Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Gyászhír: Elhunyt Pál János, a kálozi református gyülekezet korábbi gondnoka, egyházmegyénk korábbi világi tanácsosa. Temetése 2023. augusztus 17-én 16 órakor a kálozi református temetőben lesz

Imre Enikő / 2023-08-15 11:49:12

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Pál János, a Kálozi Református Egyházközség korábbi gondnoka, egyházmegyénk volt világi tanácsosa 83 éves korában hazatért Teremtő Urához.


Temetése 2023. év augusztus 17. napján, csütörtökön, 16.00 órakor lesz a kálozi református temetőben.


Az örök élet reménységében adnak hálát életéért és szolgálataiért: közvetlen családja, a kálozi református gyülekezet és egyházmegyénk tanácsosi kara.


tovább

Beszámoló a Szabadbattyáni gyülekezet családi napjáról

Imre Enikő / 2023-08-14 10:03:01

Sokunkban van időnként az a gondolat, hogy hiába dolgozunk, hiába küzdünk meg újabb és újabb feladatokkal, nem haladunk elöre. Emiatt elfog a csüggedés.

Azonban a közösségek életében megamnyi program lehet, melynek összetartó ereje van, s minél színesebb egy alkalom, annál jobban úgy érezzük,  ezekért a pillanatokért megéri dolgozni.

Egy ilyen alkalom volt a Szabadbattyáni Református Egyházközség életében a június elején megrendezésre került családi nap.

Már a szervezés is áldásokat tartogatott számunkra. Gyülekezetünk tagjai között egy házaspár magára vállalta a gyermekekkel való játékos foglalkozás megtervezését és kivitelezését. Óriási lelkesedéssel doogoztak, melynek eredménye sok ügyességi verseny, összefogás, feladat megoldás,  és önfeledt játék.

Nem volt egyszerű 3 nemzedék számára úgy hírdetni Isten örömhírét, hogy mindenkinek jusson számára aktuális üzenet, de a Szentlélek összehangolt bennünket.

Nagy áldás az életünkben, amikor Isten segítőtársat ad a munkánkban. Így adok hálát feleségemért, aki igyekezett minden szervezési feladatban segíteni.

Hálás vagyok a pici apró segitségekért is, mert mindenki igyekezett szolgálni a másik felé. A 70 megjelent apa, anya, nagyszülő, gyermek  között létrejöttek ismeretségek, talán jövőbeni barátságok, és reménység szerint minél több gyülekezeti elköteleződés.

A napot közös sütögetéssel zártuk.

 

Hálásak lehetünk Istennek, mert összegyüjtötte maroknyi népét Szabadbattyánban.

 

Szeretettel:
Szücs Sándor
szabadbattyáni lelkipásztor

 

tovább

Jótékonysági koncert a dégi református templomban 2023. augusztus 25-én 18 órakor

Imre Enikő / 2023-07-26 11:18:59

Szeretettel hívjuk és várjuk a dégi református templomba Trachsel Silvio és Nagy Anna zeneművészek jótékonysági koncertjére 2023. augusztus 25-én 18 órai kezdettel.

A zeneművek oboán és csellón szólalnak meg.

A jótékonysági koncertre a belépés ingyenes, a kihelyezett perselyekbe elhelyezhetik adományaikat.

A befolyt adományokból egy dégi gyülekezeti tag házának tetőfelújítását támogatjuk.

tovább

Nyáresti orgonamuzsika koncertek az enyingi református templomban 2023. július 30-án és augusztus 13-án

Imre Enikő / 2023-07-26 11:10:51

Szeretettel várjuk az enyingi református templomban
Nyáresti orgonamuzsika koncertekre július 30-án és augusztus 13-án vasárnap este 7 órakor.

 

Augusztus 13.
Szotyori Nagy Gábor orgonaművész és a Giovani Artisti vonosnégyes közös koncertje

Műsoron:
J. S. Bach, G. F. Händel, W. A. Mozart, Bakfark Bálint és Liszt Ferenc művei


Július 30.
Vadász Attila orgonaművész orgonaestje
Közreműködik: Albert Emese fuvolaművész

Műsoron:
J. S. Bach, Fr. Danksagmüller és F. Mendelssohn művei

 


tovább

Elhívás a misszióért - Beszélgetés Szabó Gáborral gyülekezetépítésről, missziós feladatokról és kihívásokról

Imre Enikő / 2023-06-12 11:48:14

Isten szőlőskertjében dolgozni türelemre és alázatosságra nevel - állítja Szabó Gábor, a Dunántúli Református Egyházkerület világi főjegyzője, a Fehérvárcsurgói Református Egyházközség főgondnoka. A presbiterválasztás előtt gyülekezetépítésről, missziós feladatokról és a kihívásokról is beszélgettünk.



 

A teljes beszélgetés a tovább mögött olvasható.

tovább

Elkezdődött a tizedik REND szervezése

Imre Enikő / 2023-05-28 22:03:15

Május 19-én Balatonalmádiban tartotta meg első érdemi ülését a 2024-es REND szervezőbizottsága. A megbeszélésen a tatai találkozó vezérigéje köré építették fel a háromnapos rendezvénysorozat tartalmi részét: „Mert nálad van az élet forrása!" (Zsolt 36,10)

 

A szervezőbizottság tagjai - Steinbach József püspök, Máté László egyházkerületi főjegyző, Dr. Nemes Pál kerületi főgondnok, Farkas Gergely egyházkerületi elnökségi tanácsos, ifj. Márkus Mihály esperes és a házigazda Tatai Református Egyházmegye esperese, Gerecsei Zsolt - rövid imádsággal és áhítattal kezdték az ülést. A püspök a jövőre megrendezésre kerülő REND vezérigéjét adó 36. Zsoltárt helyezte a tanácskozók szívére. A Zsoltár fájó tükröt tart elénk, de megmutatja a szabadulás útját is.


A bizottság az első ülésén az ige köré épített tartalmi, teológiai részt tárgyalta meg. Az ige nagyon gazdag mondanivalóban, ezek közül választottak egy hívó üzenetet: A Megtartott Élet. Az előadások sorát ehhez a munkacímhez igazítva állították össze. Hagyományosan a téma teljeskörű körbejárása a cél, ezért a lehető legtöbb tudományág szemszögéből törekednek megvizsgálni azt. Így a Zsoltárhoz igazodva merült fel többek között a teológia irányából: a megtartó Isten és a megtartó élet, eszkatológia felől: megtartott élet és örök élet, az ökológiai nézőpontból: embert és állatot megtartó Isten, pszichológiai témában: a megtartott élet erőforrásai, szociológia irányából: a közösségben megtartott élet. A különböző témakörök mindegyike az igében megtalálható versekhez igazodik. A REND gerincét adó előadások sorát ezek alapján építik fel, az előadók személyét pedig a kész témákhoz  keresik majd.


A megbeszélésen szóba kerültek technikai kérdések is, számba vették Tata város adottságát a lehetséges helyszínek tekintetében. A lebonyolítás szervezésében támaszkodnak a 2022-es REND tapasztalataira. A feladatok áttekintése után döntenek majd arról, hogy milyen mértékben szükséges külső erőforrás bevonása a fesztivál jellegű találkozó megvalósításához. A kerület és az egyházmegye apparátusán túl számítanak a helyi, Tatai Református Gyülekezet aktív közreműködésére is. Elhangzott, a város önkormányzata támogatja a rendezvényt, a szervezésben élő a kapcsolat a hivatallal.

A nyár folyamán tartják a következő ülést, ősztől pedig kéthetente lesz megbeszélés. A tervek szerint karácsonyra már konkrét információkkal rendelkező beharangozó készül.

 

A szervező munka elkezdődött az ország egyetlen, egy egész kerületet érintő fesztiváljára. Isten kegyelméből tehát 2024. június 21-23-án Tatán lesz a tizedik Református Egyházi Napok Dunántúlt.  Írja be mindenki a naptárába, legyünk együtt ismét minél többen.


tovább