Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Ridikül október 27-i adásában: Református fiatalság

Imre Enikő / 2020-10-29 15:29:10

A műsor megtekinthető a Médiaklikk oldalon, itt:

https://mediaklikk.hu/video/ridikul-reformatus-fiatalsag-2/

tovább

Hogy mennyire aktuális és bölcs Luther Márton üzenete

Imre Enikő / 2020-10-29 15:27:22

 

Luther Márton a következőket írta Johann Hessnek, amikor 1527-ben Wittenbergben kitört a pestisjárvány:


′′ Imádkozni fogok Istenhez, hogy kegyesen őrizzen meg és védjen meg minket. Magam pedig fertőtlenítek, segítek frissen tartani a levegőt, gyógyszert beadni és azt magam is beszedem.
Elkerülöm a helyeket és az embereket, amikor nem szükséges a jelenlétem, nehogy engem megfertőzzön, majd másokat is megfertőzzön a hanyagságom, ami esetleg halálukhoz vezet.
Ha Isten el akar vinni, tudja, hol talál meg. Addig is azt teszem, amit elvár tőlem, és nem leszek felelős a saját halálomért vagy mások haláláért. De ha a szomszédomnak szüksége van rám, nem kerülöm, hanem bátran megyek hozzá.
Az istenfélő hit tehát nem tapintatlan, nem vakmerő, és nem is teszi próbára Istent. "

tovább

Dr. Huszár Pál egyházkerületünk főgondnoka kapta idén a Károli-díjat

Imre Enikő / 2020-10-29 15:09:27

huszarpal_02.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

 

„Személyesen így úgy ismerem Pali bácsit, mint igazi tanácsost, istenfélő embert, aki mindenhol megtartotta hitét - és ahol csak tudta, felvállalva tovább is adta" - fogalmazott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Károli Gáspár-díj átadásán. Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét a protestáns örökség ápolásáért, tudományos munkásságáért és az ökumenikus kapcsolatok terén folytatott tevékenységéért tüntették ki.


A Károli Gáspár-díjat a reformáció ünnepére készülve idén október 29-én adták át. A korábbiaktól eltérően és tekintettel a vírushelyzetre az ünnepséget a Várpalotai Református Egyházközségben, a díjazott gyülekezeti közösségében tartották meg. „Hirdessük, hogy jó az Úr, mert megtartott bennünket és vigyázott ránk" - köszöntötte Lukátsné Orovicz Piroska várpalotai lelkipásztor az alkalom résztvevőit a 106. zsoltár első hat versének üzenetével. Mint mondta: „Református templomban nem kezdődhet alkalom anélkül, hogy az élő igére ne figyelnénk."

huszarpal_01.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

 

„Azért a királynak nem kell az ő maga bölcsességére magát bízni, hanem az istentől kérjen bölcsességet, hogy tudja népét és az országát igazgatni. A jó tanácsosok is igen használnak az országnak, kiváltképpen, ha az tanácsosok istenfélők" - idézte Károli Gáspár gönci reformátor gondolatait Soltész Miklós, majd hozzátette: „Személyesen így úgy ismerem Pali bácsit, mint igazi tanácsost, istenfélő embert, aki mindenhol megtartotta hitét - és ahol csak tudta, felvállalva tovább is adta. Ez a keresztyén ember legfontosabb küldetése." A díjazott egyetemi tanárként, műfordítóként és publikációival is gazdagította a tudományos életet, emellett 2009-től a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnokaként és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökeként tevékenykedett egyházáért. „Nemcsak családja körében adta tovább hitét, hanem rábízott gyülekezetében, gyülekezeteiben, Magyarország és a teljes Kárpát-medencei közösségben" - hangsúlyozta az államtitkár.

 

A Károli Gáspár Díjat immár 13 éve minden évben olyan személyeknek ítélik oda, akik a hittudományok területén maradandót alkotva gazdagítottak magyar tudományos életet, a vallásos szellemi életet, valamint kimagasló eredményeket értek el a biblikus tudományok területén.

 

„Megtiszteltetés számomra ez a díj, de úgy érzem, megtiszteltetés a gyülekezet és Várpalota számra is - mondott köszönetet Huszár Pál. - Hatvanhárom éve álltam meg először a várpalotai gyülekezet úrasztalánál, és az Úristen iránti végtelen hálával állok itt most is." A dunántúli főgondnok a díjjal járó összeg egy részét gyülekezete felújítási munkálataira ajánlotta.

huszarpal_04.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

 

 

NOVEMBER VÉGÉIG LEHET EGYHÁZI PROGRAMOKKAL PÁLYÁZNI


Az ünnepségen Soltész Miklós kihirdette a jövő évi egyházi közösségi programok támogatását is: a gyülekezetek 2020. november 30-ig pályázhatnak 200.000 és 500.000 forint közötti összegre. „Reméljük, jövő nyáron már olyan lesz a helyzet, hogy tudunk közösségi programokat szervezni - ezekkel is erősítve országunkat, nemzetünket" - mondta az államtitkár. A pályázati kiírást keressék a Miniszterelnökség honlapján.

Forrás: www.reformatus.hu tovább

Balatonakarattya kapja az országos perselyadományt - Református.hu

Imre Enikő / 2020-10-28 14:31:50

Idén a balatonakarattyai református templom építésére ajánlja fel az egyház az október utolsó vasárnapján befolyó perselyadományokat. A Balaton-parti település reformátusainak már többször le kellett mondaniuk a templomépítésről, de ilyen közel még sosem voltak ahhoz, hogy felépüljön a szent hajlék - a Reformátusok Lapja járt a helyszínen.


A teljes cikk a "tovább" mögött olvasható

tovább

Idén a balatonakarattyai református templom építését segíthetjük

Imre Enikő / 2020-10-28 14:27:37

Október 25-i, a reformáció hónapjának utolsó vasárnapi perselyadományainkkal ebben az évben a balatonakarattyai református egyházközségnek nyújthatunk segítséget, hogy templomuk felépülhessen.

 

Kedves Testvéreink!

 

A balatonakarattyai reformátusoknak már többször le kellett mondaniuk a templomépítésről, de ilyen közel még sosem voltak ahhoz, hogy felépüljön szent hajlékuk. Október 25-i perselyadományainkkal segíthetjük az építkezés befejezését. A reformáció hónapjának utolsó vasárnapi perselyadományával tíz magyarországi templom építését, bővítését segítették gyülekezeteink az elmúlt tíz évben, így Nagykovácsiban, Badacsonytomajon, Mezőnyéken, Debrecen-Lencztelepen, Sajóládon, Erdőkertesen, Esztergomban, Nyíregyháza-Örökösföldön, Kesznyétenen és tavaly Kalocsán épült templom. Ezúton is köszönjük az adományokat.

 

2020-ban a balatonakarattyai református egyházközségnek gyűjtünk. A templomépítés 2019 februárjában kezdődött. Március végén volt az alapkőletétel, akkor már két méter magasan álltak a falak. Mára felépültek a falak, elkészült a torony falszerkezete, a tetőszerkezet, kész a cserepezés és helyére kerültek az ablakok. Az építkezők most arra várnak, hogy folytathassák a munkálatokat. A templombelsőben nincs burkolat, nincsenek választófalak és berendezés. Az építkezés befejezéséhez a református gyülekezeteink összefogására van szükség, ezért kérjük támogatásukat.

 

A vírushelyzet miatt sok testvérünk nem tud elmenni a templomba, azonban szívesen adakozna. Őket arra kérjük, hogy közvetlenül a Balatonakarattyai Református Egyházközségnek is utaljanak, akinek a bankszámlaszáma közös a Balatonkenesei Református Egyházközséggel. Utalási adatok: Balatonkenesei Református Egyházközség 72900013- 10001741. Közleménybe kérjük beírni: október utolsó vasárnapi perselypénz Balatonakarattya, (vagy rövidítve: okt. ut. vas. pp. Akarattya.) Köszönjük a segítséget.

 

Áldáskívánással és testvéri köszöntéssel:

Dr. Szabó István püspök, a Zsinat lelkészi elnöke

Dr. Huszár Pál, főgondnok, a Zsinat világi elnöke

 


Kérjük, hogy az egyházközségek az október utolsó vasárnapi perselypénzt az egyházmegyei pénztárakba juttassák el. Az egyházmegyei pénztárakat kérjük, hogy az egyházközségektől beérkezett perselyadományokat 2020. december 15-ig utalják át a Dunántúli Református Egyházkerület 11748007-20902492-00000000 számú számlájára. A közleménybe kérjük beírni: október utolsó vasárnapi perselypénz Balatonakarattya (vagy rövidítve: okt. ut. vas. pp Akarattya.). Kérjük az esperesi hivatalokat, hogy az egyházmegyei pénztárból indított utalással egyidejűleg a gyülekezetenkénti befizetések listáját küldjék el emailen a dtpuspoki@refdunantul.hu email címre.


tovább

ELMARAD a Keresztyén Ifjúsági félnap Székesfehérváron

Imre Enikő / 2020-10-28 14:22:18

ELMARAD!

tovább

Nyilas Misi ösztöndíj - A TEHETSÉG KINCS! - Magyar Református Szeretetszolgálat

Imre Enikő / 2020-10-22 12:04:18

 

FIGYELEM, FIATALOK!
Minden iskolai ünnepségen Te szoktál verset szavalni, hiszen ebben Te vagy a legjobb? ???? Vagy épp a tanterem falát a Te rajzaid díszítik, mert ebben vagy született tehetség? ???? Vagy a meccseken a Te nevedet szoktál skandálni a többiek, hiszen egy igazi gólkirály vagy a fociban vagy kézilabdában?⚽️ Vagy éppen úgy gitározol, mintha Te lennél a legújabb Jimi Hendrix?
Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor itt az idő, hogy jelentkezz Nyilas Misi Ösztöndíj Programunkra, és légy egyike a 100.000 forintos támogatásban részesülő diákoknak!
Ne maradj le - még október 31-ig jelentkezhetsz!

További információk és jelentkezés: legyenfolytatas.jobbadni.hu

 

tovább

Magyaralmás - Beszámoló a gyülekezeti nyári gyerektáborról

Imre Enikő / 2020-10-21 08:19:32

Az idei évben a járványügyi helyzet az életünk minden területét érintette, mint ahogyan gyülekezetünkét is. Örömteli várakozás volt a szívünkben, mikor kiderült, hogy nyáron lehetőség nyílik a napközis táborunk megtartására. A gyülekezet felnőtt tagjai közül sokan vállaltak szolgálatot a gyermekekkel való foglalkozástól egészen az étkeztetés biztonságos vezénylésén át a fertőtlenítésig. Ifiseinkre is lehetett számítani, akik Edit tiszteletes asszonnyal még egy dicsőítő zenekart is alapítottak, az Igen Zenekart. A gyerekeknek nagy élmény volt, hogy igazi hangszeres kíséret mellett énekelhettek.

 

Heti templomi alkalmainkon Józsué életén keresztül érezhették meg gyermekeink, hogy miért fontos az Istenbe vetett bizalom, vagy az, hogy Istennek semmi sem lehetetlen. Kreatív történetmondás és szemléletes tárgyi tanítás után korcsoportonkénti történetfeldolgozásra került sor. Ezt követően a kötetlen játéké, a kézműves foglalkozásoké, valamint az ismerkedésé volt a terep. Furcsán hangozhat, amit az előbb írtam (ismerkedés), de legnagyobb meglepetésünkre sokan jöttek a faluból, akik nem tartoznak gyülekezetünkhöz, érdeklődőként voltak jelen. A hétfői napon 71 gyermeket regisztráltak, akik között nem szerepeltek a három éven aluliak, vagy a gyermekeiket kísérő szülők, akik szintén nyitott szívvel vettek részt táborunkban.

 

Az idei évben elmaradt a kirándulás, az állatsimogatás, a vízifoci, a kisebbeknek a vízicsúszdázás (a járványügyi előírásoknak eleget téve), de lehetőség volt új játékok kipróbálására, lovas kocsizásra. A fiatalok nagy örömére csütörtökön Pintér Béla látogatott el közénk, este az ő koncertjét hallgathattuk meg.

 

Bár beszámolóm megírásával kissé megkéstem, de ezen a mai őszi napon is elérzékenyülök, és hálával telik meg a szívem, amikor eszembe jutnak azok a gyerekek, akik sorra jöttek ki az Úr asztalához egy kis piros fonaldarabért, ami azt jelképezte, hogy Megváltójuknak tartják Jézus Krisztust. Emlékként és figyelmeztetésként is őrzöm ezt a fonaldarabot, és úgy gondolom szülőként, nagyszülőként a mi feladatunk, hogy gyermekeink megismerhessék azt az Urat, Aki előtt nincs lehetetlen, Aki szeret bennünket, Aki vár minket, és soha el nem marad tőlünk! Ezt a feladatunkat segítik a hittanórák, a gyermek-istentiszteletek és a nyári tábor is.

 

Köszönjük szépen azt a sok munkát, erőt és imádságot, amit tiszteletes úr és felesége tett az érdeklődő falubeli és a gyülekezetünkhöz tartozó gyermekekért!

 

Katonáné Szénási Eszter

 

Fotók: Némethné Boros Ágota és Makk Attila

 

A Galéria megtekinthető a Magyaralmási Egyházközség oldalán:

http://www.refdunantul.hu/lap/magyaralmas/hir/mutat/21945/


tovább