Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

A mi húsvétunk

Polgár Tibor / 2024-04-08 12:16:33


2024 húsvétjának megünneplése igazán különlegesre sikerült Magyaralmáson.



Nagypéntekre a bibliaórára járók közül négy lelkes testvérünk készített egy megrázó előadást Debreczeni Tibor kiváló drámapedagógus: Hol vagy most Istenúr?! című műve alapján. Tibor bácsi már többször volt vendég gyülekezetünkben, előadásait nagyon hitelesen, erővel tárta elénk. Most viszont nem képzett színészek, drámapedagógusok, hanem általunk jól ismert, szeretett gyülekezeti tagjaink hangja jelenítette meg előttünk a Gecsemáné kertet, szinte átéltük, hogy előttünk feszítik keresztre Jézust a Golgotán, de együtt élhettük át a húsvétvasárnapi feltámadás örömét is. A magyar költők verseiből merített gondolatokból szőtt szertartásjáték után többen megjegyezték, hogy szinte megelevenedett előttük a húsvéti történet.




Nagyszombatra ébredve gyülekezetünk ifjúsági csoportjával kiegészülve a gyerekeket vártuk örömhírklubba, amelynek az a célja, hogy az ő nyelvükön, minél több érzékszerv segítségével tapasztalhassák meg Isten Igéjét: érezzék és lássák, hogy jó az Úr! Tanultunk egy új húsvéti dalt, és egy kis tárgyi tanítás segítségével bemutattuk nekik, hogy milyen ereje van Jézus kereszthalálának az ő életükre.



Majd elindultak a nyári táborban megismert titkosügynökökkel, hogy újabb feladványokat teljesítsenek. A templomban a keresztre szegezhették bűneiket, majd kipróbálhatták, milyen volt Jézus korában a temetkezés, milyen lehetett gyolcsba tekerve lenni, és hogy milyen nehéz belekalapálni egy szöget egy fába, végül megsütöttük a feltámadás bucinkat is, emlékezve a nyitott sírra. Azért a csokitojás keresés se maradt el, de ott volt egy hatalmas csokibárány is elrejtve, hadd tudják meg a gyerekek, melyik állat is igazán a húsvét jelképe. Egy nagy csocsóbajnoksággal zártuk a programot, hiszen nemrég gyülekezetünk pályázati pénzen vett egy új, hatalmas csocsót, és azt muszáj volt a gyerekeknek kipróbálni!
A húsvétunk fénypontja a vasárnapi istentisztelet volt, és az úrvacsora, amelyben személyessé tehettük mindazt, amit a megelőző napokban Jézusról hallottunk, láttunk, szívünkben érezhettünk. Megteríttetett az asztal, együtt vallottuk meg bűneinket, hitünket, és örvendezhettünk a kegyelemnek. Az ifjak dicsőítése betöltötte a templomot.

 

Éreztük, hogy itt van Isten köztünk. A kereszten még ott voltak a gyerekek kis cédulái felszegezve, a farönk a szögekkel, a kalapács. A fülünkben még ott zengtek a nagypénteki szerepjáték szavai, testvéreink hangján. Az istentisztelet után eddig se szaladtunk haza, szeretünk a templomkertben megállni, beszélgetni. Most is így volt, de most nagyobb szeretettel és hálával öleltük meg egymást, köszöntük meg a szolgálatokat, amelyek meggazdagítottak minket. Aztán a gyülekezet még találkozott egyszer húsvéthétfőn is, mégse éreztük úgy, hogy de jó, hogy vége az ünnepnek, mert olyan jó volt megélni a közösséget egymással és az Úrral!


psze

 

Fotók: Szarvas Huba, Dezső Tamás

tovább

Ökumenikus Esték 2024

Polgár Tibor / 2024-01-17 09:15:50

 

tovább

Gyülekezeti kirándulás Szentendrén

Polgár Tibor / 2023-11-02 18:54:08

 

Nemzeti ünnepünk reggelén 50 fős csapattal indultunk Magyaralmásról a Szentendrei Skanzenbe. Célunk elsősorban a nemrégiben elkészült Erdély épületegyüttes megtekintése volt. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének köszönhetően bepillantást nyerhettünk nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is. A kisvárost hat épület, az erdélyi falut öt porta és az egyházi telken álló unitárius templom, iskola, kultúrház jeleníti meg. Nekünk almásiaknak azért is kedves volt ide ellátogatni, mert testvértelepülésünkről Homoródalmásról is elhoztak egy házat, amelyet itt építettek fel újra. Még egy gondolat ehhez az erdélyi állomáshoz: szeretem Reményik Sándor verseit és itt érintett meg a költő egy általam még akkor nem ismert verse. Jó volt átolvasni, átgondolni a sorait. Két fény között című verse arra hívja fel a figyelmünket, hogy milyen fontos nekünk is világítani. A csodálatos erdélyi kalandozás után, amit még egyszer nagy szeretettel ajánlunk mindenkinek, igyekeztünk még néhány tájegységet meglátogatni, bejárni, de azt is megállapítottuk, hogy bár ragyogó időt kaptunk, egy nap mégis kevés a skanzen alapos és teljes megismeréséhez. Délután kirándulós buszunkkal még bekanyarodtunk Szentendrére, hogy a belvárosban is sétáljunk egyet. Kár lett volna ezt kihagyni! Gyülekezetünk apraja-nagyja igyekezett a rendelkezésre álló rövid idő alatt bejárni a belvárost és mivel addigra már jól megéheztünk egy kis harapnivalóval is kiegészítettük a sétát. A hangulatos városnézés után hazaindultunk. Majd a nagy forgalom miatt kicsit hosszabbra sikerült utazást követően az esti órákban fáradtan, de felejthetetlen élményekkel feltöltekezve, meggazdagodva érkeztünk haza Magyaralmásra. Hálásak vagyunk a csapatért, a gyülekezetért és az együtt töltött napért, amit Isten megáldott és megengedett nekünk.

 

Soli Deo Gloria!

 

Polgár Tibor Csaba

 

lelkipásztor

 

Fotó: Baranyai Edina

tovább

Beszámoló dudari dicsőítő koncertről

Polgár Tibor / 2023-10-10 06:18:32

 

 

 

Október 7-én a magyaralmási ifi részt vett egy dicsőítő estén a dudari református templomban. Tízen mentünk két autóval. A csetényi ifisek adták a koncertet. Lehetőség volt a dalokat velük énekelni, na, hát mi énekeltünk is! Olyan zenék voltak, amelyeket mi itt Magyaralmáson is sokszor énekelünk, szóval nem volt ismeretlen a szöveg. Páran a dudari gyülekezetből néha hátra fordultak megnézni, hogy kik ezek a fiatalok, akik ilyen hangosan énekelnek. Szerintem az összes ifis nevében beszélhetek, hogy ez az est egy igazi lelki felüdülés volt és fél lábbal a mennyországban érezhettük magunkat. Nagyon hálás vagyok ezért a programért és hálás vagyok Istennek, hogy eljutottunk ide és egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk. Dezső Tamás

 

tovább

Nyári tábor 2023

Polgár Tibor / 2023-08-14 08:01:39

 

 

Hálásak vagyunk Istennek, Aki velünk volt ezen a héten és megáldott, megőrzött minket.

 

Nagyon köszönjük a sok segítséget, szolgálatot, imádságot, támogatást, felajánlást a Testvéreknek!

 

SOLI DEO GLORIA!

tovább

Pünkösdi köszöntő, ünnepi alkalmaink a magyaralmási református gyülekezetben

Polgár Tibor / 2023-05-23 05:41:54

 

 


MINDEN KEDVES TESTVÉRÜNKNEK ÁLDOTT PÜNKÖSDI ÜNNEPET KÍVÁNUNK!

 

 

ÜNNEPI ALKALMAINK:

 

PÜNKÖSD ÜNNEP ELSŐ NAPJÁN (MÁJUS 28-ÁN VASÁRNAP)

11 ÓRÁTÓL ISTENTISZTELET ÚRVACSORAI KÖZÖSSÉGGEL

 

PÜNKÖSD ÜNNEP MÁSODIK NAPJÁN (MÁJUS 29-ÉN HÉTFŐN)

11 ÓRÁTÓL ISTENTISZTELET, KONFIRMÁLTAK TALÁLKOZÓJA

 

 

ÜNNEPI ALKALMAINKRA MINDENKIT NAGY SZERETETTEL HÍVUNK ÉS VÁRUNK!

 

 

 

Krisztusban szeretettel:

 

Polgár Tibor lelkipásztor és Kovács Péter gondnok

tovább

Összetartozunk!

Polgár Tibor / 2023-04-18 07:59:32

 

Néhány közelmúltbeli magyaralmási eseményről szeretnék beszámolni röviden. A gyülekezetünk olyan, mint egy nagy család. Úgy van ez, ahogy otthon a családban is szokott lenni, közösek az örömök és közösek a kihívások is. Ha baj van összezárunk, a nehézségek inkább közelebb visznek minket egymáshoz, jobban egymásra vagyunk utalva. Együtt tettük rendbe például a templomkertet még az előző esztendőben a térköves járda megépítése után, de együtt készítettük elő ősszel gyülekezettörténeti textília kiállításunkat is nyugalmazott gondnok testvérünk kezdeményezésére. Nagyon szép régi garnitúrákat is elővettünk, a terítőkön található Igék még most is évtizedekkel az elkészítésük után is bátorítanak, tanítanak minket. Jó volt a régi Bibliák, Énekeskönyvek, úrvacsorai edények, fényképek segítségével felidézni egy kicsit a múltunkat. Köszönjük az ötletet és a szervezést, minden gyülekezeti tagunknak a felajánlott emlékeket, mellyel a kiállítás anyagát gazdagították!

 

 

Nagy ajándék volt az is számunkra, hogy az Egyházaskozári Baptista Gyülekezettől szép, jó állapotban lévő padokat kaptunk. Néhány presbiterünk és ifisünk segítségével kisteherautóval hoztuk el a padokat a baranyai kis faluból, ahol olyan szeretettel fogadtak minket, hogy még egy finom ebédet is kaptunk a padokon kívül. Így a templomunk karzatában tönkrement, elöregedett padokat le tudtuk cserélni, sőt külön öröm, hogy még más gyülekezet templomába is jutott egyházmegyénkben a felajánlott sok padból. Itt is köszönjük a szállításban és a pakolásban kapott segítséget, helyükre kerültek a padok! Ilyenkor döbben rá az ember, hogy nem is olyan egyszerűen kerülnek fel a padok a karzatba, férfi erő, jó ötletek és összefogás kell hozzá.

 

Az összefogásnak azonban itt még nincs vége, asszonytestvéreink nemcsak új úrasztala terítőkkel ajándékoztak meg minket néhány éve, most is akcióba léptek. Egyik Testvérünk felajánlotta ajándékba az anyagot, így a szorgos asszonykezeknek köszönhetően új, modern, szép, esztétikus huzatokat kaptak a templomban az ülőpárnák. Köszönjük a felajánlást és a sok munkát, és hogy megszépülhetett, barátságosabb lett Isten dicsőségére és minden ide betérő javára a templomunk!

 

 

Az idei évet is összefogással kezdtük gondok úr kezdeményezésére. Hála Istennek a presbitériummal már 8-10 éve úgy döntöttünk, hogy korszerűsítjük a parókiát. Így a szakszerű tetőtér szigetelés, vékony csöves rendszer, új radiátorok, kondenzációs kazán már akkor megvalósult, fenntarthatóvá vált a parókia, barátságos számlákkal. De a rezsi árak most mindenütt megemelkedtek és mindenkit érint, hogy takarékoskodni kell. Ugyanazt a missziói munkát szeretnénk végezni mint eddig, de a megemelkedett rezsit is ki kell valahogy fizetni. A nappalinkban használunk egy kis barátságos kandallót, ezzel nagyon sokat tudunk spórolni a gyülekezetnek, nem beszélve arról, hogy nagyon jó itt a tűz mellé letelepedni, mert mind a látvány, mind a hőérzet csodálatos. Szóval már az év elején a temetőből tűzifát hoztunk be a férfi testvérekkel, most néhány hete pedig a hatalmas farakás feldolgozásával foglalatoskodtunk. Közben szintén felajánlásból vaddisznó pörkölt készült. Tizenöten voltunk férfiak, és néhány asszonytestvérünk is segítségünkre volt. 15 fő 3-4 órás munkájával 5-6 köbméter fát felhasogattunk, fűrészeltünk, összepakoltunk. Ha ezt a lelkipásztornak egyedül kellett volna elvégeznie, 1 hónapig is eltarthatott volna a munka még akkor is, ha minden nap 2 órát hasogattam és pakoltam volna a tűzifát. Megvallom őszintén, hogy nagyon jól esett az a testvéri szeretet, amit ezen a napon megtapasztaltam. Nem is beszélve a közös ebédről, a finom pörköltről, a jó beszélgetésekről. Hálás vagyok, hogy itt Magyaralmáson szolgálhatunk családommal. Hálás vagyok, hogy gyülekezetünkben ilyen összefogást tapasztalhatunk meg ezekben a nehéz időkben. A következő télre való tűzifa, már itt pihen az udvaron konyhakészen és biztos vagyok benne, hogy ez így lesz a következő évben is. Arról nem is beszélve, hogy a sok felajánlott idő, munka, szerszám és segítségnek köszönhetően a tűzifa a gyülekezetnek egy forintba sem került, mert mindent felajánlásból kaptunk. Köszönet és hála érte!

 

Úgy hiszem, hogy van jövő és reménység ezekben a nehéz időkben is a kisebb gyülekezetekben is. „Jézus Krisztus a mi megtartó életprogramunk!”, ahogy egyik püspökünk megfogalmazta. Örömmel és reménységgel végezzük a lelki munkát és hálásak vagyunk Isten áldásáért. De az anyagi dolgok előteremtésében is Isten gondviselő szeretetét látjuk, ami az említett példákban testvéreken keresztül érkezik. Reménységgel megyünk előre Isten segítségében bízva, egymásba kapaszkodva, hiszen Krisztusban Testvérek vagyunk! Egyik szép dicséretünk soraival fejezem be beszámolónkat: „Isten szívén megpihenve forrjon szívünk egybe hát...” (395,1)

 

Polgár Tibor Csaba

 

lelkipásztor

tovább