Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Ki az úr a házban? – nők a Biblián keresztül - beszélgetés dr. Vladár Gábor teológiai professzorral

Imre Enikő / 2021-10-06 11:22:40

Léteznek-e a 21. században női próféták? Milyen legyen a női lelkész? És csak az a jó feleség, aki engedelmes? Vladár Gábor soproni lelkipásztor, a Pápai Református Teológiai Akadémia újszövetséges professzora válaszolt a Reformátusok Lapja kérdéseire.

 

A beszélgetés a tovább mögött olvasható el.


Vladár Gábor.JPG


tovább

Egyházi rendezvények októberben

Imre Enikő / 2021-10-06 11:12:18

Ezen a héten átfordul a naptár októberre. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében minden évben ekkor tartják a reformáció hónapját országszerte. Ajánljuk még figyelmükbe a lelkésztovábbképzőt, a lelkészszenteléssel egybekötött Egyházkerületi Közgyűlést valamint több hálaadó istentiszteletet. Lássuk, mik lesznek az elkövetkező hetekben.

 


Részletek a tovább mögött.

tovább

Megkezdődött a reformáció hónapja

Imre Enikő / 2021-10-06 11:02:38

Isten közelsége fészek és erőforrás egyéni és egyházi életünkben is - mondta Steinbach József püspök igehirdetésében a reformáció hónapjának nyitó istentiszteletén. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa októberben országszerte számos rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a méltó ünneplés fontosságára. Cikkünkben videós összeállításunkat is megtalálja.

 

Ünnepi zenés istentisztelettel nyitották meg pénteken a reformáció hónapját a Deák téri evangélikus templomban. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) programsorozatának nyitó alkalmán Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke hirdette az igét. „Az Isten jelenléte oltalmazó fészek, amely megtartó szeretettel körbeveszi az életünket. Ha kirepülünk, hogy elvégezzük a feladatainkat, akkor sem távolodunk el, hanem visszatérhetünk oda, mert szükségünk van Isten közelségének fészekmelegére" - emelte ki prédikációjában Steinbach József.

„A reformátorok is felismerték: azzal, hogy Jézus Krisztus közel jött az emberhez, megtartó szeretetének minden melegét és áldását megtapasztalhatjuk, még ha a hétköznapokban olykor kalitkának is érezzük" - folytatta a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, aki a 84. zsoltár alapján tartott igehirdetésében hangsúlyozta: Isten közelsége erőforrás az ember életútján. „Nap és pajzs az Úristen igéje, amely minden helyzetben utat mutat, hogy haladhassunk az üdvösség kiteljesedése felé." A püspök arról is beszélt, hogy a zsoltáros figyelmeztet is: ha testi szemeinkkel akarjuk észrevenni, ami ezen a világon jónak tűnik - amelyet Luther így fogalmaz meg: hírnév, nő, család, jószág, test, világ -, akkor az életünk könnyen lesz düledező sátorrá. Azonban ha az életpiramisunk csúcsán az élő Isten áll, akkor minden a maga helyére kerül. Steinbach József hangsúlyozta: az az Isten üzenete, hogy boldogok vagyunk minden körülmények között, mert az Ő kiválasztottjai vagyunk.

 

Az ünnepi istentiszteleten a Lutheránia Énekkar, a Psalterium Hungaricum kórus, a Pünkösdi Zenei Misszió Égi Szólamok Kórusa és a Budafoki Baptista Énekkar szolgált. A megnyitón részt vettek a tagegyházak főpásztorai is, akik közös imádsággal zárták az istentiszteletet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=TnTwoerL_6U

tovább

Elkezdődött a 2022-es REND szervezése

Imre Enikő / 2021-10-06 10:59:13

A Dunántúli Református Egyházkerület kétévente, mindig más egyházmegye szervezésében megtartott, fesztivál jellegű találkozója a járványhelyzet miatt tavaly elmaradt, pontosabban elhalasztásra került. Az új dátum 2022. július 1-3. A helyszín pedig Pápa

 

2020-ban a Pápai Egyházmegye adott volna otthont a Dunántúli Református Egyházi Napoknak. Már a teljes program összeállt, amikor a járványhelyzet miatt meg kellett hozni azt a felelőségteljes döntést, hogy elhalasztásra kerül a REND. A szervezésre fordított rengeteg munka viszont nem lett semmissé.



Szeptember 9-én elkezdődött a 2022-es REND tervezése. A szervezőbizottság (Steinbach József püspök, Dr. Nemes Pál főgondnok, Szabó Gábor világi főjegyző, ifj. Márkus Mihály esperes és Farkas Gergely elnökségi tanácsos) a 2020-as terveket veszi alapul, aktualizálva, felfrissítve azokat. A cél továbbra is az, hogy mindenki találjon kedvére és épülésére valót a háromnapos rendezvénysorozatban.
A REND témája, mottója maradt: „Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek" (Fil. 4.4)! A választás azért esett erre az igére, hogy a találkozón közösen gondolkozhassunk arról, mit üzen Isten igéje az örömről, hogyan találhatjuk meg Istennél a „teljes örömöt" (Jn 15:11). A találkozó hozzásegíthet minden résztvevőt ahhoz, hogy ne csak halljon az örömről, hanem megélhesse a dunántúli reformátusok nagy közösségében, hogy milyen csodálatos ide tartozni, hogy örömünk a találkozásban, egymás hitéből épülve valóban teljes legyen.

A tervezett előadások, fórumok, beszélgetések jeles személyiségekkel is a fenti kérdést járják körül. Gondolva a családokra külön lesznek gyermekprogramok. A zene sem marad ki, koncertekkel is készülnek a szervezők.

A programok szervezéséről, alakulásáról folyamatosan hírt adunk.

A dunántúli reformátusok seregszemléje egyfajta demonstrálása is református hitünknek. Mutassuk meg, hogy sokan vagyunk, készüljünk és legyünk ott minél többen! Jegyezzük fel a naptárba: 2022. július 1-3, Pápa. Örüljetek az Úrban mindenkor!


tovább

Ítélet és kegyelem című film 2021. október 6-án 21.25-kor a Duna TV-n

Imre Enikő / 2021-10-06 10:57:48

Ítélet és kegyelem címmel készült film 2021. október 6-án szerdán                     a Duna TV-n 21.25 órakor kerűl adásba.

 

Rövid ismertető:

1849 nyarán a magyar szabadság még javában vívja csatáit az ország keleti felében, de a nyugati felét már megszállták az osztrákok. Haynau Győr mellett, Nagyigmándon, az elmenekült református lelkész parókiájában rendezi be főhadiszállását. Nem hagy kétséget afelől, hogy mi várható: a katonai ellenállókra halál, a lakosságra behódolás. Haynau gépezete elsők között a szegény nép lelki vezetőire, a papokra csap le. A Csákberényben szolgáló Szikszai János református lelkészt és Manszbarth Antal plébánost elhurcolják Haynau emberei és vallatásnak vetik alá. A két lelkész, akik mást nem követtek el, csak hazafiként viselkedtek a Szabadságharc alatt és erre buzdították híveiket is, nincsenek tudatában a rájuk leselkedő veszélynek... A rémuralom kevésbé ismert epizódját eleveníti fel a film.

A film trailere itt megtekinthető: https://youtu.be/mveSZRhTPN0

tovább

Megjelent az új református énekeskönyv

Imre Enikő / 2021-09-29 12:42:46

Megjelent a Magyarországi Református Egyház új énekeskönyve. Az elmúlt évszázadban énekeskönyvünk a református egyház egyik leghitelesebb, büszkeségre méltán okot adó alkotása volt. A megújítás ennek ellenére már régóta esedékes volt - mondta Fekete Károly tiszántúli püspök az egyház szeptember 24-i zsinati ülésén. Az énekeskönyv 210 új énekkel bővült. Az új énekeskönyvvel több mint tízéves munka fejeződött be.

 

Részletek a tovább mögött.

 

 

tovább