Isten népe vagyunk, egyedül nem boldogulhatunk

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2023-01-24 07:49:15

Az ökumenikus imahét záró eseményeként keresztény–zsidó imaórát tartottak január 22-én Budapesten, az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. A szertartást Erdő Péter bíboros, prímás és Frölich Róbert főrabbi vezette. Az alkalmon imádságos szolgálattal vett részt keresztény felekezetek képviselői, köztük Steinbach József püspök is.

Erdő Péter bíboros a Második Törvénykönyvből vett rész alapján szólt arról, hogy Isten színe előtt a szegények segítése igen kedves cselekedet. A bíboros rámutatott, hogy ma is, amikor nagy nemzetközi folyamatok miatt sokan anyagi nehézségekkel néznek szembe, cselekvésre szólít fel minket az ige. Az Újszövetségben találunk arra útmutatást, hogy össze kell tartani azoknak, akik testvérek a hitben. Közösségen belül anyagilag is támogatni kell egymást, ha szükséges. Ez különleges tanúságtétel a világ előtt. De a segítő szeretet adott esetben még a közösség határain túlra is kiterjedhet: „Ma különösen is időszerű, hogy összetartó közösségeket alkossunk, hiszen olyan világban élünk, amely igencsak távol áll hitünktől. Olyan világban, ahol hívő embernek lenni sokszor azt jelenti, hogy kisebbséghez tartozunk gondolkodásmódunkban és életvitelünkben egyaránt. Ezért is olyan fontos, hogy az élet minden területén szeretettel támogassuk egymást, figyeljünk egymás örömeire és gondjaira, tudjunk áldozatot hozni egymásért” – mondta Erdő Péter.

Frölich Róbert főrabbi arról szólt, hogy a Mózes második könyvében található tíz csapás története az Isten embere és a magát Istennek képzelő ember párharca, aminek tanulság, hogy a szelíd, másokért élő ember küzdelme meghozza gyümölcsét, életet, szabadságot hoz; aki azonban nem törődik a rábízottakkal, csak önnön hatalmával, az pusztulásra van ítélve és halált hoz. „Elgondolkozunk, vajon mi a küldetésünk. Talán nem lesz hatalmunk, idegen országba kerülünk, de éljünk úgy, hogy a ránk bízottaknak, a körülöttünk élőknek szebb, jobb legyen az élete. Adja az Isten, hogy a mindennapjainkban Mózesek tudjunk lenni, és ne fáraók” - zárta beszédét a főrabbi.

Az igehirdetéseket követően a testvéregyházak képviselői olvastak fel egy-egy szentírási szakaszt és mondtak imádságot: Balog Zoltán református püspök, a zsinat lelkészi elnöke; Lackner Pál nyugalmazott evangélikus tábori püspök; Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnöke; Jaczkó Sándor görögkatolikus érseki helynök, parókus; Papp János, a baptista egyház elnöke; Khaled. A. László metodista szuperintendens; Kriza János, a Magyarországi Unitárius Egyház püspöki helynöke; Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház elnöke; Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a MEÖT főtitkára.

/Forrás: Magyar Kurír/


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2076
Összesen 2009. június 2. óta : 40249379