pasztorációra, látogatásra, illetve valamilyen módon azok tapintatos megszólítására is, akik a nyilvántartásában reformátusként szerepelnek, vagy velünk lelki közösséget vállalva ide tartozónak érzik magukat. Fontos, hogy ebben a pasztorációs munkában segítsenek a presbiterek, gyülekezeti munkatársak. Kérte továbbá a gyülekezeti tagok segítségét, hogy ismerőseik körében, lakókörnyezetükben hívják fel a figyelmet ennek fontosságára. A püspök köszönetet mondott azoknak, akik a reformátusok közül számlálóbiztosnak jelentkeztek, mert ők a számunkra fontos rovat kitöltésére biztosan oda fognak figyelni.

„A hét bő esztendő után következő szűk esztendőkre elsősorban lelki választ kell adnunk az egyház közösségében” – idézte Balog Zoltán püspököt, utalva az előttünk álló válságos időszakra. A Zsinat lelkészi elnöke a 2022. szeptember 8-i országos esperes-főgondnoki értekezleten kiemelte, Isten akaratát keresni és megérteni mindig feladatunk, de a mindenkit érintő nehéz helyzetben még inkább oda kell figyelnünk azokra, akik bajban vannak, és példát kell mutatnunk, hogyan lehet Isten kegyelméből és szeretetéből élni akkor is, amikor szűkülnek életünk anyagi lehetőségei. A szeptemberi értekezlet döntése értelmében létre fognak hozni egy krízisalapot a gyülekezetek, szociális és oktatási intézmények, valamint a már zajló beruházások megsegítésére. Azt, hogy kit és milyen mértékben támogatnak, a megfelelő kerületi és megyei egyházkormányzati szint egyetértésével hozzák meg. Az országos értekezlet után a kerület elnöksége munkamegbeszélésen döntött arról arról, hogy kerületünkben folyamatos lesz az egyeztetés az esperesekkel és főgondnokokkal, hogy minél gördülékenyebb legyen a segítségnyújtás, amelyet kizárólag az országosan létrehozott krízislapból lehet majd megoldani, hiszen erre külön semmiféle forrás nem áll a kerület rendelkezésére. A püspök mindenkit arra buzdít, hogy imádkozzon, maradjon meg a reménységben, ne lankadjon az adakozásban, és tegyen meg mindent a kiadások racionalizálása érdekében.
Steinbach József a „szűk esztendők” tükrében számolt be a kerület beruházásainak helyzetéről. Tájékoztatta a Közgyűlést arról, hogy a Kormány tervei szerint, a meg nem valósult beruházások összegét átcsoportosíthatóvá teszi, az így felszabadult pénzmaradványból jó reménység nyílhat a legfontosabb beruházások biztos befejezésére és a forráshiányok olyan enyhítésére, amelyek csak a legkisebb mértékben terhelik tovább az egyházkerületet.
Az internátus esetében előre nemlátható plusz munkák jelentkeztek, valamint az árak emelkedése miatt a kivitelező cég nagyobb végösszeget akar érvényesíteni. A megnövekedett költségek támogatására van kormányzati ígéret, az új internátus mindenképpen el fog készülni, akár saját forrásból is. A Siloám Otthon kapcsán a régi épület teljes felújítása a cél, az első ütem befejeződött, a második ütemben most zárult le a tervezési szakasz. Az árak itt is a sokszorosára emelkedtek. A kehidai Otthonnál a működési engedély érdekében folyamatban van egy raktár építése. A rezsiárak növekedése a kerületet is érinti, az eddig is feszített gazdálkodás mellett igyekeznek a működést még jobban racionalizálni.

Tárgyalták és elfogadták a megújított előadói rendszer beszámolóit. Az írásos anyagokon túl a közgyűlés előtt minden alkalommal egy-egy előadó is személyesen beszámol, most a gyűjteményi és az adminisztrációs jelentést hallgatták meg.

Köntös László gyűjteményi igazgató a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek 2022. évi tevékenységét mutatta be. A könyvtár tekintetében beszámolt a könyvállomány, folyóiratok gyarapodásáról, arról, hogy a katalógus már online is elérhető. Adatokat közölt az olvasók, a kölcsönzések számairól. A Covid alatt a kölcsönzés is szünetelt, ez idő alatt a munkatársak a laktanyai raktárépületben anyagrendezést végeztek. Jelenleg két kiállítás látogatható a könyvtárban: az „Egy nevezetes nap helyi emlékei – főszerepben a Nemzeti dal” – itt többek között kipróbálható az az eredeti, felújított nyomdagép, amivel a Nemzeti dalt nyomtatták, valamint „A papír már bizonyított” címmel régi könyvekből összeállított bemutató. Fábiánné Horváth Adrienn könyvtárvezető és a munkatársak készülnek 2022–2023-as Petőfi Sándor-emlékév programjaira.

A Dr. Hudi József vezette levéltárra térve Köntös László elmondta, hogy a REND alatt sokan felkeresték az intézményt. Az ott folyó munka bár nem látványos, de nagyon fontos. Folytatódik a lelkész és tanítói adatbázis összeállítása, az első már megjelent kötetek után most az 1849-től napjainkig tartó időszak lelkipásztorait veszik sorba. Nem csupán neveket, hanem életpályák mutatnak be, ami hatalmas, sokévnyi feladat. Másik nagy munka a XXII. évfolyamába járó Acta Papensia tudományos kiadvány összeállítása, aminek most jelent meg a friss száma. Ezek mellett folyik a kutató munka is, idén 18 kutató fordult meg és 140 kutatást jegyeztek fel.
A múzeum egyértelmű siker – mondta az igazgató a gyűjtemények harmadik intézményéről, a Pannonia Reformata Múzeumról, kiemelve Halászné Kapcsándi Szilvia vezető munkáját. Az intézményben, együttműködve a veszprémi Laczkó Dezső Múzeummal zajlik az állományrendezés, az új leltári katalógus készítése. Sikeres múzeumpedagógiai programokkal várják a látogatókat, megjelent a „Hajlék az örökkévalóságban” című kiállítás szöveges változata, elnyerték a „Családbarát múzeum” címet. A nagyszámú múzeumlátogató mellett konferenciákat, könyvbemutatókat, kiállításokat, koncerteket, foglalkoztatókat tartanak. A múzeumhoz tartozó kávézó pedig a város legjobb helye lett.

Farkas Gergely, egyházkerületi elnökségi tanácsos, a püspöki hivatal vezetője az Egyházkerületi adminisztrációval kapcsolatos jelentést egészítette ki szóban. A püspöki hivatal működésében törekednek arra, ami a dunántúli reformátusságra is jellemző: személyességre, vendégszeretetre és derűre. Minden feladat, papír, adat mögött szolgatársakat, ismerősöket látnak, elsődlegesen a segítés szándékával állnak minden ügyhöz, amivel megkeresik őket. A megoldást olykor nehezítheti, hogy nem időben és nem megfelelő helyre, nem a szolgálati úton érkezik hozzájuk a megkeresés, de a segítő hozzáállás mindig jellemző a hivatal munkájára. A tanácsos elmondta, törekednek minden kerületi rendezvényt, konferenciát, testületi ülést vendégszeretettel, zökkenőmentesen megrendezni, a hivatal munkatársai nagy odaadással végzik a rendezvényszervezői szolgálatot is.
Farkas Gergely köszönetet mondott a gyülekezetek, lelkipásztorok, egyházkerület, egyházmegyék vezetőségének türelmükért, bizalmukért, valamint a püspöki hivatal munkatársainak a szolgálatkészségükért.

Az Egyházkerület Közgyűlése a Dunántúli Református Egyházkerület Egyházzenei Intézet vezetőjének 2022-2026 közötti időszakára Parola Csaba egyházzenészt választotta meg.

A közgyűlés döntött a jövő évre érvényes lelkipásztori minimál javadalom összegéről, szavaztak ingatlan kérdésben és a lelkészszentelés rendjének megváltoztatásáról, aminek értelmében - figyelembe véve a többi kerület gyakorlatát - az Egységes Lelkészképesítő Vizsga után 2 év helyett elég lesz egy év aktív szolgálat a szentelés előtt.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. minden dunántúli gyülekezetben kormányzati támogatással lezajlott beruházás esetében az Egyházkerületet keresi meg a pályázat lezárása miatt. Ahhoz, hogy a Kerület megfelelő adatokat tudjon szolgáltatni szükséges, hogy azok birtokában legyen. Ezért határozat született arról, hogy minden, a Dunántúli Református Egyházkerület területén kormányzati támogatásból történő egyházközségi beruházásról a püspöki hivatal gazdasági osztályának szolgálati úton tájékoztatást kell adnia a támogatói okirat kézhezvételétől számított 8 napon belül, továbbá visszamenőleg, minden folyamatban lévő, még le nem zárt pályázatról is adatokat kell szolgáltatnia a püspöki hivatal számára.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3641
Összesen 2009. június 2. óta : 40189877