Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Megmaradni és továbbmenni az úton - Interjú P. Tóthné Szakács Zitával a Nőszövetség újraválasztott elnökével

Imre Enikő / 2019-05-07 08:54:44

„Azt szeretném, hogy a Nőszövetség tagjai ne csak gyűjtögetők legyenek, hanem továbbadjuk a tudásunkat, és amikor arra kerül a sor, bizonyságot tudjunk tenni" - mondja a Magyarországi Református Nőszövetség újraválasztott elnöke. A hétvégén tartott tisztújító küldöttgyűlésen a következő öt évre is P. Tóthné Szakács Zitát bízták meg a szervezet vezetésével, akivel az eddigi évek tapasztalatairól és terveiről beszélgettünk.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Már lehet jegyet venni a Csillagpontra

Imre Enikő / 2019-05-03 09:34:32

 

Elindult a 2019-es Csillagpont regisztrációs felülete, már lehet jegyeket és bérleteket vásárolni a Kárpát-medence legnagyobb református ifjúsági találkozójára. A tovább mögött a csillag.reformatus.hu oldal tájékoztatását olvashatják a rendezvénnyel kapcsolatban.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Imalánc a debreceni Református Egységnapon május 18-án

Imre Enikő / 2019-05-03 09:30:28

 

"Imalánc a debreceni Református Egységnapon május 18-án a Kollégium Kápolnájában

A Református Egység 10 éves évfordulóján számos program várja a látogatókat. Ezek egyike a Kárpát-medencei imalánc, melynek aktív részese lehet bárki. Különböző időpontokra, különböző imatémákra van felosztva az egyházkerületek között az imádkozás. Ebben a 20 percben egy rövid igei szakasz felolvasása után imádkoznának a résztvevők, majd a Miatyánk után egy énekkel zárnánk a 13:20-13:40 óra közötti a dunántúliaknak adatott intervallumot. Az Egyházkerületünk imatémája az ébredés és a misszió.

Szeretettel várjuk az elcsendesedni vágyódókat és az egyházunkért Isten elé járulni szándékozókat!"

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

"A húsvét kilátópont" - Köntös László gondolatai

Imre Enikő / 2019-04-26 08:38:33

Köntös László főjegyzővel készített felvételt húsvét üzenetéről a Pápa Városi Televízió, amelyet a tovább mögött tekinthetnek meg.

 

A felvétel megtekintéséhez, kérjük kattintson a képre.

 


 


tovább

Srí Lanka-i templomokra támadtak húsvétvasárnap

Imre Enikő / 2019-04-26 08:35:56

Három keresztyén templomot és négy szállodát ért szinte egyidejű robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán - adta hírül az MTI. tovább

HÚSVÉTI KÖSZÖNTŐ

Imre Enikő / 2019-04-17 08:27:55

„Asszony, miért sírsz? Ő ezt felelte nekik: Mert elvitték az én Uramat, és nem tudom hova tették. Amikor ezt mondta, hátrafordult, és látta, hogy Jézus ott áll, de nem ismerte fel, hogy Jézus az." János evangéliuma 20,13-14


(A képen a csőszi református templom ünnepi úrasztala látható.)


A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkipásztorainak, gondnokainak, presbitereinek, gyülekezeteinkben élő testvéreinknek és minden olvasónak Krisztus megváltó kegyelmében gazdag Húsvéti ünnepet kívánunk. Krisztus feltámadt!

 

Az egyházmegye elnöksége:


Imre Bálint                                                                Kovács János

esperes                                                             egyházmegyei gondnok



Nemes Gyula                                                             Kótai János

lelkészi főjegyző                                                       világi főjegyző




tovább

Magyar költészet napi versmustra a Tinódiban

Imre Enikő / 2019-04-15 08:26:19

A magyar költészet napja

 

József Attila születésnapján idén is versmustrával ünnepeltünk. A zsűri tagjai alsóban Devecseriné Pelentai Csilla magyartanárnő, Kovács Attiláné Gabi néni könyvtáros és Kató Balázs korábbi kerámiatanárunk voltak. Felsőben Csilla tanárnőt Kelemen Zoltánné váltotta. Balázs bácsi minden induló diáknak megköszönte a munkáját, és bátorított minket az olvasás és a versek szeretetére.

 

Részletek a tovább mögött.


tovább

Családunkért, falunkért, a fiatalokért - Interjú Deák Péterrel és Deák-Vaizer Viktóriával

Imre Enikő / 2019-04-12 10:24:18

Családunkért, falunkért, a fiatalokért

Eltérő karakterek, egymást kiegészítő egyéniségek. Nyitottak, lazák és mégis nagyon komolyak. Ritkán szolgálnak együtt és nincs két egyforma nap az életükben. Ahová csak tudják, elviszik az evangéliumot, sajátos missziót folytatnak falun és százezres nagyvárosban.

 

A dunántúli ezer fős kisfaluban, Csőszön, két református lelkész is él. Egyikük igazi szervező, talpraesett háziasszony, feleség és ráadásul a helyi gyülekezetet is vezeti. Rendszeresen fut, ilyenkor a futótársainak hirdeti az evangéliumot. Férje inkább vizionál, a tervek megálmodásában jó és van érzéke a diplomáciához. Ő a székesfehérvári gyülekezetben több mint harminc fős ifjúsági közösséget vezet. Csőszön polgárőri szolgálatot is vállal, valamint egyéni vállalkozó, aki grafikusmunkát végez.

 

Az interjú elolvasható a „tovább" mögött.

tovább

Dunántúli adománygyűjtés a nágocsi Árvácska otthonnak

Imre Enikő / 2019-04-12 09:44:13

Mindannyiunk számára emlékezetes, hogy 2018. november 30-án elektromos zárlat miatt, teljesen leégett a nágocsi Árvácska Anya- és Csecsemőotthon új épületszárnya.  Istennek hála emberéletben nem esett kár, a szolgálat azóta csökkentett létszámmal, de újraindulhatott, valamint az újjáépítés is megkezdődött.

 

A Dunántúli Református Egyházkerület Esperes-Gondnoki Értekezlete a tűzesetet követő ülésén úgy döntött, hogy arra kéri a Dunántúli Református Egyházkerület gyülekezeteit, a 2019. évi virágvasárnapi perselyadományaikat ajánlják fel az Otthon újjáépítésre!

 

Hosszú éveken keresztül áldott szolgálat folyt az Otthonban, sokan találtak itt menedékre, új kezdetre! Hisszük, hogy Isten akaratát követve döntött a tűzeset után úgy az egyházkerület-, és az intézmény vezetése, hogy újjáépítik az Otthont. Ehhez kérjük most a dunántúli gyülekezetek támogató segítségét! Bár számos adomány érkezett már, amelyeket Isten iránti hálaadással köszönünk meg, de az újjáépítési munkákban fontos, hogy kifejezzük az „egymás terhét hordozzátok,  és így töltsétek be Krisztus törvényét." (Galata 6,2) ránk is érvényes igazságát! Adományaink ebben az esetben nem csupán anyagi segítséget, hanem gyülekezeteink közös diakóniai szolgálatát is jelentik. Kérjük adományaikat 2019. április 28-ig az egyházmegye bankszámlájára legyenek szívesek befizetni. A Közlemény rovatba kérjük tüntessék fel: „Árvácska." A gyülekezetek adományait előre is megköszönve, Életükre és szolgálatukra Isten áldását kérjük. „Az Úr gondoskodik. Ma ezt mondják: Az Úr hegyén a gondviselés." (1Mózes 22,14)

A Dunántúli Református Egyházkerület Elnöksége,

Steinbach József püspök, Dr. Huszár Pál főgondnok


tovább

MEGHÍVÓ: Hiány és jelenlét – a pápai zsinagóga - Zoltai Bea kiállításának megnyitója a Pannonia Reformata Múzeumban április 13-án

Imre Enikő / 2019-04-12 09:26:02

Hiány és jelenlét - a pápai zsinagóga címmel nyílik kiállítás 2019. április 13-án, 15 órakor Zoltai Bea műveiből a Pannonia Reformata Múzeum időszaki kiállítóterében Pápán.

A vegyes technikával készült festményeket Magyarország harmadik legnagyobb, neoreneszánsz stílusban épült zsinagógája ihlette. A dunántúli város közel háromezer fős zsidó közösségét hetvenöt éve, három nap alatt hurcolták el, számos megpróbáltatást megélt imaházuk azonban máig a városkép meghatározó része.

tovább