Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Kezdődik a beíratási időszak óvodáinkban

Imre Enikő / 2020-04-01 11:04:54

A koronavírus-járvány miatt elektronikus úton elküldött szándéknyilatkozattal is beírathatjuk gyermekeinket a református óvodákba. A jelentkezési időszak április másodikán kezdődik - derült ki a Zsinati Oktatási Iroda vezetőjének tájékoztatójából.

Részletek a tovább mögött.
tovább

Istentiszteleti ajánlások a krízishelyzetben

Imre Enikő / 2020-04-01 11:00:41

A kommunikációs eszközökkel közvetített istentiszteletekhez, a húsvéti úrvacsorás alkalmakhoz és a temetésekhez ajánl istentiszteleti rendeket egyházunk Elnökségi Tanácsa.

 

 

A Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsa március 30-án tartott megbeszélésén áttekintette a koronavírus-járvány kapcsán tett kormányzati és közegészségügyi intézkedéseket és azok hatását istentiszteleti életünkre és gyakorlatunkra. A szükséghelyzet és a korlátozó intézkedések idejére, és kizárólag addig, az alábbi javaslatokkal szeretné segíteni egyházunk igehirdetői, vigasztaló és lelkigondozó szolgálatát, beleértve az úrvacsorai közösség gyakorlásának lehetőségét és a temetési szolgálatok végzését.

 


A letölthető dokumentumban istentiszteleti rendtartásokat, énekeket, imádságokat javasolnak a krízishelyzet idejére.

 

Kommunikációs Szolgálat


 

tovább

Koronavírus: krízisalapot hozott létre az MRSZ

Imre Enikő / 2020-04-01 10:56:53

A koronavírus miatti válsághelyzetnek már most vannak súlyos gazdasági következményei, ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtést hirdet. Az „Összefogás az újrakezdésért" elnevezéssel létrehozott krízisalap a járványhelyzet következtében kialakuló nehéz élethelyzetekben szeretne segítséget nyújtani a rászorulóknak. A Dunántúli Református Egyházkerület is arra kéri a gyülekezeteket, hogy adományaikat a krízisalap részére jutassák el.

 

Részletek a tovább mögött.


tovább

I M Á D K O Z Z U N K!

Imre Enikő / 2020-04-01 10:52:46

 

Örökkévaló Isten,
mivel Te hűséges vagy,
engedd meg,
hogy mi is hűségesek maradhassunk!
Hűségesek a könyörgésben!
Hűségesek a gyümölcstermésben!
Hűségesek a Terád várakozásban,
hogy jöjjön el a Te országod!

 

Urunk,
hadd maradjunk hűségesek akkor is,
ha fogytán az erőnk
és fáradságunk ránk zuhan...
Hűségesek reggel, délben és este!
Hűségesek gondolatban, szóban és tettben!



Urunk,
köszönjük a reménységet,
amellyel Te mindenkor megajándékozol bennünket,
a feltámadott Jézus Krisztusban,
hiszen a Te megtartó szeretetedtől senki és semmi el nem szakíthat bennünket!



Urunk,
köszönjük, hogy böjt idején,
bizonyosan haladunk húsvét felé!



Ámen.



(Kálvin János és Rudolf Bohren imádságának felhasználásával)

tovább

Pásztori levél a dunántúli reformátusoknak

Imre Enikő / 2020-04-01 10:50:11

Kedves Testvérek, Kedves Szolgatársak az Úr Jézus Krisztusban!

Minden örömünkben és bajunkban nagy családként élünk együtt a dunántúli reformátusság közösségében.

Ezekben a nehéz időkben szeretnénk testvéri, családi összetartozásunkat még inkább megélni. Imádkozunk egymásért, odafigyelünk egymásra, segítjük, támogatjuk, erősítjük egymást.

 

 

A Dunántúli Református Egyházkerület vezetése nemcsak hivatalból, hanem őszinte és féltő szeretettel fejezi ki pásztori odafigyelését az egyházkerületben szolgáló lelkipásztorok, gondnokok, presbiterek, gyülekezeti tagok felé, valamint minden intézményünk teljes közössége felé.

Köszönünk minden helytállást, odaadó szolgálatot!
Kérjük, bármi konkrét segítségre van szükség, jelezzék azt, a szolgálati út betartásával, felénk! Tudunk a perselypénzek kimaradása okozta nehézségről is. Keressük a megoldást, nyilván országos egyeztetéssel.
Hordozzuk egymás terhét és tartsuk meg egymást a reménységben, amelyre a feltámadott, megváltó Jézus Krisztusba vetett hitünk felhatalmaz bennünket!

Ugyanakkor gondoljunk arra, hogy minden nehézségünk ellenére nekünk is meg kell mutatnunk azt, hogy segítünk másokon. Ennek szép és konkrét példája lehetne, ha valamelyik dunántúli kórház számára közös gyűjtést szerveznénk egy lélegeztetőgép megvásárlásához; vagy más módon fejeznénk ki segítő szolgálatunkat, nemcsak egymás felé, hanem „kifelé" is. Ez egy fontos és szent indulat, amelyről mielőbb egyeztetünk, minden szükséges szinten, és úgy adunk arról tájékoztatást.

Könyörögjünk az Úrhoz, és maradjunk meg a reménységünkben, a bizonyosságunkban!

„Erősek vagyunk az Isten kezében!" (2Korinthus 10,4)

Áldáskívánással,

a Dunántúli Református Egyházkerület vezetősége nevében,

Steinbach József püspök


tovább

Körlevél a Dunántúli Református Egyházkerület területén szolgáló intézményeknek

Imre Enikő / 2020-04-01 10:48:12

Nagytiszteletű Intézményfenntartó! Nagytiszteletű Intézményvezető Asszony / Úr! Tisztelt Intézményvezető Asszony / Úr! Kedves Testvéreink!

Szeretnénk megköszönni a Dunántúli Református Egyházkerület területén szolgáló minden református intézményünk helytállását, ezekben a nehéz időkben!

Köszönjük, hogy minden országos felhívásra azonnal reagáltak, mindent a törvényes rendben tettek.

Külön köszönjük, hogy hitben, reménységben bátorítják és erősítik a rájuk bizottakat.
Minden református intézményünkben köszönjük a megváltozott körülmények közötti hűséges munkát, szolgálatot: a közoktatásban a távoktatást, a szociális intézményekben a szeretetszolgálatot!

Kérjük, amíg a Kormány nem ad ki újabb rendeletet, továbbra is tartsák be az eddigi utasításokat, a fenntartókat és az intézményvezetőket is erre kérjük!

Kísérje szolgálataikat továbbra is az Úr mindenre elégséges áldása.
Az Úr kegyelme, szeretete, Szentlelke legyen velünk mindenkor!

„...Krisztus szól, aki nem erőtlen, hanem hatalmas közöttetek." (2Korinthus 13,3)

Testvéri köszöntéssel,
Steinbach József püspök

tovább

Döntések veszélyhelyzetben

Imre Enikő / 2020-04-01 10:39:16

Elhalasztják az áprilisi zsinati ülésszakot, a Zsinati Tanács májusi ülését, valamint az egységes lelkészképesítő vizsgát, továbbra is fizetik a lelkészi nyugdíjkiegészítést és a hittanpénzeket - határozott hétfői ülésén a Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsa. A testület a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel ezentúl minden hétfőn, szükség esetén pedig akár gyakrabban is ülésezik, hogy azonnal reagálhasson a felvetődő problémákra.

Részletek a tovább mögött.

tovább

„Mindent rendeltetésének megfelelően készített az Úr…” - Ige mellett március 15.

Imre Enikő / 2020-03-16 16:26:33

(Példabeszédek 16) A Példabeszédek könyve fejezeteinek önálló kétsorosai gyakran felfűzhetők egy-egy témára. Számos esetben találunk olyan fejezeteket is, ahol egymás után több kétsoros egy egységet képez. ISTEN SZUVERENITÁSÁRÓL SZÓL A 16. FEJEZET ELSŐ SZAKASZA (16,1-6).

 

- 1. Az ember, Isten előre elrendelt világában él! Ez a rendelés tökéletes, megfelelő, üdvösséges (4). Éppen ez a hívő nép bizonyossága: bár sok minden érthetetlennek tűnik, hitben látjuk, hogy nem az. Isten elrendelte a bűnöst is a veszedelem napjára (4), hacsak a bűnös meg nem tér, mert szeretettel és hűséggel jóvá lehet tenni a bűnt, istenfélelemmel (6). Ez a jóvátétel: Jézus Krisztus. Van kegyelem. De a kegyelmet megragadni is kegyelem. Isten rendelése nem felfogható, de ez az egyetlen megtartó rend.

 

- 2. Az ember tervezgethet, de Isten rendeli ki, hogy végül is mi szólaljon meg, mi kapjon hangsúlyt, mi történjen. Az ember az értelmével tervez, mindent ésszel akar felérni, mindent értelmesen ki akar számolni; stratégiákat gyárt, hogy honnan hová, milyen eszközökkel akar eljutni. Az ember tervezi a jövőjét... De sok minden másként lesz. Az ember tervez, de Isten rendel, dönt: örök rendje szerint (1).

 

- 3. Az ember helyesnek tarthatja a maga útját, minden lépését megmagyarázhatja, igazát bizonygathatja, jogi kreativitással alátámaszthatja; de az Úr megvizsgál, ismer, lát, tud mindenedről (2). Értelemmel is beláthatjuk: jaj nekünk! Egyedül Isten tökéletes! Egyedül Isten rendje helyes.

 

- 4. Boldog az az ember - március 15-én így mondjuk: boldog az a nép - amelyik felfedezhette Isten rendelésének szépségét és igazságát, és engedelmes hűséggel ahhoz igazodhat, még akkor is, ha az értelmével, az adott pillanatban nem is mindent ért (János 13,7). Aki Istenre hagyatkozva él, az Úr megtartó kegyelmére hagyatkozva cselekszik, minden felfuvalkodás nélkül (4), azt az Úr megtartja, annak szándékait, üdvözítő rendjében teljesíti (3).

 

Steinbach József


tovább

Egy nevezetes nap emlékei - Kamarakiállítás Egyházkerületünk Tudományos Gyüjteményeinek Könyvtárában

Imre Enikő / 2020-03-16 16:23:21

Kamarakiállítás nyílt a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtárában. A kiállítás egykorú dokumentumokat is felvonultatva emléket állít a forradalomnak és szabadságharcnak, s bemutatja, hogyan maradt meg az emlékezetben 1848. március 15. és a szabadságharc.


 

A kiállításon látható a fenti kép, amelyen Bocsor Istvánnak, a Pápai Református Kollégium történelemtanárának híres, ma is megindító mondata olvasható, amellyel harcba küldte diákjait.

" Emlékezz az ősidőkre, gondold csak át az előző nemzedékek éveit!" (5 Mózes 32,7.)


tovább