A legrövidebb út (videóval)

Márton Gergely, 2022-12-19 07:42:16

Kézbesítve. Talán ennyit is elég lenne mondani arról, hogy 106 kárpátaljai óvodás kisgyerek megkapta azt az ajándékot, amit a „Karácsonyi Angyaltól” kértek. A „Karácsonyi Angyal” szerepét négy Veszprém Megyei óvoda vállalta magára. A feladó és a címzett között sok száz kilométer a távolság, de az ajándékozó és az ajándékozott között már ott van a legrövidebb út.  

Badalói „Édenkert” óvoda

Csak az adventi gyertyák égtek a badalói Édenkert Református Óvodában. A hangulatos idillt a szándékon túl a kényszer is adta. Aggregátorok zúgása hallható szerte Kárpátalján. A szolgáltató minden rendszer nélkül kapcsolja le a településeket a hálózatról, így az áramfejlesztőkkel próbálják az áramhiányt átvészelni. De ez sem könnyű, mivel a nagy kereslet miatt hiánycikk lett és az ára is az egekbe szökött. Az áramhiány azért is nagy nehézség, mivel a legtöbb helyen a konyhai eszközök is elektromosak, így azokat nélkülözve kell az étkeztetést megoldani.

Badalói „Édenkert” óvoda

De vissza az oviba. Gyerekek énekelnek. A szöveg ismerős, de ebben a kényszerű félhomályban sokkal valósabb tartalmat nyer: „Kicsiny kis fényemmel világítani fogok”. Hangosan éneklik, csillog a szemük. Mintha láthatóvá válna Isten Szent Lelkének fénye ebben a gyötrelmes, nehézségekkel, nélkülözéssel teli Kárpátalján.

Guti Szivárvány óvoda

December hetedikén indult útjára Dunántúlról egy ajándékokkal megrakott kisbusz. A kocsit Dr. Kálmán Csaba lelkipásztor, a Magyar Református Szeretetszolgálat dunántúli kurátora vezette. Többször megjárta már ezt az utat, most 106 kárpátaljai kisgyerek névre szóló karácsonyi ajándéka a „rakomány”. A Magyar Református Szeretetszolgálat kívánságlista jótékonysági akcióját kibővítve a Veszprémi Református Egyházmegye három óvodája, a Balatonalmádi, Balatonarácsi és Balatonfüredi Református Óvodák, valamint az Alsóörsi Napraforgó Óvoda gyermekei és családjaik gyűjtötték össze. A szervezés úgy zajlott, hogy a kárpátaljai ovisok – persze felnőtt segítségével –írtak levelet a Karácsonyi Angyalkának címezve, amiben megfogalmazták, hogy milyen játéknak örülnének karácsonyra. Az itthoni óvodák pedig beszerezték a kívánságot, sőt, még egy-egy személyes üzenetet, apró meglepetést is tettek a csomagba. (Kárpátaljai kisgyermekek kívánságlistáját teljesítik Veszprém megyei óvodások)

Guti Szivárvány óvoda

Steinbach József püspök a gyűjtéssel kapcsolatban elmondta, hogy a háború kitörése óta folyamatos a segítségnyújtás a Dunántúlról Kárpátaljára, ez a karácsonyi akció személyessége folytán külön áldássá lehet. Köszönetet mondott a gyűjtésben résztvevőknek és a Szeretetszolgálat dunántúli koordinációs központjának. Hála a gyerekeknek, szülőknek, óvodai dolgozóknak, akik 106 kárpátaljai kisgyereknek teszik szebbé a karácsonyát. Az összegyűjtött csomagok címzettjei a Szolyvai Magyar Református Óvoda, a Tiszaágteleki Égigérő Református Óvoda és Bölcsőde, a Badalói Református „Édenkert” valamint Margaréta Óvoda és a Guti Szivárvány óvoda kisgyermekei.

Badalói Margaréta Óvoda

A lassan egy éve tartó orosz-ukrán háború harcai eddig – hála Istennek – nem érték el Kárpátalját, ám közvetett hatásai mégis sújtják az eddig is nehéz helyzetben élő magyarságot. A már említett áramkimaradások mellett a vízszolgáltatás is akadozik és az áruellátás is hiányos. De leginkább a családok szétszakítottságát nehéz elviselni, a hadköteles korú férfiak közül sokan Magyarországra jöttek át. Így készülnek advent idején a Megváltó születésére.
Azok a csonkán maradt családok, akik nem tudtak az apa után menni, nagy nehézségekkel néznek szembe. Számukra fontos, hogy gyermekeiket biztos helyen tudják az óvodában. A református fenntartású intézményekben pedig mindent megtesznek azért, hogy a kicsik számára még ebben az őrült világban is megmaradjon a gyermekkor egy szelete. Mindentől nem tudják őket megóvni, hiszen például a légiriadók alatt kötelező nekik is légópincébe vonulniuk, de itt is igyekeznek az Úr megtartó kegyelmének reményét kicsi szívükben éltetni.

Badalói Margaréta Óvoda

A veszprémi óvodák ajándékában is ez az Isteni kegyelem jelent meg. Ahogy Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke fogalmazott, az ajándékozás hátterében ott van az a karácsonyi csoda, hogy Isten az Ő egyszülött fiát adta, eljött a világ világossága, hogy nekünk is részünk legyen benne, hogy mi is láthassuk a mennyei világosságot: „Van egy nagy Ajándékozó, a Mindenható Isten, aki megajándékozta az emberiséget, az Ő példáját követik, akik szeretnének örömet szerezni és kis ajándékokat készítenek gyerekeknek”. A csomagok átadásakor elmondta, hogy nem csupán a dobozba zárt ajándékot fogadják el és köszönik meg a Dunántúlnak, hanem azt az Ajándékot is fogadják, akit Isten küldött. Karácsonykor a legfontosabb, amit mindenki megtehet, hogy befogadja Isten küldöttét, az Ő szeretetét, Jézus Krisztust. A tárgyi ajándékokon túl lássuk a Mindenható Istent, aki Fiával ajándékozott meg bennünket.

Tiszaágteleki Égigérő Óvoda

A kicsik talán ezt így még nem értik, de azt biztosan érezték, hogy miközben megkapták a szépen csomagolt, nekik küldött ajándékokat, valami több történt. És nem csak azért, mert idegen bácsik és nénik jöttek közéjük, akik hoztak nekik valamit. A kicsik óvónőikkel együtt készültek erre az alkalomra. Istent dicsérő énekekkel, versekkel várták a „Karácsonyi Angyal” érkeztét. A szürke, borongós hétköznapjaikban megjelent a karácsony misztériuma, az öröm és a békesség, az az Isteni szeretet, amiről a püspök szólt.

Az óvódákban megkapták a gyermekek névre szólóan, külön-külön ajándékaikat. Látva a kicsik örömét – nem nagy szavak ezek – elmosódott a határ az ajándékozó és az ajándékozott között. A gyermekek boldogsága valóban látható fényt hozott, az Úr kegyelméből mindenki ajándékozottá vált. Izgatottan bontották ki csomagjaikat, mutatták egymásnak, ki mit kapott. Nem drága dolgokról volt szó, nem is kértek semmi költséges kütyüt: kisautó, baba, kirakó. De általuk mégis megmaradhat valami abból a karácsonyi csodából, amit a külvilág a maga borzalmaival igyekszik teljesen elvenni tőlük.

„Karácsonynak délutánján, sötét még a nagyszoba. Kukucskálni sem lehet, mert zárva van az ajtaja…” Ezt a kedves karácsonyi dalocskát énekelte egy badalói kisfiú: „Együtt van az egész család, s köztük én is ott vagyok. Olyan jó, hogy karácsony van, karácsonyi angyalok.” Az idei karácsonyon talán ezt az ajándékot, hogy együtt legyen a család, nem minden kárpátaljai kisgyerek élheti át. De a „karácsonyi angyaloknak” köszönhetően azt igen, hogy sokan gondolnak rájuk, hogy szeretik őket, miként Isten is szereti, gondol rájuk. Azt a karácsonyi csodát, hogy bármekkora távolság ellenére is két ember között a legrövidebb út Jézus Krisztuson át vezet.




Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6626
Összesen 2009. június 2. óta : 40176923