Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Felhívás a 2024-es kántorképző tanfolyamra

Imre Enikő / 2024-04-08 15:32:54

Kedves leendő Kántorképzős! Szeretettel várunk 2024-ben is a pápai református kántorképző tanfolyamon! Idén július 1. és július 19. között lesz a tanfolyam, a beköltözés június 30. vasárnap 13 órától.


A tanfolyam díja 55.000 Ft, ez tartalmazza az oktatást, a szállást és napi háromszori étkezést.

Jelentkezési űrlap: https://forms.office.com/e/e9QKqJL9Wa

A tanfolyam díját a Pápai Református Teológiai Akadémia számlaszámára kell utalni! Bankszámlaszám: 11748045-20043836 Közlemény: KK2024/Név

Kérjük, hogy az adminisztráció megkönnyítése érdekében az utalás bizonylatát küldd el a kantorkepzo@refdunantul.hu címre is!

A szállás a református gimnázium új kollégiuma lesz. Az órák nagy része is a gimnáziumban lesz. További információ kérhető a kantorkepzo@refdunantul.hu email címen.



tovább

A mi húsvétunk - A Magyaralmási gyülekezet húsvéti beszámolója

Imre Enikő / 2024-04-08 15:16:45

2024 húsvétjának megünneplése igazán különlegesre sikerült Magyaralmáson.



Nagypéntekre a bibliaórára járók közül négy lelkes testvérünk készített egy megrázó előadást Debreczeni Tibor kiváló drámapedagógus: Hol vagy most Istenúr?! című műve alapján. Tibor bácsi már többször volt vendég gyülekezetünkben, előadásait nagyon hitelesen, erővel tárta elénk. Most viszont nem képzett színészek, drámapedagógusok, hanem általunk jól ismert, szeretett gyülekezeti tagjaink hangja jelenítette meg előttünk a Gecsemáné kertet, szinte átéltük, hogy előttünk feszítik keresztre Jézust a Golgotán, de együtt élhettük át a húsvétvasárnapi feltámadás örömét is. A magyar költők verseiből merített gondolatokból szőtt szertartásjáték után többen megjegyezték, hogy szinte megelevenedett előttük a húsvéti történet.




Nagyszombatra ébredve gyülekezetünk ifjúsági csoportjával kiegészülve a gyerekeket vártuk örömhírklubba, amelynek az a célja, hogy az ő nyelvükön, minél több érzékszerv segítségével tapasztalhassák meg Isten Igéjét: érezzék és lássák, hogy jó az Úr! Tanultunk egy új húsvéti dalt, és egy kis tárgyi tanítás segítségével bemutattuk nekik, hogy milyen ereje van Jézus kereszthalálának az ő életükre.



Majd elindultak a nyári táborban megismert titkosügynökökkel, hogy újabb feladványokat teljesítsenek. A templomban a keresztre szegezhették bűneiket, majd kipróbálhatták, milyen volt Jézus korában a temetkezés, milyen lehetett gyolcsba tekerve lenni, és hogy milyen nehéz belekalapálni egy szöget egy fába, végül megsütöttük a feltámadás bucinkat is, emlékezve a nyitott sírra. Azért a csokitojás keresés se maradt el, de ott volt egy hatalmas csokibárány is elrejtve, hadd tudják meg a gyerekek, melyik állat is igazán a húsvét jelképe. Egy nagy csocsóbajnoksággal zártuk a programot, hiszen nemrég gyülekezetünk pályázati pénzen vett egy új, hatalmas csocsót, és azt muszáj volt a gyerekeknek kipróbálni!
A húsvétunk fénypontja a vasárnapi istentisztelet volt, és az úrvacsora, amelyben személyessé tehettük mindazt, amit a megelőző napokban Jézusról hallottunk, láttunk, szívünkben érezhettünk. Megteríttetett az asztal, együtt vallottuk meg bűneinket, hitünket, és örvendezhettünk a kegyelemnek. Az ifjak dicsőítése betöltötte a templomot.

Éreztük, hogy itt van Isten köztünk. A kereszten még ott voltak a gyerekek kis cédulái felszegezve, a farönk a szögekkel, a kalapács. A fülünkben még ott zengtek a nagypénteki szerepjáték szavai, testvéreink hangján. Az istentisztelet után eddig se szaladtunk haza, szeretünk a templomkertben megállni, beszélgetni. Most is így volt, de most nagyobb szeretettel és hálával öleltük meg egymást, köszöntük meg a szolgálatokat, amelyek meggazdagítottak minket. Aztán a gyülekezet még találkozott egyszer húsvéthétfőn is, mégse éreztük úgy, hogy de jó, hogy vége az ünnepnek, mert olyan jó volt megélni a közösséget egymással és az Úrral!


PSzE

Fotók: Szarvas Huba, Dezső Tamás

tovább

Húsvéti köszöntő

Imre Enikő / 2024-03-28 18:52:43

 

A hét első napján, korán reggel, amikor még sötét volt, a magdalai Mária elment a sírhoz, és látta, hogy a kő el van véve a sírbolt elől. ... Akkor bement a másik tanítvány is, aki elsőnek ért a sírhoz, és látott és hitt."

János evangéliuma 20,1.8.

 

(A képen a Nádasdladányi református templom belseje látható.)

 

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkipásztorainak, gondnokainak, presbitereinek, gyülekezeteinkben élő testvéreinknek és minden olvasónak Krisztus megváltó kegyelmében gazdag Húsvéti ünnepet kívánunk. Krisztus feltámadt!

Az egyházmegye elnöksége:


 

tovább

Üléseztek a kerület vezető testületei

Imre Enikő / 2024-03-26 13:48:32

Tapolcán, a protestáns templomban ülésezett a Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése és Tanácsa. A Közgyűlés a Pápai Református Teológiai Akadémia rektori megbízásának kezdeményezéséről döntött, a Tanács pedig a kerület és intézményeinek költségvetését tárgyalta.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Dunántúli Reformátusok - Dr. Márkus Mihály (videó)

Imre Enikő / 2024-03-26 13:39:19

Egyháztörténetet szeretett volna írni, végül egyháztörténelmet csinált. Dr. Márkus Mihály a rendszerváltozás első püspöként szolgált, így igen nagy feladatokat adott az Úr püspöki szolgálatának tizennyolc éve alatt. Dunántúli Reformátusok filmsorozatunk következő részében Dr. Márkus Mihállyal és feleségével, Eördögh Ildikóval beszélgetünk.

 

https://www.youtube.com/watch?v=a8gZJ057fac

tovább

Egyvonalban Istennel - Portréinterjú Simon András grafikussal

Imre Enikő / 2024-03-26 13:32:20

„Van a magánynak olyan állapota, amikor az ember a felszínen vagy felszínesen él, és hiányolja Istent. Keresi, de nem találja kapcsolataiban az őszinteséget, a mélységet. És akkor, ebből a felszíni buboréklétből menekülve megszünteti a kapcsolatait az energiavámpírokkal, a perc-emberkékkel, és elkezd önmaga mélységeibe ereszkedni. Lehet, hogy először ürességet talál, de nem adja fel, tovább keres" - vallja Simon András. Az egyvonalas rajzairól ismert grafikusművésszel budapesti műtermében beszélgetünk alkotásról, tehetségről, szeretetről, az élet értelméről. Röviden szólva: mélyre mentünk.

A teljes interjú a tovább mögött olvasható.

tovább

GYÁSZHÍR - Elhunyt Simon András grafikus

Imre Enikő / 2024-03-26 13:19:40

Simon András tagja volt a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza kuratóriumának. Ő alkotta meg az intézmény logóját. A művész egyetlen vonallal megrajzolt illusztrációi új utakat nyitottak a magyar grafikusművészetben. A grafikus, költő március 23-án hajnalban, családja körében lépett át a földi létből az égi világba.

 

 

A Bethesda Gyermekkórház a Facebook-oldalán az alábbi üzenettel búcsúzott Simon Andrástól: „Búcsúzunk a művésztől, akinek egyvonalas grafikái egy egész országot vittek közelebb a hithez egyszerű mélységük által. Búcsúzunk a baráttól, aki személyesen követte a Bethesda és az ott gyógyítók sorsát, mindannyiunknak egy kicsit testvére volt. Búcsúzunk a Bethesda Kórház Alapítvány kurátorától, aki humorával, éleslátásával mindig meglepett minket. Búcsúzunk a grafikustól, aki kórházunk logóját megálmodta, s nagy szeretettel rajzolta meg újra és újra. Búcsúzunk a hívő embertől, aki sokunkat vitt előre az Isten szeretetének megértésében. Hálát adunk teremtő, alkotó, reményt adó életéért."

Életéről és munkásságáról korábban a Parókia oldalán jelent meg interjú.


Simon András 1958. február 4-én született Budapesten. Munkásságát két fő irányvonal mentén tagolhatjuk. A klasszikus mesteri Bosch-álomvilágot idéző rajzokra, amelyekben rendkívüli rajztudása párosul egy könnyed és nagyvonalú játékossággal, elegáns humorral. A másik fő vonal a jellegzetes „egyvonalas grafikák" sajátos világa. Ezek egyfajta védjegyei a művész szakmai munkásságának, amelyet az alkotói lét olyan nagyjai méltattak, mint Szántó Piroska, Jókai Anna, Esterházy Péter vagy a Csók-növendék Szabó Vladimir. Művészetének középpontjában az ember és Isten kapcsolata állt. Saját maga által kifejlesztett, egyvonalas, különös kifejezőerejű grafikái révén ragadta meg témáját mély, meggyőző erővel. A művészt munkásságáért 2018-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

tovább