Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Gyászhír: Elhunyt Nt.P.Tóth István, egyházmegyénk nyugalmazott esperese

Imre Enikő / 2022-12-30 10:09:17

 

 

Szeretett Testvérek!

Fájó szívvel, de Isten akaratát elfogadva adjuk hírül, hogy a Mezőföldi Református Egyházmegye egykori esperese, az iszkaszentgyörgyi és móri gyülekezetek volt lelkipásztora Nt.P.Tóth István ny.esperes úr 69. életévét betöltve megtért Teremtő Urához.


Búcsúztatásáról szerettei később rendelkeznek.

 

 

Dunántúli Református Egyházkerület Elnöksége

Mezőföldi Református Egyházmegye Elnöksége

 


tovább

Reformáció ovis szemmel - Reformáció ünnepe az Olajfa Óvodában

Imre Enikő / 2022-12-20 11:39:32

A reformáció fontos téma, de ugyanakkor nagyon nehéz is, ha az óvodás korosztálynak akarunk beszélni róla, hiszen a történelmi események, az elvont fogalmak még nem érthetőek egy ovis számára. Ezért idén az Olajfa Oviban a református jelképekkel foglalkoztunk egy egész héten át. Minden csoport egy-egy jelképpel dolgozott. Megtanultuk, hogy mit jelent a bárány, a kakas, a csillag, és a Bibliáról is sokat beszélgettünk. A program részeként az óvoda előtere egy középkori templommá változott, ahol a belépő a református köszönéssel (Áldás, békesség! – Istennek dicsőség!), és az „öt sola”-val is találkozott, valamint megtekinthette a gyerekek munkáit, és a kor hangulatát megidéző tárgyakat is. Az interaktív kiállítás részeként a gyerekek belebújhattak Luther Márton, és felesége, Bora Katalin „bőrébe” is. A program lezárásaként pedig ellátogattunk a templomba. ahol.... itt kéne kiegészíteni, hogy pl. Zoli bácsivárt minket, és a gyerekek az orgonát is megnézhették, meghallgathatták.

Szabó Mira

• Református jelképeink: (képekkel)

o 8 ágú csillag (templom tetején is csillag) - a Betlehemi csillagra utal, elvezet Jézushoz

o Kakas - Ahogy a kakas éberen várja a hajnalt, úgy nekünk is éberen kell várnunk Krisztus visszajövetelét.

o Szentírás - Sola scriptura=Egyedül a Szentírás. A reformáció egyik alapelve. a Biblia Istennek az egyedüli ihletett és hiteles szava, a keresztény tanítás egyetlen forrása.

o Bárány - Krisztus áldozatára mutat rá

tovább

Karácsony az Olajfa Oviban

Imre Enikő / 2022-12-20 11:25:08

Részletek a tovább mögött. tovább

Karácsonyi köszöntő

Imre Enikő / 2022-12-20 10:23:09

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkipásztorainak, gondnokainak, presbitereinek, gyülekezeteinkben élő testvéreinknek és minden olvasónak Krisztus szeretetében teljes Karácsonyi ünnepet, és Urunk áldásában gazdag Új Esztendőt kívánunk.

 

Itt szeretnénk megköszönni minden gondnok és presbiter testvérünknek azt a fáradhatatlan szolgálatot, mellyel Isten ügyéért fáradoznak gyülekezeteikben és azon kívül.

 

Az egyházmegye elnöksége:


tovább

Hittanos közgyűlés a Mikulás tiszteletére - Enying

Imre Enikő / 2022-12-06 12:25:21

December 2-án délután élénk nyüzsgés kezdődött a Tinódi Hajdú Zoltán termében. Az egész heti tanulás után alsós hittanosaink énekkel, versekkel és izgalmas játékokkal várták a Mikulást...


(Izgalmas részletek a Tovább-ra kattintás után)

 

tovább

Magyaralmási ifisek Bemutatkozója - beszámolója

Imre Enikő / 2022-11-30 17:04:53

Hallott már a Magyaralmási Református Egyházközség ifjúsági csapatáról? Arról, hogy milyen csodákat élhetnek át Isten kegyelméből? Nos, a legjobb helyen jár, hiszen most róluk olvashat egy izgalmas beszámolót a missziós útjukról.

A bemutatkozó és beszámoló a tovább mögött olvasható el.

tovább

Kárpát-medencei imanap 2022. december 4.

Imre Enikő / 2022-11-07 09:18:47

A Kárpát-medencei református nőszövetségek kezdeményezésére 2006 óta december első vasárnapján rendezik meg a Kárpát-medencei imanapot.

Minden évben egy-egy egyházkerület nőszövetsége készíti el az imanapi liturgia anyagát, amelyet megküld a helyi csoportoknak, gyülekezeteknek, akik a mellékelt ismertető anyag segítségével előkészítik helyben az imanap megtartását. A Kárpát-medencei imanap nem csak istentiszteleti alkalom, hanem kapcsolódhat hozzá az ismertető anyag megbeszélése, s minden év december első vasárnapján egy kötetlen, szeretetvendégséggel egybekötött összejövetel.

Az idei imanap háttéranyagát a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház nőszövetsége állította össze.

„Szeretnénk mi, a Horvátországi Református Nőszövetség is a mi mennyei Atyánk tervének részesei és akaratának cselekvői lenni. Most a mi fohászaink hangzanak fel mindannyiunkért. Adja a minden kegyelemnek Istene, hogy az ő áldásai gazdagon áradjanak mindenkire, aki hallja itt az igét, hát adjuk néki szívünket!”

– írja a kiadvány bevezetőjében Szenn Vanda lelkipásztor, nőszövetségi elnök.

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Imanapi liturgia Összeállította a Horvátországi Református Nőszövetség     Letöltés

Az Úr szolgálóleányai: Novák Olga és Borkó Juliánna Lábadiné Kedves Klára tanulmánya a legelső magyar református teológusnőről és a református népi kegyesség poétanőjéről                                                                          Letöltés

 

A Kárpát-medencei imanap gondolata a 2004. december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazás kudarca kapcsán, az anyaország határain túli magyarság sorsával való együttérzés jeléül született. Az imaprogram során minden évben más-más országrész és egyházkerület mutatkozik be, tárja fel örömeit és gondjait, hív hálaadásra és könyörgésre.


tovább