Kárpátaljai kisgyermekek kívánságlistáját teljesítik Veszprém megyei óvodások

Márton Gergely, 2022-12-03 07:28:00

Az adventi időszakhoz érkezve négy Veszprém megyei óvoda összefogásának köszönhetően 109 kárpátaljai kisgyermek karácsonya válhat örömtelibbé. Az intézmények öt kárpátaljai református óvoda kicsinyeinek a kívánságlistáját teljesítik.

A Veszprémi Református Egyházmegye a Magyar Református Szeretetszolgálat kívánságlista jótékonysági akciójához csatlakozva a háború miatt nélkülöző kárpátaljai óvodások karácsonyát igyekszik szebbé tenni. A Kárpátaljai Református Egyházkerület ajánlásával határon túli református óvodáknak gyűjtenek személyre szóló ajándékokat. A Szolyvai Magyar Református Óvoda, a Tiszaágteleki Égigérő Református Óvoda és Bölcsőde, a Badalói Református „Édenkert” valamint Margaréta Óvoda és a Guti Szivárvány óvoda gyermekei megírták a „karácsonyi angyalnak”, milyen játéknak örülnének a legjobban – a Veszprém megyei Balatonalmádi, Balatonarácsi és Balatonfüredi Református Óvodákba, valamint az Alsóörsi Napraforgó Óvodába járó gyermekek és családjaik pedig valóra váltják a kárpátaljai gyermekek álmát.

A kezdeményezés zárásaként 2022. december 2-án Steinbach József püspök, a Balatonalmádi Református Egyházközség lelkipásztora adta át a gyülekezet által fenntartott Nádas Református Óvodában dr. Kálmán Csabának, a Magyar Református Szeretetszolgálat kurátorának az intézmény által összegyűjtött játékokat, hogy azokat az alapítvány még karácsony előtt eljuttathassa Kárpátaljára.

Steinbach József elmondta, hogy a háború kitörése óta folyamatos a gyűjtés, a dunántúli református közösségek idén már megközelítőleg 25 millió forint értékben ajánlottak fel adományt. A segítséget igyekeznek célzottan eljuttatni egy-egy kárpátaljai református közösséghez. Ennek a folyamatnak része a karácsonyi ajándékozás is, amivel a nehéz helyzetben lévő református óvodák ünnepét igyekeznek szebbé tenni. Az anyaországi óvodák névreszólóan készítették el az ajándékokat az ottani gyerekek kívánságlistája alapján: „Nagyon megható olvasni, hogy egy kárpátaljai gyermek mit kér karácsonyra. Nem telefont, nem fülhallgatót, nem technikai eszközöket, hanem babát, játékfűrészt, építőjátékot szeretne. Az itteni óvodások pedig nagy szeretettel összegyűjtötték számukra az ajándékokat” – mondta a püspök. Köszönetet mondott az óvodáknak az aktív és odaadó részvételért, a szeretetszolgálatnak, kiemelten a dunántúli koordinációs iroda munkatársainak a munkájukért. Hangsúlyozta, hogy az adakozáson túl továbbra is fontos, hogy mindannyian imádkozzunk Urunkhoz, vessen véget a háborúnak, könyörögjünk Őhozzá a világ felelős vezetőiért, hogy legyenek békességszerzőkké.

Dr. Kálmán Csaba lelkipásztor, a Magyar Református Szeretetszolgálat dunántúli kurátora hozzátette, a gyermekek karácsonyának szebbé tétele mellett az is fontos cél, hogy segítsék a kárpátaljai magyarok helyben maradását, hogy ne ürüljön ki végérvényesen Kárpátalja reformátussága, magyarsága. Ezt a célt szolgálta év közben a gyülekezetekhez helybe eljuttatott több kamionnyi adomány is.

Rokalyné Csizmadia Margittól, a Balatonalmádi Nádas Református Óvoda intézményvezetőjétől megtudtuk, hogy a felhívás után szinte azonnal összegyűlt az ajándék a Guti Szivárvány óvoda húsz gyermekének. Ovisaik, szüleik, valamint az óvoda munkatársai ennél többet is adtak. Így lehetőség volt kibővíteni a csomagokat, a gyermekek kapnak édességet, kesztyűt és zoknit. Továbbá minden karácsonyi pakkba került egy gyermekbiblia is. Az intézmény dolgozóinak és a lelkészházaspárnak is készítettek csomagot.

A kezdeményezésnek eredménye lehet az is, hogy a határ két oldalán fekvő óvodák között hosszútávú, mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolat jön létre.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 24., Wednesday,
György napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 901
Összesen 2009. június 2. óta : 40225078