Dadi Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Aktuális hírek

Főoldal / Aktuális hírek

Áhitatok a honlapon

Kacsora Szabolcs / 2020-03-21 17:37:24

Kedve Testvérek!

A kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonytalan ideig nem tarthatunk templomunkban istentiszteletet.

 

Ebben a megváltozott helyzetben, melyben élünk, melybe belekényszerültünk sok minden megváltozott. A külső körülményekben is sok változás történt, mely kérdéseket, aggodalmat szül sokakban. Talán mindenkiben ott a kérdés: miért történik mindez velünk? Hogyan tovább? Hol az Isten ilyenkor? Miért engedi ezt meg?

És ki tudja, hogy mi minden kavarog még gondolatokban, érzésekben, szívekben?
Korlátozták a közös találkozásokat, érintkezéseket, közösségi alkalmakat, így az istentiszteleti és igei alkalmakat is, melyben válaszokat, megnyugvást kaphatnánk.
De milyen jó, hogy Istent nem lehet kizárni, a Vele való kapcsolatunkat nem lehet korlátozni. Igaz ugyan, hogy istentiszteleti alkalmakat nem tudunk tartani, de számtalan más módja van annak, hogy lelkileg együtt, közösségben legyünk.

  •  

  • A vasárnapi istentiszteleti idő alatt családunkkal a templomban együtt imádkozunk gyülekezetünk tagjaiért, a faluközösségért, országunkért, országunk vezetőiért, és nemzetünkért. Ebben az időben kérjük, hogy csatlakozzanak otthonaikban imádságunkhoz.

  •  

  • A Biblia ma már minden otthonban megtalálható. Itt az ideje, hogy lekerüljenek a polcról, hogy kézbe kerüljenek.  A bennünk megfogalmazódó kérdésekre a válaszokat mindenekelőtt maga az Illetékes; a mindenható Isten tudja megadni. Kérdezzük, keressük Őt. Hiszen megígérte, „hogy keressék az Istent  ... hiszen nincs messze egyikünktől sem." (Apostolok Cselekedetei 17. rész 27. vers)

  •  

  • Ezen kívül gyülekezetünk honlapján az OLVASNIVALÓ menüpontban nagyon tartalmas olvasnivalók találhatóak, melyeket hetente frissítünk.

  •  

  • A reformatus.hu oldalon összegyűjtve több száz gyülekezeti közvetítést tartalmazó linkgyűjteményt talál. Senki nem marad Isten igéjének hirdetése nélkül, az interneten keresztül vasárnaponként bárki bekapcsolódhat valamelyik istentiszteleti közvetítésbe. http://reformatus.hu/mutat/17123/

  •  

  • Továbbá szintén a reformatus.hu honlapon hétfőn, szerdán és pénteken frissen forgatott videós áhítatot találnak. Keddenként reggel fél nyolc után a Duna Televízió is műsorára tűzi az áhítatainkat. http://reformatus.hu/mutat/17147/

  •  

  • A parókia előtti hirdetőtáblához rögzítettünk egy ládikát, melyben többféle lelki irodalmat helyeztünk ki (Mai Ige, Héthatár újság, különféle traktátusok.)

  •  

 

  • Bár nem vagyunk rajta a Facebookon és a Messengeren sem, de a nap 24 órájában elérhetőek vagyunk telefonon (06-30-967-9701) és e-mailben (dad@reformatus.hu) is.

 

Keressenek bizalommal! Imádkozzunk együtt, vigyük Isten elé egymást!

 

Kovácsné Gombos Tímea és Kovács Tamás református lelkipásztorok


 

tovább

Felhívás imaláncra

Kacsora Szabolcs / 2020-03-15 21:39:32

tovább

Ne legyünk a félelem rabszolgái!

Kacsora Szabolcs / 2020-03-15 21:38:40

Mert nem a szol­ga­ság lel­két kap­tá­tok, hogy is­mét fél­je­tek, ha­nem a fi­ú­ság Lel­két kap­tá­tok, aki ál­tal ki­ált­juk: "Abbá, Atya!"
Maga a Lé­lek tesz bi­zony­sá­got a mi lel­künk­kel együtt ar­ról, hogy va­ló­ban Is­ten gyer­me­kei va­gyunk. (Róm 8, 15-16)

Nehéz napokat élünk. Félünk egy olyan vírustól, melyet nem ismerünk, nem tudjuk hogyan hat és nem tudjuk gyógyítani.  A média tele van mindenféle információval, szenzációéhes hírekkel az új járványról, mindenki erről beszél, még a csapon is ez folyik. Pánikhangulat van. Az emberek mindent felvásárolnak, raktároznak, bezárkóznak. Leáll az élet az iskolában, óvodában, távmunka lép életbe, nincsenek rendezvények,az egészségügy a vírusfertőzöttek elkülönítésére törekszik,  minden halasztást nyer. És ez így helyes, hogy minél inkább megelőzzük a vírus terjedését.
De miközben fizikailag bezárkózunk, lelkileg is bebörtönözzük magunkat, s már a félelem rabjai lettünk. A félelem pedig gúzsba köt, megbénít, a gödör mélyén pedig nem látunk, nem hallunk, csak önmagunk sebeit nyalogatjuk. "Csak túlélni a cél!"
De Jézus Krisztus nem erre hív minket! Nem a szolgaság lelkét kaptuk, hogy ismét féljünk, hanem a fiúság Lelkét kaptuk, hogy együtt kiáltsuk: Abbá, Atya! Kérlek titeket, hogy a gödörből nézzetek fel és lássatok! Ne légy a félelem rabszolgája, hanem légy Krisztus által Isten gyermeke. Isten a mi Atyánk és Neki hatalma van e világ felett, a vírus felett, a félelem felett. Atyánknak hatalma van  hit által a szívünk felett is. Mi döntésünk, hogy helyet adunk a félelemnek, vagy  szívünkben a hit, a remény és a szeretet uralkodik.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?
- A megváltozott életmód miatt több idő jut családtagjainkra. Ha együtt vagyunk, ne a híreket bujjuk, hanem végre van idő egymással beszélgetni, játszani, kirándulni.
- Kopogtat a tavasz feltartózhatatlanul. Csodálkozz rá a teremtett világra. Vedd észre azt a sok szépséget, mely mellett nap mint nap elrohantál.
- Van időnk rokoni és baráti kapcsolataink ápolására. Telefonon keressük őket, s ha van fogadókészség, akkor személyesen keressük fel  őket.
- Élünk egymás mellett, de évek óta nem váltottunk pár szót egymással. Alkalom van az elrontott kapcsolatok rendezésére: - a bocsánatkérésre és a megbocsátásra.
- Figyeljünk idős szüleinkre  és környezetünkben élő öregekre, fogyatékkal élőkre. Ha nem is látogatjuk őket, de egy jó szó, egy mosoly távolról sokat jelenthet számukra. Segítsük  őket, ahogyan ők kérik.
- A jelen helyzet kimondottan alkalmas az elcsendesedésre. Vegyük elő Bibliánkat, olvassuk el a napi Igét, elmélkedjünk rajta és imádkozzunk mennyei Atyánkhoz.
Összeségében ez az idő most ajándék - arra alkalmas, hogy rendezzük kapcsolatainkat  Istennel és emberrel.
Használd ezt az időt szépre és jóra és ne a benned lakozó félelem áplására.

Jézus Krisztus nevében: dr.Tókos László esztergomi presbiter tovább

Márciusi családi istentisztelet

Kacsora Szabolcs / 2020-02-27 22:35:52

tovább

Böjti alkalmak

Kacsora Szabolcs / 2020-02-20 13:54:08

tovább

Dicsőítő alkalom

Kacsora Szabolcs / 2020-02-20 13:50:14

tovább

Jubiláló házasok

Kacsora Szabolcs / 2020-02-18 18:59:38

2020. 02. 16-án jubiláló házasokat köszöntöttünk gyülekezetünkben.

 

tovább

Házasság hete 2020

Kacsora Szabolcs / 2020-01-19 16:51:47

tovább

Ökumenikus imahét

Kacsora Szabolcs / 2020-01-19 16:50:34

tovább

Karácsonyi gyülekezeti hírlevél

Kacsora Szabolcs / 2020-01-19 16:45:52

Karácsonyi gyülekezeti körlevél

Kovács Tamás / 2019-12-15 16:02:47

 

Református Egyházközség

 

TE MIT TENNÉL?

Ha lenne egyetlen fiad,

S szeretnéd őt nagyon,

Oda tudnád-e adni, mondd,

Egy hideg hajnalon?

Engednéd-e, hogy jászolágy

Várja bölcső helyett,

Hogy istállóban, állatok

Közt kapjon fekhelyet?

Hagynád-e, hogy ha gőgicsél,

Más lesse el szavát,

Más fogja párnás kiskezét,

Tükrözze mosolyát?

Tűrnéd-e, hogy a munka, a gond

Korán megtörje őt,

Hogy esztelennek csúfolják

Egy nagy tömeg előtt?

Végignéznéd-e kínjait

Az átkos durva fán?

Hallgatnál-e, ha felkiált:

„Mért hagytál el, Atyám?"

 

Az Isten érted tette ezt!

Jöjj, hajts térdet, fejet,

És alázattal, boldogan

Ismerd el, hogy szeret!

 

Dad- gyülekezeti körlevél 2019. adventjében -

 

 

Én vagyok Dávid gyökere és új hajtása,

a fényes hajnalcsillag."

(Jelenések könyve 22,16)

 

 

Kedves Testvéreink!

 

Minden karácsonykor felcsendül egy szép Krisztus-himnusz, a 296. dicséret: „Szép tündöklő hajnalcsillag, ki kegyelemmel felragyog, Jessének szép vesszeje Dávid király­nak magzatja, Sok királyoknak királya, Lelkemnek vőlegénye. Kedves, kegyes, Kellemetes, ékes és gyönyörűséges, Gazdagság­gal dicsőséges! "

Ezt az éneket a 16. század végén szerezte egy német orvos­lelkész, Nikolai Fülöp. A városban, ahol ő szolgált, szörnyű pestisjárvány ütött ki, néhány hónap alatt majdnem kétezerre nőtt az áldozatok száma. Fülöp mint orvos sokat segített hívein, de sajnos még lelkésztársát is elveszítette. Amikor elmúlt a járvány, kiadott egy hiterősítő könyvet, ebben jelent meg a „ Szép tündöklő hajnalcsillag" kezdetű ének is.

A fenti Igében Jézus ezt mondja: én vagyok a fényes hajnal- csillag. Ő az, aki fényt hoz az éjszakába, a halál sötétjébe, a gyászba, a magány szorításába. Aki vele találkozik, aki őt a szívébe fogadja, annak lesz igazi karácsonya.

AZ ISTEN EMBERRÉ LETT, hogy az életét adja értünk, „hogy megváltson minden gonoszságtól, és megtisztítson a maga népévé, amely jó cselekedetekre törekszik" (Titus 2,14)

 

 

Tervezett alkalmaink:

November:

  • 27-én 18.00-tól evangelizációs este Soós Szilárd mocsai ref. lelkipásztor szolgálatával

  • 28-án 18.00-tól evangelizációs este Nagy Attila szőnyi ref. lelkipásztor szolgálatával

  • 29-én 18.00-tól evangelizációs este Szilágyi Sándor tatabánya-bánidai ref. lelkipásztor szolgálatával

December:

  • 1-én 10.30-tól Advent 1. vasárnapján családi istentisztelet úrvacsoraosztással

  • 24-én 17.00-tól szentesti istentiszteletet tartunk.

  • 25-én 10.30-tól karácsony első nap ünnepi istentisztelet úrvacsoraosztással, délután házi úrvacsora lehetősége igény szerint

  • 26-án 10.30-tól karácsony másnapján ünnepi istentisztelet úrvacsoraosztással.

  • 31-én este 18.00-tól tartjuk óévbúcsúztató istentisztelet

Január:

  • 1-én 10.30-tól újév nyitó istentisztelet.

  • 12-én 10.30-tól családi istentisztelet

  • 18-25-én ökumenikus imahét

  • 26-án 16.00-tól örömzenélés a gyülekezeti teremben

Február:

  • 2-án családi istentisztelet

  • 10-16 - házasság hete

  • 23-án 16.00-tól örömzenélés a gyülekezeti teremben

Március:

 

  • 1-én 10.30-tól családi istentisztelet

  • 29-én 16.00-tól örömzenélés a gyülekezeti teremben

 

 

 

rendszeres alkalmak:

  • Vasárnaponként 10.30-tól: felnőtt- és gyermek-istentisztelet a templomban (a gyermekek közben átmennek a gyülekezeti házba)

 

  • Vasárnaponként 15.30-tól Fénysugár Kórus a gyülekezeti teremben

 

  • Vasárnaponként 17.30-tól Örömhír kórus a gyülekezeti teremben

 

  • Hétfőn és pénteken 7.40-től: hétkezdő és hétzáró áhítat a templomban

 

  • Szerdánként: bibliaóra 18.00-tól a gyülekezeti házban (Fő u. 26.)

 

 

Az értünk földre jött Isten az Ő hajlékába hív.

A templomot, az épületet mi tehetjük otthonná jelenlétünkkel,

egymással való közösségünkkel.

Gyülekezetünkben sokaknak talán csak egy épület a templom.

Nem jönnek, nem akarják maguk számára otthonná tenni,

vagy félnek a mások elutasításától.

 

Fáj ez Urunknak, aki nem venni, hanem adni akar:

áldását, és bennünket egymás számára ebben az elidegenedő világban,

hogy az Ő közelében családra leljünk.

 

A betlehemi pásztorok felbuzdulása legyen előttünk példaként:

menjünk, keressük Üdvözítőnket!

Ő hív, ő vár mindnyájunkat. Ne várjon hiába!

 

 

 

Bejelentések, kérések:

  • Mindenek előtt szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt évben adományukkal, illetve az egyházfenntartói járulék befizetésével, valamint egyéb munkájukkal segítették a gyülekezetünk munkáját!

 

  • Az egyházfenntartói járulék az idén egy évre 7000 Ft/ fő, a temetőfenntartás éves díja pedig 1000 Ft síronként. A 18. életévüket betöltött és konfirmált fiatalok is teljes jogú gyülekezeti tagnak számítanak, így az egyházfenntartói járulék az ő részükre is fizethető. Aki szeretné esetleges elmaradását rendezni, az megteheti a lelkészi hivatalban, illetve a takarékpénztárban. Amennyiben egy mód van rá, szeretnénk kérni a személyes befizetést, hogy így is lehetőség nyíljon a személyes találkozásra, beszélgetésre. Köszönjük!

 

  • December 8-ig szeretettel várjuk a Szeretetdoboz (tartós élelmiszer, tisztítószer) és a Nyilas Misi cipősdoboz (ajándék 6-18 éves fiúk, lányok részére) akcióhoz a felajánlásokat.

 

 

Urunk legyen gyülekezetünk őriző Pásztora!

Minden kedves Testvérünknek

REMÉNYTELJES ADVENTET, ÁLDOTT KARÁCSONYT

ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET

kívánunk:

Kovács Tamás                      Kovácsné Gombos Tímea               Rokosz Zsigmond

lelkipásztor                                      elkipásztor                                    gondnok

 

 

G yülekezetünkkel kapcsolatos események, alkalmak, információk és hírek folyamatosan nyomon követhetőek

honlapunkon: www.dad.refdunantul.hu

e-mail címünk: dad@reformatus.hu

 


tovább