Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

"Testvérek vagytok! Köszönöm." - Családi nap templomkertrendezéssel, pörköltfőzéssel Magyaralmáson

Imre Enikő / 2022-04-28 08:48:48

 

A családi napunkra hívogató plakáton még szerepelt a locsolókanna, de erre az előző napi csapadék miatt egyáltalán nem volt szükség április 23-án szombaton.

 

A Mai Igéből felolvasott bátorítás is arról beszélt, hogy amikor nem érted, mi történik az életedben, kezdd azzal, amit biztosan tudsz: mégpedig azt, hogy Isten jó, és „szeretete mindörökké az istenfélőkkel van". Valóban, van amikor másként alakulnak a dolgok, mint ahogy terveztük, vagy szeretnénk. Igaz volt ez most is például az időjárásra, de azért megvalósult, amit terveztünk. „Ezért, szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban." (1 Korinthus 15,58) -szólított meg minket Isten Igéjének bátorítása. Majd együtt énekeltük reggeli áhítatunkon: „Tégy eggyé, Urunk! Tégy eggyé, Urunk! Hogy meglássa a világ, hogy eljöttél, Tégy eggyé, Urunk!"

 

 

Készültek a zsíros kenyerek hagymával és az óriáspalacsinták, illetve a szarvaspörkölt, amelynek az előkészítése már előző nap megkezdődött. Természetesen volt sütizés és pogácsázás is, illetve a szomjunkat is oltottuk. Majd következett a körülbelül öt köbméter föld elterítése, templomkertrendezés, a talaj előkészítése, hengerezés, fűmagvetés, rózsaültetés, lehullott falevelek, száraz ágak összegyűjtése. Magvalósult még a templomtakarítás, a virágoskert rendezése, trambulin összeszerelése, muskátlik elültetése. Előkerült a sok-sok játék, melyeket gondos kezek megtisztítottak, és megtörtént a focipályára belógó diófaágak lefűrészelése is. Nem maradt el természetesen a gyülekezeti ház takarítása sem, sőt még új kerti kapu is készült a templomkertben, és még sorolhatnánk mi minden történt, játék, főzés, imádság, beszélgetések, együtt a szeretetben. Ami két-három embernek 1-2 heti munka lett volna, az 25-30 Testvér segítségével belefért egy szombati napba. Idősek és fiatalok, felnőttek és gyerekek. Nagyon jó volt együtt lenni!

 

A finom szarvaspörköltből pedig még vasárnapra is maradt, így együtt ebédelhettünk vasárnap istentisztelet után is a gyülekezettel.

 

Áldott legyen az Úr, a mi hatalmas Istenünk, Aki gondviselő szeretetével, megőrző kegyelmével, áldásával velünk volt ezen a hétvégén és megáldotta munkánkat, közösségünket!

 

Azóta már a röplabdapálya rendezése is megvalósult. Köszönjük! Sőt égi áldást is kaptunk, ami most nagyon nagy ajándék volt a frissen ültetett rózsákra és a frissen vetett fűmagokra való tekintettel!

 

Nagyon köszönjük a sok segítséget, az ajándékba kapott szarvashúst, a sok finomságot, a testvéri szeretetet, közösséget! Jó volt együtt lenni, jó volt együtt enni!

 

Annak a Füle Lajos versnek a soraival fejezem be a beszámolót, amely elhangzott akkor is reggeli áhítatunkon:

 

Nincs köztetek, kit ne csodálnék:

Testvérek vagytok! Köszönöm.

Titeket látni is ajándék,

veletek járni is öröm.

 

Krisztusban szeretettel:

 

Polgár Tibor Csaba

lelkipásztor

 

Fotók: Polgárné Szendrák Edit

tovább

MRE Missziói Szolgálat programjai 2022-ben lelkipásztorok és gyülekezeti munkatársak számára

Imre Enikő / 2022-04-25 10:07:21

Kedves Lelkipásztor Testvérünk!



Négy tanfolyamot ill. konferenciát ajánlunk figyelmébe:
1. Lelki éhség 6.0 - konferencia, Budapest, Zsinati székház, május 30.
2. Reziliencia, avagy az önmagunkkal való sáfárkodás, Galyatető, június 12-15.
3. Tanítványként a világban (gyülekezeti tagok számára) / Spiritualitás és misszió az egyházban szakirányú továbbképzés, Budapest, KRE HTK, 2022/23-as tanév
4. Tanúim lesztek lelkésztovábbképzés, Balatonszárszó, szeptember 11-15.


1. Lelki éhség 6.0 -- További információ és program:
A KRE Hittudományi Karán induló "Spiritualitás és Misszió az Egyházban" továbbképzés, és a vele együtt haladó, a MRE Missziói Szolgálatának "Tanítványként a világban" tanfolyama szeretettel várja az érdeklődőket MICHAEL W. GOHEEN főelőadásával a "Taníványként Isten nagy történetében" c. konferenciára.
Program:
15.30 Köszöntés
15.45 Dani Eszter és Szabóné László Lilla: Missziói útkeresés egyházunkban - kitekintés
16.00 Michael W. Goheen: Bekapcsolódás Isten nagy történetébe
17.30 Szünet
17.45 Tanítványként a világban - műhelybeszélgetések
18.30 Plenáris
19.00 Áldás

 

2. Reziliencia, avagy az önmagunkkal való sáfárkodás
Mit jelent önmagunkkal sáfárkodni, és miért olyan nehéz? Mi köze a megszentelődésnek, a lelki formálódásunknak a önmagunkkal való törődéshez? Többek között e kérdésekre keres választ a továbbképzés, melyet gyülekezeti vagy egyéb egyházi területen szolgáló teljes állású (vezető vagy beosztott) lelkészek, vezetők számára hirdet meg a Missziói Szolgálat.
Jelentkezési felület és további információ: https://www.reformatus.hu/egyhazunk/hirek/reziliencia-avagy-az-onmagunkkal-valo-safarkodas/

 

3. Tanítványként a világban (gyülekezeti tagok számára) / Spiritualitás és misszió az egyházban szakirányú továbbképzés
A szakirányú továbbképzés információi:
https://htk.kre.hu/index.php/spiritualitas-es-misszio-az-egyhazban.html
A gyülekezeti tagok számár induló tanfolyam információi:
Tanfolyamot ajánlunk figyelmébe, mely a Károli Gáspár Református Egyetem és a Missziói Szolgálat (korábban Missziói Iroda) közös szervezésében indul 2022. szeptemberében. Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne a Krisztus-hit megélésében jobban elmélyülni a Szentírás útmutatásainak és a protestáns kegyesség lelki örökségének fényében.
Részletes információ, jelentkezési lap itt érhető el: https://www.reformatus.hu/kuldetesunk/hirek/tanitvanykent-a-vilagban-tanfolyam-indul/

 

4. Tanúim lesztek! lelkésztovábbképzés
A képzés részletes leírása, tudnivalói és a jelentkezés módja a csatolt mellékletben olvasható.

Köszöntéssel a szervezők nevében:

Bácskainé Ferentzi Anna
missziói titkárságvezető
MRE Missziói Szolgálat
1146 Bp. Abonyi u. 21.
e-mail: misszioi.szolgalat@reformatus.hu
Tel.:+36-1-460-0754

 

Bővebb információk olvashatók a tovább mögött.

tovább

Ászáf tábor 2022. július 31. és 2022. augusztus 05. között

Imre Enikő / 2022-04-25 10:01:17

10 éves kortól várjuk a jelentkezőket!

 

Délelőtt zenei kurzusok (gitár, ének, szinti, dob), ahol Istent dicsőítő dalokat tanulunk zenekari felállásban megszólaltatni.

 

Délután erdőjárós és kézműves programok a Magas-Bakony csodálatos környezetében.

 

Teljes ellátás, kulturált szálláshely.

 

Tábordíj: általános iskolásoknak 21 000,-Ft, középiskolásoknak és

még nagyobbaknak 28 000,-Ft.

 

Jelentkezés:  www.aszafportal.hu

 

tovább

Beszámoló a kálozi Dicsőítő Estről

Imre Enikő / 2022-04-25 09:51:34

Kálozi Dicsőítő Est


Habár tudjuk, hogy Isten arra kér bennünket, hogy egész életünkkel dicsőítsük Őt, mégis néha jó közösségben énekelni, zenélni Neki, hogy így is dicsérhessük.

 

Ilyen alkalmat készítettek 2022. április 2-án a Kálozi Református Gyülekezet szolgálói, akik házigazdagént fogadták a csőszi, székesfehérvári, magyaralmási, sárbogárdi és budapesti testvéreket - egészen kicsiket, fiatalokat és régebb óta fiatalokat -, hogy egy estét együtt eltöltve az Úr jelenlétében legyünk. Nemes Gyula, felesége Nemesné Éva, leányuk Noncsi és egy lelkes szolgáló csapat már 18 óra előtt várta az érkezőket.

 

Mikor beléptünk a Gyülekezeti Házba, mindenki kapott egy kis fa-építőkockát, melyből együtt építettünk tornyot ezzel is kifejezve, hogy habár több helyről érkeztünk, más háttérrel, más múlttal, más „csomaggal" a hátunkon, mégis Krisztusban egyek vagyunk, melyet most a közös éneklésben is megélünk. Miután helyet foglaltunk - körülbelül ötvenen - fel is csendültek az első dallamok a tíz énekből, melyek közül voltak mindenki számára ismert, kedvelt dalok és tanulhattunk egészen új „gyöngyszemeket" is.

 

A program úgy alakult, hogy minden Krisztusra mutasson, ő legyen - ismét - a középen. Így volt ez az Ige felolvasásában, melyben Nemesné Évi volt az „eszköz", az evangéliumi üzenetben, mellyel én szolgálhattam Jákob tusakodásáról, kiemelve, hogy olyan Istenünk van, akit az alázatunkkal, a bűneink megvallásával le lehet győzni és aki új nevet ad nekünk. Nagyon megerősítő és fiatalos, hiteles bizonyságtételt halhattunk egy vietnámi származású testvérünktől, Tran Quang Vinh-től, aki elmesélte találkozását az élő Istennel és hogy miképpen formálta át ez az életét új célokat és értelmet adva neki.

 

Amikor elénekeltük az utolsó dicsőítő dalt is, imádkoztunk és áldást kaptunk - valamint egy személyes üzenetet Igés-kártya formában - még nem ért véget semmi, hiszen közösségünket a szeretetvendégség nyújtotta kincsek elfogyasztásában és világraszóló társasozásban, beszélgetésben gyakoroltuk tovább.

 

Legtovább a fiatalok maradtak, azonban az utolsó busz vagy a fáradt sofőrök és kísérők mégis arra ösztönözték a legkitartóbbakat, hogy ideje indulni. Elbúcsúztunk hát a káloziaktól annak reményében, hogy élet-dicsőítésünk útján nemsokára valahol újra találkozhatunk és együtt énekelhetünk az Úrnak!

 

Deák Péter

lelkipásztor

Csősz

Továbbbi képek megtekinthetők a csatolt galériában


tovább

Beszámoló az idei egyházmegyei Hittanversenyről

Imre Enikő / 2022-04-25 09:18:29

Beszámoló az egyházmegyei hittanversenyről

 

Április 9-én egy hűvös szombati napon elindultunk Enyingre, ahol egy forró hangulatú hittanverseny várt minket. Az utolsó kettő év megmérettetése a járvány miatt elmaradt, így mindenki számára izgalmakkal teli várakozás volt ez az esemény: hogyan is zajlik majd a küzdelem? Imre Bálint esperes szívélyes köszöntése és Iván Géza enyingi lelkész lebilincselő áhítata megadta ehhez a felütést.

 

Idén a mezőföldi felsősöknek Mózes történetéből kellett játékos-furfangos feladatokat megoldani. És nem is csinálták rosszul! A 13 csapat felkészültsége igazán dicséretes volt, hiszen még a legszerényebb eredmény is 70% fölött volt!

 

Az alsósok egyen-egyenként mérettettek meg, és nem találtattak könnyűnek! Számukra egy szabadon választott bibliai történetet kellett elmondani aranymondással. Minden alsósnak jártak az arany-, és ezüst minősítések különböző jelzőkkel ellátott változatai.

 

A tartalmas délelőttöt pizzázással fokoztuk, majd az eredményhirdetés alkalmával még egy enyingi alsós versenyzőtől hallhattuk az ő korábban előadott történetét, majd az egyik sáregresi fiatal pedig a szép hosszú aranymondását tárta a nagyérdemű közönség elé. Mindenkit díjaztak, így választhattak a sok hasznos ajándék közül egyet, és haza is vihették.

 

Szeretnénk megköszönni e helyen a szervezők kiváló munkáját, és hitoktatók-lelkipásztorok remek felkészítését, nem volt hiábavaló a befektetett munka, hiszen jó élményekkel gazdagodtunk és gyakorolhattuk a közösséget is egymással. Dicsőség az élő Istennek!

 

Boza Kristóf

lelkipásztor

Sáregres

 

További képek megtekinthetők a csatolt galériában.

tovább

Öregdiák találkozó a Pápai Református Teológiai Akadémián

Imre Enikő / 2022-04-14 21:31:31

A Pápai Református Teológiai Akadémia szeretettel várja öregdiákjait családtagjaikkal együtt 2022. május 14-én, szombaton öregdiák találkozóra. Részvételi szándékukról legkésőbb 2022. május 6-ig értesítsék a Rektori Hivatalt!

 

Öregdiák találkozó a Pápai Református Teológiai Akadémián
2022. május 14., szombat 9:00 - 16:00


Program:

9:00 áhítat a pápai református Ótemplomban

9:30 - 12:00 tárlatvezetés a Pannonia Reformata Múzeumban

12:00 - 13:00 ebéd a PRTA épületében

13:00 - 14:00 csoportos kvíz a teológiáról és Pápáról

14:00 - 15:00 beszámoló a homiletikai és a szaklelkigondozói szakokról

és az Akadémia jelenlegi életéről

15:00 - 16:00 kötetlen beszélgetés

 

Szeretettel várjuk végzett hallgatóinkat!

 

 

Pápai Református Teológiai Akadémia / 8500 Pápa, Március 15. tér 13-14.

rektori@prta.hu / +36 89 312 331 / +36 30 748 1620


tovább

Húsvéti köszöntő

Imre Enikő / 2022-04-14 21:29:10

De váratlanul szembejött velük Jézus,

és így szólt hozzájuk: Üdvözöllek titeket!

Ők pedig odamentek hozzá, lábát megragadták,

és leborultak előtte."

/Máté evangéliuma 28,9/

 

(A képen a lajoskomáromi református templom belseje látható.)

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkipásztorainak, gondnokainak, presbitereinek, gyülekezeteinkben élő testvéreinknek és minden olvasónak Krisztus megváltó kegyelmében gazdag Húsvéti ünnepet kívánunk.

Krisztus feltámadt!

 

Az egyházmegye elnöksége:

tovább