Mezőföldi Református Egyházmegye

Ovis és kisiskolás korosztállyal foglalkozók képzése

2016-10-27 08:39:35 / Polgár Tibor

 

Nem sokkal az iskolakezdés után mi is beülhettünk - ha nem is az iskolapadba-, de a Budai úti templom padjaiba, ahol tartalmas előadást hallhattunk Szabóné Dr. László Lilla teológiai oktatónőtől. Óvodánk és iskolánk pedagógusai, valamint a gyülekezetben szolgáló gyermekmunkások együtt épülhettek ezen az őszi napon.

 

Az előadás Rend a Lelke címet kapott. Szó volt arról, hogy mitől lesz rend az életünkben, ki tud rendet teremteni az életünkben? Az előadó egy izgalmas körutat futott be a keresztény szimbólumok használatától - a gyermekistentiszteletek kötött rendjének hasznosságán át - a fegyelmezés témaköréig.

 

Fontos, hogy nekünk, tanítóknak élő kapcsolatunk legyen Istennel, és a gyermekeket is ebbe az élő kapcsolatba hívjuk be. Mi történik, mikor próbálunk Istenről beszélni? Egy véges ember, véges szókinccsel a végtelen Istenről beszél. A láthatatlanról beszélünk, tesszük láthatóvá. Csak szimbólumok segítségével. Pl. Mi Atyánk = Isten olyan, mint egy apa.

 

Felelevenítette Lilla számunkra a gyermekek életszakaszainak fontosabb jellemzőit, mely életkorban mire fogékonyak, hogy tudjuk számukra érthetővé tenni az üzenetet. Ez segítséget ad nekünk a gyermekistentiszteletek liturgiájának meghatározásához. A rengeteg hitoktatói tapasztalat nagyon izgalmassá, érdekessé tette az előadást. Ezután tért rá az előadó a számunkra is kényes témához, a fegyelmezés, a közösség és kommunikáció témaköreihez. Hiszen maga a kötött óramenet fegyelmező erővel bír az órán! De több ötletet kaptunk a gyermekek korának megfelelő neveléshez, amiket szeretnénk meg is valósítani vasárnaponként.

 

Szeretettel ajánlom az előadás hanganyagát meghallgatásra: http://www.albaref.hu/egyeb_letoltesek

 

Egy gondolatot emelnék ki: "A gyermekistentisztelet egy lehetőség a gyermeknek, hogy a saját nyelvén tisztelje Istent "

 

Hálás vagyok, hogy ott lehettem ezen az előadáson, biztos vagyok benne, hogy a szolgálatunk során tudjuk hasznosítani a hallottakat, és reménykedem, hogy lehet folytatása, akár egy gyakorlati megbeszélés keretében.

 

Köszönöm szépen!

 

 

Langmárné Schwanner Tímea