Galamboki Református Missziói Egyházközség Honlapja

Gyülekezet, templom

2024-06-30 /


Galamboki Református Templom


Galambok vidékét a reformáció hullámai 1550 körül érték el. A török kiűzése után, az ellenreformáció alatt nehéz időszakot élt át. A Türelmi Rendelet után a környék gyülekezetei közül egyedül Galambok éledt újjá. 1793. október 1-én szentelték fel az új, fából készült templomot. 1856-ban a templom használhatatlanná vált, szinte mindenhol beázott. Ekkor kezdődött el az új templom felépítéséhez szükséges pénz összegyűjtése. Három és fél évi kemény munka után - sok gond közepette - elkészült a templom, melynek felszentelése 1864. november 6-án történt meg. A templomépítő ősök fiai és unokái sem pihenhettek, mert az idők viharai mindig újabb feladatok elé állították a galamboki reformátusokat: lelkészlakást építettek (1871), viharkárokat kellett helyreállítani a templomon (1881, 1883, 1887).


Az utóbbi nagyobb renoválások 1974-ben és 1987-ben voltak.


Az utolsó nagy felújítás után 30 évvel megint csak szükségessé vált gondolkozni azon, miként lehetne rendbe hozni e gyönyörű templomot. Hella Ferenc lelkipásztor szolgálata idején nyílt lehetőség pályázni felújításra, s sikerült is az MVH-tól nyerni pénzt.


2013 novemberében, Kovács István lelékipásztor felügyelete mellett elkezdődhettek a templomrenoválás munkálatai: tetőcsere, ill. kívül-belül a teljes felújítás.


Kérjük Testvéreinket, hogy akik fontosnak tartják azt a szolgálatot, melyet végzünk e templom falain belül és kívül, támogassák anyagilag szolgálatainkat!


Lehetőség van arra, hogy adományaikat személyesen, banki átutalással eljuttassák hozzánk!


Köszönjük, hogy adományaival segíti értékteremtő és értékmentő szolgálatunkat!


MBH Bank:


Galamboki Református Missziói Egyházközség


75000222-10070389