A Pro Pannonia Reformata díjas Nagy Csaba esperes méltatása

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2022-10-17 07:10:11

A Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlésének 5/2022. EK. határozata alapján a Közgyűlés Pro Pannonia Reformata díjat adományozott Nagy Csaba esperes úrnak, aki 2009-2020 között a Somogyi Református Egyházmegye espereseként szolgált. A díj átadására 2022. október 8-án került sor Balatonfüreden.
A díjazottat Hella Ferenc esperes méltatta.

 „…kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az
Úr Jézus Krisztustól.” 1 Kor 1,3

 Nagytiszteletű Nagy Csaba laudációja

A Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése nagytiszteletű Nagy Csaba református lelkipásztor, nyugalmazott esperes testvérünket Pro Pannonia Reformata (PPR) díjra jelölte.

Nagy Csaba 1951. március 23-án született Marcaliban, Nagy Lajos és Bódis Erzsébet gyermekeként. A nagy hagyományokkal rendelkező Debreceni Református Gimnáziumban érettségizett 1969-ben. Teológiai tanulmányait 1971-ben kezdte meg a Budapesti teológián. 1975-ben tette le az I., 1976-ban pedig a II. lelkészképesítő vizsgát. 1977 május 17-én szentelték fel itt Balatonfüreden. Milyen csodálatos az, hogy ez a méltatás is itt hangozhat el.

Nagy Csaba lelkipásztor 1976 október 30-án kötött házasságot Somodi Judit lelkipásztorral. Isten házasságukat négy saját és két fogadott gyermekkel ajándékozta meg. Saját gyermekeik mellett sok száz gyermeknek és édesanyának nyújtottak biztonságot a Nágocsi Anyaotthonban, ahol Nagy Csaba esperes úr több szolgálatot igyekezett ellátni.

Szolgált segéd- és beosztott lelkészként Bárdudvarnokon, majd Som-Nagyberény-Bábonymegyeren volt helyetteslelkész. 1979–1992 megválasztott lelkipásztora volt a Balatonkiliti Református Egyházközségnek, ezt követően Tabon, Tengődön, Kapolyban, Nágocson és végül Ádándon is szolgált. Volt egyházmegyei nyugdíjügyi előadó, egyházmegyei főjegyző és egyházkerületi gazdasági előadó. 2009–2020 között tizenkét esztendőn át volt a Somogyi Református Egyházmegye esperese. A több mint négy évtizedes lelkipásztori és tizenkét esztendős esperesi szolgálata során hatással volt Somogy ország, és az itt működő gyülekezetek és intézmények életére. Az egyházmegye élén szolgált Csanádi József és Dr. Nemes Pál egyházmegyei gondnok urakkal. Az elmúlt időszakot kegyelmi időszakként élték meg. A kormányzati támogatásoknak köszönhetően sok templomot, lelkészlakást és egyházi épületet lehetet megmenteni. Esperesként lehetőségeihez mérten igyekezett a gyülekezetekért és a lelkipásztorokért tenni.

Fontos része volt az életének a Nágocsi Anyaotthon.

Iskolafenntartó egyházmegye espereseként, az első ciklusban Csanádi Józseffel, ez utóbbi hat esztendőben pedig Dr. Nemes Pál egyházmegyei gondnokkal karöltve az elmúlt száz esztendő legkiemelkedőbb projektjét vitték végbe a Csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban megvalósult beruházás során. Mindig nagyon fontos volt számára „Somogy első Oskolája”, és szívén viselte annak az intézménynek, ősi kollégiumnak a sorsát, amelynek történelmi múltja, egyházi jelentősége meghatározó a Kárpát-medencei reformátusság életében.

Nagytiszteletű Nagy Csaba nyugalmazott református esperes-lelkipásztor részére, az elmúlt időszakban végezett szolgálata megbecsüléseként, a Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése Pro Pannonia Reformata (PPR) díjat adományoz.

 

Nagytiszteletű Esperes Úr!

Köszönjük szolgálatát, Isten gazdag áldását kérjük életére és családjára.  

Balatonfüred, 2022. október 8.

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 11353
Összesen 2009. június 2. óta : 40181653